Vad är e-handel?

E-handel är en förkortning av elektronisk handel, det vill säga när en affär sker via internet eller en applikation och inte i en fysisk butik. De varor som säljs i en webbshop kan till exempel vara fysiska produkter, tjänster eller information. E-handeln skapar möjligheter för såväl kunder som företag – företagen når en ny kundkrets och kunderna får tillgång till produkter som annars kanske hade varit svåra att få tag på.

De flesta som sysslar med internethandel använder något av de tre vanligaste affärsmodellerna – B2B, B2C och C2C.

  • Business to Consumer (B2C): Företag som säljer produkter eller tjänster direkt till konsumenten.
  • Business to business (B2B): Företag som säljer produkter eller tjänster till företag och organisationer.
  • Consumer to Consumer (C2C): Privatpersoner som säljer till andra privatpersoner, till exempel via ett annonsforum eller en nätauktion.

Trots att dessa affärsmodeller tydligt skiljer sig från varandra kan alla tre samexistera i ett e-handelsföretag. Den ena utesluter inte den andra.

B2B e-handel – en marknad på frammarsch

När du startar din verksamhet behöver dina kunder således inte vara privatpersoner, kunderna kan likaväl vara företag. När du säljer dina varor och tjänster till andra företag online kallas det B2B e-handel, business-to-business-e-handel.

Tack vare den ökade e-handeln på B2C-marknaden har kraven på att B2B-företag ska erbjuda e-handelsmöjligheter ökat. Det innebär att även e-handeln på B2B-marknaden är på frammarsch.

Vad skiljer B2B e-handel från B2C e-handel?

Det finns många skillnader och likheter mellan de olika marknaderna, framför allt inom e-handeln. Den mest markanta skillnaden är naturligtvis att företagen vänder sig till olika typer av kunder – företag (B2B) och privatpersoner (B2C). Dessa kunder beter sig i sin tur på olika sätt. De största skillnaderna återfinns bland annat i vad som styr behovet att köpa en vara och hur köpbesluten fattas.

Privatpersoner styrs ofta av sina känslor, är priskänsliga och fattar subjektiva beslut utan att blanda in andra parter. Inom B2B är det ofta flera personer inblandade i beslutsfattandet, vilket gör försäljningsprocessen mer komplex och mindre känslostyrd. B2B-försäljning involverar därför flera olika kontaktpunkter säljare och köpare emellan.

Önskan att handla online börjar emellertid bli lika stor inom B2B som inom B2C. Dagens företagskunder är minst lika digitalt bevandrade som konsumenterna på B2C-marknaden. Det förändrade beteendet beror i mångt och mycket på att B2B-kunderna tar med sig sina privata e-handelsupplevelser in i sina yrkesrollen. Dessutom består allt fler företagskunder av individer som har vuxit upp med internet och har därmed andra förväntningar på B2B-företagens tillgänglighet online.

Starta din egen e-handel – från idé till färdig webbshop

Om du som företagare vill digitalisera din verksamhet eller förverkliga din dröm om en egen webbshop finns det många saker att tänka på. Förutom att ha en idé som du tror på och känns genomförbar behöver du bland annat:

  • Hitta leverantörer
  • Lära känna dina kunder
  • Skapa en budget
  • Välja passande domännamn
  • Hitta en e-handelsplattform
  • Planera driften av webbutiken

Du måste alltså räkna med att lägga en del tid på det tekniska kring e-handeln. Det går att jämföra med att bygga en fysisk butik med skillnaden att butikens utseende, kassa och kundkommunikation bygger på tekniska lösningar. Alla dessa delar är av högsta betydelse för att du ska lyckas med din affär. Din hemsida behöver vara utformad så att det känns trevligt för kunden att besöka den och det ska vara enkelt att handla – oavsett om kunden vill betala med kort, dela upp betalningen eller få en faktura.

Här har vi skapat en komplett guide till dig som vill starta en e-handel.

Leverantörssamarbeten – hitta rätt leverantörer till din webbutik

Bra samarbeten är nyckeln till framgångsrik e-handel, och det kan krävas ordentlig research för att hitta rätt – inte minst vad gäller leverantörer. För att hitta rätt måste du granska eventuella konkurrenter och fundera på vad du kan göra för att ditt varumärke ska sticka ut i mängden. Ett tips är att besöka olika evenemang och mässor som på ett eller annat sätt kan ha en koppling till din verksamhet. Förutom att du får bättre koll på marknaden kan du också hitta värdefulla kontakter som kan hjälpa dig att nå dina mål.

Lagerhantering – ta hand om e-handelns lager

Webbutikens lager är e-handelns största tillgång. Det innebär att du som e-handlare behöver säkerställa att lagerhanteringen och logistiken runt omkring flyter på som den ska.

För att bedriva effektiv lagerhållning finns det flera saker att ha i åtanke – allt från kostnader till nyckeltal som hjälper dig att mäta effektiviteten och hålla koll på driften. Här är några exempel på nyckeltal du behöver ha koll på:

  • Lagerkostnader (lagerutrymme, lagermöbler, transportmedel, personal, drift och kapitalkostnader)
  • Genomsnittlig lagringsperiod
  • Omsättningsgrad
  • Lagerintensitet

Då det är en hel del att hålla koll på väljer många e-handlare att outsourca lagret till andra företag, exempelvis till oss på PostNord. Vi erbjuder lagerhållning genom vår tjänst för tredjepartslogistik, vilket omfattar bland annat:

  • Lagring
  • Frakt
  • Distribution
  • Import och tullhantering

Smarta e-handelslösningar effektiviserar driften av e-handeln

För att driva en framgångsrik e-handel på ett effektivt sätt gäller det att hitta smarta lösningar som underlättar ditt arbete. Det kan vara allt från automatiska orderkopplingar till e-handelsplattformar med rätt betallösningar. Faktum är att du med rätt e-handelsplattform och rätt integrationer inte behöver skapa en egen kassafunktion eller beställa leverans själv – det sköts automatiskt.

Skicka Direkt Business – enkel fraktbeställning via PostNord

Skicka Direkt Business är en kostnadsfri tjänst som passar alla typer av affärsrörelser, även nystartade företag. Förutom att du kan koppla ihop våra fraktlösningar med din webbshop via plugins och integrationer så att din kund själv kan bestämma över leveransen, kan du se till att fraktinformationen skickas automatiskt till oss i samma stund som kunden klickar på köp.

Portal Business – hantera alla dina leveranser på ett ställe

I vår portal för företagare får du god överblick över alla leveranser, och blir informerad om allt inte flyter på som det ska. Det gör att du snabbt kan agera och motverka problem så att din kund inte ska drabbas. I portalen är det dessutom enkelt att hantera reklamationer, se statistik kring din verksamhet och skapa personliga aviseringar som skickas ut automatiskt.

Betallösningar – låt kunden välja

I samband med att du börjar planera vilka e-handelslösningar du vill använda dig av behöver du fundera på vilka betalningslösningar du vill erbjuda. Hur vill dina kunder betala? Vilka lösningar passar din marknad?

Om du vill att dina kunder ska genomföra sina köp är det en god idé att erbjuda flera olika betalningsmetoder. Faktum är att 11 % avbryter sina köp på grund av att deras önskade betalningsmetod inte var tillgänglig (Nets). Trots att det kan löna sig att erbjuda flera olika betalningsmetoder innebär det inte att du ska välja olika leverantörer för varje betalningsmetod. Ditt liv som e-handlare blir enklare om du väljer en leverantör som förser din nätbutik med alla betalmetoder.

Här kan du läsa mer om hur du väljer rätt betallösning till din e-handel.

Leveransen – en stor del av kundupplevelsen

Något att ta hänsyn till när du driver e-handel är att leveransen av varan utgör en stor del av kundupplevelsen. Långsam leverans är en sådan sak som kan resultera i att kunden vänder sig till en konkurrent i fortsättningen, trots att kunden är nöjd med varan.

De flesta kunder vill även ha möjlighet att själva påverka leveransen. För vissa passar det bättre att få varan levererad till ett ombud, medan andra föredrar att den levereras direkt till dörren. Att ge kunden flera valmöjligheter redan i samband med betalning är därför ett enkelt sätt att möta kundens behov utan att det innebär mer jobb för dig.

Du kan även förbättra kundernas köpupplevelse genom att tipsa dem om vår app. I PostNord app kan dina kunder hitta den information de behöver om sina paket. De kan exempelvis spåra sina paket, ta emot digitala avier och hantera sina returer direkt i mobilen.

Här kan du läsa mer om PostNords leveransalternativ.

Samhällsförändringar som har påverkat e-handeln

E-handelns historia – från år 1992 till idag

Grunden till den internethandel vi är vana vid idag skapades i samband med att World Wide Web lanserades 1992, vilket gjorde att privatpersoner kunde kommunicera med varandra online. Snart skulle allt fler vilja testa på att även sälja varor på nätet. Ett välkänt exempel är e-handelsjätten Amazon som startades 1994. Det skulle dock ta några år innan e-handeln skulle bli så utbredd som den är idag. Även om internetabonnemang var årets julklapp 1996 var persondatorer relativt nya på marknaden och ännu inte något som fanns i alla hushåll.

Under 00-talet lanserades smartphones, sociala medier, bloggar och Spotify – internet blev snabbt en naturlig del av våra liv. Samtidigt skulle fler företag digitalisera sina tjänster, alternativt starta helt internetbaserade verksamheter. Sedan dess har e-handeln vuxit, inte minst under coronapandemin när alla världens invånare blev instruerade att hålla sig hemma. Under det första kvartalet 2021 hade e-handeln i Sverige ökat med 51 % jämfört med föregående år. Idag använder var och varannan person e-handeln till att utföra vardagsärenden, och att ha sin verksamhet på nätet är ofta en förutsättning för att företag ska lyckas.

Så har Covid-19 påverkat näthandeln

Coronakrisens inverkan på e-handeln har varit enorm, på gott och ont. Den har bland annat orsakat leverans- och produktionsproblem som i sin tur lett till varubrist såväl i Sverige som andra delar av världen. Samtidigt har pandemin påskyndat digitaliseringen, och till följd av ökad hemmakarantän fick e-handeln en ordentlig skjuts. Om den tidigare var ett verktyg som hjälpte konsumenter att få tag på varor som inte fanns i närheten, blev den under pandemin en nödvändighet. Även om behovet av hemleveranser inte kommer att vara lika stort med ökad vaccinationsgrad har många vant sig vid att konsumera online. E-handeln kommer troligtvis inte att öka lika mycket kommande år som just under 2020, men den är utan tvekan här för att stanna.

Senaste inläggen inom E-handel

Vanliga frågor om e-handel

Vanliga frågor om E-handel

Vad står e-handel för?

E-handel är en förkortning för elektronisk handel, och avser handel som sker via internet eller applikationer.

När uppfanns e-handeln?

E-handeln uppkom i samband med att internet uppfanns, mellan 1994 och 1998 började allt fler företag sälja via nätet.

Hur kopplar jag min e-handel till PostNord?

Börja med att skapa ett kostnadsfritt konto i Skicka Direkt Business, där hittar du våra e-handelslösningar.

Vilka fördelar får min verksamhet med e-handel?

Genom att digitalisera din affär kan du nå fler kunder, vilket i sin tur kan öka din omsättning.

Vad kan man sälja i en e-handel?

Du kan i princip sälja vad som helst förutsatt att det du säljer inte är olagligt.

Vilka varugrupper är mest populära att handla via e-handel?

Enligt E-barometern Q1 2022 är varugruppen skönhet och hälsa mest populär. Därefter följer kläder och skor, böcker och media, hemelektronik, dagligvaror, mat och dryck, sport och fritid, heminredning, barnprodukter och leksaker.