Test av etikettmaskiner: bästa etikettskrivaren för e-handlare 2023

Etikettskrivare är en oumbärlig produkt för mindre och medelstora e-handlare eftersom det är det smidigaste sättet att snabbt skriva ut fraktsedlar, adresslappar, etiketter för produktmärkning och liknande. Men utbudet av etikettprinters är stort, och den du väljer ska även fungera med det transportföretag du valt så att du kan skicka etiketter direkt från deras mjukvara till skrivaren.

Vi har satt tre olika etikettskrivare på prov. Hur snabba är de? Hur enkla är de att handha? Vem passar respektive skrivare för?

I testet ingick de här tre modellerna:

  • Honeywell MP Compact 4 Mark III
  • Sato WS408
  • Zebra ZD421

Vad skiljer etikettmaskinerna i testet åt?

I det här testet har vi satt tre olika modeller på prov för att se hur de presterar rent generellt, och ihop med PostNord Portal. Portalen fungerar med flera skrivare. Det som krävs är att den klarar utskriftsbredden för PostNords standard-etikett, vilken är 105 millimeter, samt att den har en upplösning på 203 DPI.

Tänk på att köpa till matchande etikettrulle när du köper din etikettskrivare – det följer sällan med rullar på köpet. För att en rulle med etiketter ska passa i din skrivare måste den matcha kärnans storlek samt inte överskrida maximal ytterdiameter på rulle samt maximal bredd.

Etikettmaskinerna i det här testet är 4-tumsskrivare av termotyp. Det är den vanligaste skrivaren för små till medelstora e-handlare med standardbehov, således den som ska skriva ut vanliga termoetiketter tänkta som frakthandlingar och liknande.

Sato och Zebra är två mer portabla skrivare med en mer användarvänlig konstruktion. Men Honeywell har stöd för fanfold, och eftersom runda rullar sitter monterade på utsidan av denna har du också väldigt bra överblick över hur mycket det är kvar – detta även om du sitter en bit ifrån skrivaren.

Alla skrivarna har goda anslutningsmöjligheter. Zebras ger dig dock lite mer modern hjälp på vägen under installationen, å andra sidan är Honeywell den enda skrivaren som fungerar direkt efter inkoppling utan att vi behöver ladda ner ytterligare mjukvara.

En viktig parameter när du köper etikettprinter är förstås att den kan skriva ut de etiketter i de storlekar som ditt företag behöver, och av den kvalitet som krävs. I fallet med dessa tre skrivarna är de relativt likvärdiga. Zebras skrivare vinner dock på den här punkten, om än marginellt. Den har störst bredd i format och är också den skrivare som i dagsläget är bäst integrerad och dokumenterad i PostNord Portal.

Så testade vi etikettskrivarna

Alla etikettskrivare anslöts till ett testkonto i PostNord Portal. Tillgänglig tjänst för utskriftstester var Skicka Direkt Business (ZPL), men vi har även skrivit ut andra etiketter av olika storlekar i PDF-format. Vi fick hem tre nya skrivare i obruten förpackning, direkt från tillverkarna. Dessa har vi sedan installerat, använt i vår vardag samt genomfört detaljerade tester på. Vi har använt termoetiketter för testet.

Vi har mätt parametrar såsom ljudnivå, storlek, utskriftshastighet och installationstid. Vi har även noterat andra viktiga faktorer, exempelvis vilka moment som ingår i installationen, hur bra manualen och övriga tillgängliga instruktioner är, vilka källor du kan skriva ut från, hur lättanvänd skrivaren är, hur smidigt underhållet är med mera. Därefter har vi tagit fram en passande målgrupp för respektive skrivare. Vilka typer av e-handlare passar etikettskrivaren för? Det lilla startup-företaget? Den medelstora väletablerade handlaren?

1. Honeywell MP Compact 4 Mark III – pålitlig etikettskrivare som klarar fanfold-etiketter

  • Cirkapris: 14 000 kr
  • Storlek (BHD): 230x105x260 cm
  • Vikt: 3,5 kg
  • Mått: Kärna: 40 mm, Bredd på etikettrulle: 40-115 cm, Maximal tjocklek rulle: 115 mm
  • Upplösning: 203 DPI
  • Uppmätt utskriftshastighet: PDF: 3,61 s
  • Ljudnivå: 60,2 dB vid mätning bredvid, 55,3 dB vid mätning 1,5 meter bort
  • Anslutningsmöjligheter: USB, WiFI, Bluetooth, LAN
  • Operativsystem: Mac OS, Windows
  • Övrigt: Stöd för fanfold

Fanfold

Fanfold-etiketter, även kallade ‘etiketter på vikark’ eller ‘fanfold-falsade etiketter’, är ett alternativ till etiketter på rulle. Istället för att rullas läggs remsan i en veckad bunt, vilket kan underlätta utskrift av längre klisteretiketter för mindre skrivare.

Honeywell MP Compact 4 överraskar på oss. När vi packar upp den ur kartongen och känner hur tung den är, ihop med den kantiga och lätt omoderna designen, säger intrycket oss att det nog kommer att bli en komplicerad bekantskap. Men döm om vår förvåning när denna skrivare faktiskt är den som fungerar bäst direkt ur lådan. I alla fall fristående från portalen.

Det tar bara tolv minuter att installera den. Vi börjar med att ansluta skrivaren via USB-kabel till datorn, vi stoppar därefter i strömsladden och undersöker vad mer som följer med i lådan. Under tiden installeras drivrutinerna automatiskt, och vi behöver inte ladda ner nya drivrutiner i efterhand för att den ska börja fungera såsom med de andra testade skrivarna.

Det följer med en CD-skiva och en ethernetkabel i kartongen. Få datorer har optisk läsare numera, och ett USB-minne eller en QR-kod hade därför varit bättre. Ethernetkabeln och dess tillhörande port är däremot ett välkommet tillskott för du slipper då krångla med trådlösa inställningar det första du gör. Däremot är det klurigt att få den att fungera med PostNord Portal. Den dyker inte upp automatiskt såsom de övriga skrivarna i testet.

Installation av etikettrulle är relativt enkel men löper heller inte helt problemfritt. Det sitter ett låsreglage på sidan, och roterar du det 90 grader ska låset öppnas. Det gör det inte initialt. Medan vi försöker klura ut varför hör vi efter ett par minuter ett klick, och mycket riktigt har den nu hoppat upp så att vi kan skjuta in etikettrullens ände. Den här spärren fungerar sedan felfritt under resten av testet.

Rullen hänger du baktill på en stålpinne. Med rullen och änden på plats låser du rullen mot pinnen med hjälp av ett plastfäste med ett skjutreglage på. Nu är produkten redo att användas. Installationsförfarandet är något mer komplicerat än på etikettskrivare där rullen installeras mellan två armar inuti skrivaren, men långt ifrån svårt.

Den här skrivaren stödjer även fanfold, så för dig som föredrar det istället för rulle har du här bägge alternativen.

En fördel med konstruktionen är att du kan stapla flera skrivare på varandra.

Valet för dig som vill ha en tyst etikettprinter med fanfold-stöd

Vi fortsätter installationen med att lokalisera mjukvaran för Honeywells etikettprinter. Mjukvaran är inte särskilt användarvänlig, det är svårt att få en bra överblick. Men de inställningar du kan tänkas vilja justera finns där.

Det här är också den skrivare som är bäst på att automatiskt anpassa storleken efter pappret. Det följer tyvärr inte med någon etikettrulle till skrivaren vilket gör att du inte kan testa installationen utan att ha köpt med dig rulle i samma veva som skrivaren.

När det kommer till utskriftshastighet presterar den godkänt. Vi har heller inga problem med felmeddelanden, papperstrassel eller liknande under testperioden. Vidare har den här skrivaren klart trevligast ljudprofil. Ljudet har en mer mjuk och jämn nivå än de andra testade skrivarna, som låter mer hetsigt under utskriften.

Den här skrivaren passar dig som även vill kunna skriva ut fanfold-etiketter, men har du inte det behovet är den väl dyr i förhållande till faktorer såsom integrering med PostNord, användarvänlighet och konstruktion.

För- och nackdelar:

  • Mycket enkel att komma igång med grunderna
  • Förekommer inga fel under testperioden
  • Trevlig ljudprofil
  • Kan staplas
  • Klurig att få igång med PostNord Portal
  • Krånglig att ansluta trådlöst
  • Lite fippligt förfarande vid påfyllning av ny rulle

2. Sato WS408 – smidig etikettmaskin för budgetmedvetna

  • Cirkapris: 5 000 kr
  • Storlek (BHD): 184x166x226 cm
  • Vikt: 1,4 kg
  • Mått: Kärna: 25,4 mm/38 mm, Bredd på etikettrulle: 22,4-115 cm, Maximal tjocklek rulle: 127 mm
  • Upplösning: 203 DPI (8 dot)
  • Uppmätt utskriftshastighet: PDF: 4,2 s Postnords portal: 5,5 s
  • Ljudnivå: 62,3 dB vid mätning bredvid, 52,9 dB vid mätning 1,5 meter bort
  • Anslutningsmöjligheter: USB, WiFI, Bluetooth, LAN
  • Operativsystem: Mac OS, Windows
  • Övrigt:

Sato WS408 är en smidig etikettskrivare med ett modernt utseende och tydlig, användarvänlig formgivning. Du har en strömbrytare i form av en knapp på baksidan. Där hittar du också en ethernetport så att du kan ansluta den direkt till routern. Vi uppskattar denna lösning eftersom det gör det lätt för den som vill nå den över nätverket men inte har tid att sätta sig in i hur den trådlösa konfigurationen går till.

Skrivaren har ett transparent fönster på ovansidan, men fönstret är så pass mörkt att det är svårt att få en bra överblick över hur mycket det är kvar på etikettrullen. En annan nackdel är att konstruktionen drar åt sig mycket damm och hår.

Något vi uppskattar är den stora tydliga feed-knappen på ovansidan. Den kan, via mjukvaran, även programmeras att upprepa utskriften. Skrivaren har även försetts med två LED-dioder på ovansidan. Dessa kan lysa fast sken, blinka långsamt eller blinka snabbt för att kunna täcka in en lång rad felmeddelanden och statusrapporter.

Skrivaren har ett plastclip fäst på vardera arm på insidan, och dessa clips kan monteras åt det ena eller andra hållet beroende på kärnan storlek. Du kan därför använda den med både 25-millimeterskärna och 38-millimeters. Det finns dock samma stöd hos konkurrerande modeller utan att du behöver skruva loss och rotera något.

Skrivaren kommer förmonterad för 38 millimeter. En smärre anmärkning här är att vi tycker att det borde ha varit tvärtom. Underhållet är annars smidigt. Du har tydliga skjutreglage på utsidan för att öppna upp locket. Rullens armar går sedan lätt att dra isär eller föra samman för att få rullen på plats. Änden på rullen måste dock träs genom en smal öppning, vilket drar ner intrycket lite.

Det följer tyvärr inte med någon etikettrulle till skrivaren vilket är synd eftersom man gärna vill testköra installationen när den är genomförd.

Initialt ansluter vi vår skrivare via USB-kabel. Installationen tar oss drygt 20 minuter, och större delen av tiden slösas bort på att vi måste leta upp drivrutiner på företagets hemsida eftersom de som installeras automatiskt inte fungerar. Som hos de flesta etikettskrivare saknas stöd för WPS eller likvärdig lösning för att ansluta automatiskt till ett trådlöst nätverk, du måste själv fylla i nödvändiga uppgifter och vara tillräckligt tekniskt insatt för att förstå vilka uppgifter som efterfrågas.

Vi fick ett felmeddelande avseende pnp under installationen av drivrutinerna, men den förklarade då samtidigt att vi kan uppdatera portarna senare ifall det behövs. Vi behövde aldrig det utan anslutningen fungerade bra ändå.

Vi laddar även ner mjukvaran för konfiguration, Sato WS Print Utility. Detta är ett relativt användarvänligt program för den som är bekant med skrivarnas olika möjligheter. Det är också lätt att förstå vad olika parametrar gör. Konsulterar du manualen så har du stora bilder som visar och förklarar de kommandon du eventuellt är osäker på.

Problem att skapa etiketter – varannan utskrift ger felmeddelande

Det är först när det kommer till utskrifter som det uppstår problem. Efter första utskriften lyser bägge LED-dioderna på skrivarkroppen orange. Vi konsulterar klisterlappen på insidan av displayen som visar de olika kombinationerna och vad de betyder. Dioderna indikerar papperstrassel.

Vi testar att trycka på Feed-knappen. Etikettrullen matas ut utan problem men dioderna fortsätter att lysa. Vi öppnar och undersöker så att rullen sitter ordentligt på plats, rullar smidigt och att det inte finns några andra problem. Vi stänger luckan och dioderna indikerar fortfarande papperstrassel. Vi testar att starta om hela skrivaren. Nu får vi grönt ljus och utskriften fungerar. Men så fort utskriften är klar är det samma problem när vi försöker skriva ut på nytt. Efter varje utskrift måste vi således starta om hela skrivaren för att kunna skriva ut igen.

Vi beställer hem en ny skrivare och när vi laddat ner de senaste drivrutinerna får vi samma problem igen.

Ljudnivån är inte jättehög vid utskrift men ljudprofilen är lite skrikig. Skriver du bara ut ett par gånger om dagen är det inga problem att ha den i samma rum som det du jobbar i, men ska du skriva ut mycket och ofta bör den placeras i ett separat rum så att du får arbetsro.

Det tar drygt 4 sekunder att skriva ut en etikett via PDF, och 5,5 sekunder när vi skriver ut från PostNord Portal – på standardinställningar. Det är inte bäst i test, men fortfarande bra.

För- och nackdelar:

  • Lättanvänd mjukvara
  • Ganska smidig att fylla på ny rulle i
  • Tydlig manual
  • Portabelt format
  • Krånglig att ansluta trådlöst
  • Varannan utskrift ger felmeddelande

3. Zebra ZD421 – Bästa etikettskrivaren för PostNords företagskunder

  • Cirkapris: 5 000 kr
  • Storlek (BHD): 151x178x221 cm
  • Vikt: 1,35 kg
  • Mått: Kärna: 12,7/25,4/38/40 mm, Bredd på etikettrulle: 15–118 cm, Maximal tjocklek rulle: 127 mm
  • Upplösning: 203 DPI
  • Uppmätt utskriftshastighet: PDF: 3,4 s Postnords portal: 5,1 s
  • Ljudnivå: 58,5 dB vid mätning bredvid, 59,1 dB vid mätning 1,5 meter bort
  • Anslutningsmöjligheter: USB, WiFI, Bluetooth
  • Operativsystem: Mac OS, Windows
  • Övrigt: Passiv NFC

Zebra ZD421 är en kompakt etikettskrivare som blir väldigt portabel i verksamheten tack vare sin låga vikt och smidiga storlek. Den står, trots den lätta vikten, stabilt på underlaget när du ska riva av etiketten. Vidare har den ett transparent fönster som låter dig se rullen på insidan, därmed har du bra översikt över när det börjar bli dags att byta.

Installationsprocessen är lätt att hänga med i, så även för den oinvigde – huvudsakligen för att PostNord Portal har en stegvis manual med stora bilder. Du kan även använda QR-koden på insidan av produkten som leder till tillverkarens hemsida och där finns videoguider, mjukvara med mera. Det tog drygt 20 minuter från det att vi packat upp skrivaren tills dess att den var igång.

Vi testkör först skrivaren via USB-kabel. Därefter testar vi att konfigurera inställningarna så att den istället är uppkopplad mot vårt trådlösa nätverk. Den trådlösa processen är onödigt krånglig. Istället för en enklicks WPS-lösning eller att den själv letar upp tillgängliga trådlösa nätverk ombeds du fylla i en lång rad uppgifter själv. Testaren ifråga har tillräcklig teknisk kunskap för detta, men för dig som driver ett fåmansbolag och som inte bryr dig om sådana tekniska detaljer blir denna process snabbt enerverande.

Något som däremot är riktigt bra är stödet för NFC så att du bland annat snabbt och smidigt kan ansluta till skrivaren via bluetooth. Du ser en ikon för detta på ovansidan av skrivaren. I närheten hittar du även fyra knappar och fem LED-ikoner. Knapparna är självförklarande: on/off, paus, feed och avbryt. Vissa av LED-ikonerna kan man däremot behöva läsa sig till för att förstå exakt innebörd, men så länge skrivaren fungerar lär du inte fundera över dessa ändå.

Skrivaren har tydligt färgmarkerade skjutreglage på sidorna som man skjuter mot sig för att öppna locket inför byte av rulle. Reglagen kan manövreras med både enhands- och tvåhandsgrepp.

Dags att printa fraktsedlar i skrivaren

Det följer tyvärr inte med någon etikettrulle i kartongen till skrivaren. Har du koll på etikettskrivare sedan tidigare vet du förmodligen redan vad du behöver och kan beställa hem sådana, annars får du bra guidning i PostNord Portal. Men att vi anmärker på avsaknaden av rulle är främst för att du inte kan testköra din skrivarinstallation direkt ur kartongen.

Det är enkelt att installera en ny rulle, möjligen lite fippligt. Du låser upp armarna på insidan, för dem åt sidan, håller rullen på plats i luften och trycker ihop armarna igen. Lösningen är användarvänlig men det finns utrymme för förbättring. Plast-armarna är lite gängliga och löper inte 100 procent friktionsfritt så man får finjustera i efterhand.

Vi uppskattar att du sedan bara kan placera änden av etikettrullen över öppningen och stänga locket, du behöver inte trä den genom något. Vidare gillar vi det faktum att den fungerar med en så stor bredd av olika typer av rullar, när det kommer till både storlek på kärna, minsta bredd samt maximal bredd. Den maximala utskriftsbredden är 108 millimeter, således får en rulle på 115 millimeter plats.

Snabbaste etikettutskriften i testet

Utskrifter har ett smidigt, tidseffektivt och användarvänligt förfarande. Vid PDF-utskrift tar det dryga 3,5 sekund från det att vi tryckt på skriv ut tills dess att etiketten är färdig att rivas av. Den är bäst i testet på den här punkten. När vi skriver ut direkt från PostNord Portal tar det 5 sekunder, men å andra sidan slipper vi de två extra stegen att spara ner en PDF och trycka på skriv ut igen.

Vid utskrift två trasslade sig etiketten initialt, den fick fula veck i kanten som följd, och skrivaren fortsatte sedan att mata ut flera blanka etiketter tills dess att vi tryckte på paus. Den slutade inte när vi bara tryckte på X-ikonen. Vi lät den vara pausad en tid och tryckte sedan på pausknappen igen, då fungerade allt som vanligt. Därefter har vi gjort flertalet utskrifter problemfritt.

Ljudnivån är ganska hög men utskriften går fort. Är du en liten e-handel stör den inte, men ska du skriva ut många etiketter och ofta vill du förmodligen ha den i ett eget rum.

Sammanfattningsvis är det här en utmärkt instegsmodell. Den är lätt att komma igång med, lätt att flytta runt om du så vill, ganska användarvänlig och smidig.

För- och nackdelar:

  • Ganska smidig att fylla på ny rulle i
  • Snabba utskrifter
  • Portabelt format
  • Många etikettmöjligheter
  • Fungerar sömlöst med PostNord Portal
  • NFC
  • Krånglig att ansluta trådlöst
  • Händer vid ett tillfälle att den hakar upp sig
  • Saknar LAN-port i standardutförande