Så automatiserar du din e-handel

Se över manuella processer

I takt med att din e-handel växer kan det vara en bra idé att se över vilka manuella processer som skulle kunna automatiseras. Det kan handla om enkla uppgifter som att besvara frågor på mail, men som tar mycket tid (och därmed kostar mycket), eftersom du gör det så många gånger per vecka och dag.
På PostNord vill vi hjälpa dig att driva din e-handel med fokus på det du tycker bäst om – att välja ut de bästa produkterna och serva dina kunder på bästa sätt.

Vad är e-handelsautomatisering egentligen?

Du kan automatisera i princip allt i din e-handel, men det kanske inte är målet. Målet är istället att välja ut de delar som tar mycket tid och kostnad i anspråk, eller varför inte det som du tycker är tråkigt att göra. Det går att automatisera allt från annonsering till prisbevakning som vi talat om i inlägget Prisstrategi. Du kan även automatisera delar av din kundservice och administration som retursedlar, orderbekräftelser och leveransinformation, samt självklart även lagerhantering och försändelser beroende på den lagerlösning du väljer.

Läs också: EDI

Den som inte alls vill hantera varorna själv väljer kanske en så kallad 3PL-lösning eller Tredjepartslogistik. Det betyder att annat företag lagerhåller och skickar ut dina varor åt dig, något vi också kan hjälpa dig med. Vi tror dock att du helst vill se dina varor samt ha kontakt med dina kunder och att det är därför som du behöver PostNords hjälp med att smidigt skicka paket och effektivt kunna kommunicera med kunderna kring leveranser och eventuella returer.

Genom att koppla samman din logistiklösning (det är vi det) med din e-handelsplattform och ekonomisystem får du fler automatiserade processer och slutligen en helt automatiserad e-handel, där urval av kvalitativa produkter och service till kunderna får stå i fokus.

Varför bör man automatisera sin e-handel?

Till syvende och sist handlar e-handelsautomatisering om att minska kostnaderna för din e-handel och ditt företag. Att till exempel besvara telefonsamtal och e-mail med frågor om när ett paket ska levereras kostar tid och pengar – istället kan vi på PostNord hjälpa dig med automatiserade meddelanden till mottagare av dina försändelser.

Det handlar också om att minska friktion för och frustration hos kunden. Den kund som gör en beställning i din e-handel och till exempel får ett email med beställningsbekräftelse, föravisering om leveransdatum på sms och en utskriven retursedel med direkt i paketet kommer uppleva att du har extremt bra kundservice – trots att hela processen är automatiserad. Du lägger tid på att sätta upp de automatiserade processerna, men ingen tid på varje kund som nyttjar dem.

På det här sättet blir varje automatisering du gör en investering för framtiden. Du slipper en manuell process idag, men om 6 månader har du automatiserat ett tiotal processer och frigjort massor med tid. Tid du kan använda för att kunna utveckla din e-handel och öka både antal kunder du kan sälja till och förbättra marginalerna på varje kund. Du kan alltså göra fler kunder nöjda och samtidigt tjäna mer pengar på varje köp.

Hur automatiserar man sin e-handel och vad kan man automatisera?

Som vi tidigare nämnt så handlar det om att titta på vilka processer som idag tar mycket tid, kostnad eller frustration i anspråk. Vår rekommendation är att börja där. Är det tidskrävande att åka och lämna in paket varje dag, så kan du boka upphämtning via oss. Är det vanligt att kunder vill returnera varor så kan du skicka med retursedel direkt i leveransen och behöver inte ta emot telefonsamtal och e-mail med frågor om hur man gör.

Som vi skrev tidigare i artikeln så är svaret: allt går att automatisera. Men vi fokuserar på hur vi på Postnord kan hjälpa dig med automatisering av din e-handel:

  • Integrering av logistiklösning med din e-handelsplattform
  • Flexibla leveransalternativ att erbjuda kunden vid köp
  • Leveransinformation till kund inklusive storlek och vikt på paketet
  • Låt kunden byta utlämningsställe efter paketet är skickat
  • Smidiga returer med retursedlar och betalning av returförsändelse
  • Utskick av direktreklam och annan adresserad eller oadresserad kundkommunikation

Vem tjänar på e-handelsautomatiseringen?

Alla tjänar faktiskt på automatisering av e-handel. Kunden får information om sina varor snabbare och mer pålitligt vilket leder till att de upplever kundservicen som bättre och företaget som mer pålitligt. Företaget sparar tid och kostnader som både kan bidra till bättre marginaler och sänkta priser.

Personalen som jobbar med din e-handel behöver inte oroa sig för att missa att skicka information eller fastna i ändlösa högar med kundtjänstfrågor. Istället har de tid att fokusera på att vidareutveckla e-handeln för att erbjuda ännu mer eftertraktade produkter.

Läs mer om e-handel

Att automatisera e-handeln är viktigt men bara en bråkdel av arbetet. För mer information om andra aspekter av elektronisk handel, besök samlingssidan för e-handel.