Betallösningar för e-handel

Så väljer du rätt betallösning till din e-handel

En betalningslösning är ett viktigt verktyg för alla e-handelsföretag. Rätt lösning gör det naturligtvis möjligt för dig som e-handlare att ta emot betalningar, men den kan även hjälpa dig att öka konverteringsfrekvensen, tillgodose olika konsumentbehov och generera mer intäkter. I den här artikeln går vi därför igenom hur du väljer en betallösning i fyra enkla steg, vad du ska tänka på och vilka betalmetoder dagens e-handelskonsumenter använder.

E-handel och paket

Välj rätt betallösning till din webbshop i tre steg

1. Bestäm om du ska bedriva e-handel på nationell eller internationell nivå

Ska du sälja på marknader inom och/eller utanför Sverige? Om du vill sälja dina produkter på marknader utanför Sverige är det en bra idé att leta efter en betallösning som även tillgodoser de betalmetoder dina kunder i olika länder föredrar. Vipps och Mobilplay är Norges och Danmarks motsvarigheter till Swish. Ska du sälja dina varor i dessa länder kan det därför vara bra att tillhandahålla dessa betalalternativ.

Adyen är ett exempel på en betallösning som är särskilt populär bland internationella e-handlare. De finns i de flesta europeiska länder och erbjuder flera internationella betalsätt.

2. Ta reda på hur dina kunder vill betala

Beroende på vilken målgrupp du har föredrar kunderna olika betalmetoder. Målgrupper med sämre ekonomi brukar föredra delbetalning, målgrupper som köper dyra varor tar gärna faktura. Ju mer du vet om din målgrupps köpbeteenden, desto lättare kan du komma fram till vilka betalningsmetoder du ska erbjuda. Erbjuder du inte de betalningsmetoder som målgruppen föredrar, kommer de gå till en e-handlare som gör det.

3. Kontrollera att e-handelsplattformen stöder betallösningarna och betalmetoderna

Vissa e-handelsplattformar har betallösningar installerade från start, andra kräver att du implementerar betallösningen själv. Det senare kan bli en mycket dyr historia. Du kan undvika detta genom att jämföra flera alternativ av betallösningar och välj en som ur ett utvecklarperspektiv är lätt att koppla till din e-handelsplattform.

När betallösningen är påkopplad och du får dina första kunder, kan du spara mycket tid på att automatisera bokningen av frakt. En grundförutsättning för nöjda kunder är trots allt att paketen kommer fram till rätt person i tid. Med Postnords integrationslösningar kan du spåra alla försändelser automatiskt och ta kontrollen över dina leveranser. Det gör att du kan spendera mer tid på att utveckla webbshoppen och mindre tid på administrativt arbete.

Tre tips när du ska välja betallösning

Skriv en checklista

Det är alltid en bra idé att skapa en checklista över de krav du har på betallösningen. En sådan lista kommer att underlätta för dig i samband med att du jämför de olika lösningarna. Ett tips är att dela in eller ranka dina krav utifrån hur viktiga de är för dig. Vad kan du kompromissa med och vad måste betallösningen erbjuda?

Kolla upp betallösningarnas prissättningar noga

Att jämföra priser mellan olika betallösningar kan vara svårt. Företagen har ofta komplicerade prissättningar med olika prismodeller för varje betalsätt. En betallösning som har otydliga kostnader riskerar att äta upp marginalen på dina produkter. Se därför till att få en grundlig förståelse för hur prissättningen fungerar på de betalleverantörer du jämför. Exempelvis kan betallösningen Klarna Checkout vara ett alternativ, med sin transparenta kostnadsmodell vid kortlösningar.

Klarna Checkout går även att integrera med Skicka Direkt Business, vårt verktyg som förenklar frakt och transport av kundernas ordrar. Genom att koppla Klarnas Leveransväljare till Skicka Direkt Business kan du till exempel visa dina kunder de fraktalternativ du erbjuder direkt i din e-handel.

Välj endast en betallösningsleverantör som erbjuder flera betalmetoder

Det är sällan lönsamt att välja flera leverantörer av betallösningar. Ditt liv som e-handlare blir enklare om du väljer en betallösning som tillgodoser din webbshop med alla betalmetoder. På så sätt minskar du administrationen och slipper integrera flera betallösningar med varandra, vilket kan ta åtskilliga timmar av utveckling. Om du har endast en betallösning och får tekniska problem – då vet du direkt vem du ska ringa.

Exempel på leverantörer av betallösningar:

 • Bambora
 • Hygglig
 • Klarna
 • Nets
 • Paypal
 • Payson
 • Shopify Payments
 • Stripe
 • SveaWebPay
 • Swedbank Pay
 • Swish

Vilka betalmetoder är vanligast inom svensk e-handel?

Näst intill varje år sammanställer Nets olika e-handelsrapporter där de bland annat undersöker vilka betalmetoder svenska konsumenter föredrar. I Nets rapport ”Svensk e-handel 2021” framgår det att de flesta föredrar att betala via faktura. Därefter följer kortbetalning, betalning via Swish och betalning via internetbanken. PayPal och Apple Pay är minst populära.

 • 35 % föredrog faktura
 • 22 % föredrog kort
 • 19 % föredrog Swish
 • 13 % föredrog direktbetalning via internetbank
 • 4 % föredrog betalning via PayPal
 • 1 % föredrog betalning via Apple Pay
 • 6 % visste ej

Vilka betalmetoder de föredrar att använda sig av skiljer sig emellertid från de metoder de faktiskt använder.

 • 57 % betalar med kort
 • 52 % betalar med Swish
 • 46 % betalar med faktura
 • 33 % betalar genom direktbetalning via internetbanken
 • 13 % betalar via PayPal
 • 4 % betalar med Apple Pay

Undersökningar som denna kan ge dig en bra riktlinje när du funderar på vilka betalningsalternativ du bör erbjuda dina kunder. Dessa siffror är allmänna, vilket innebär att de föredragna betalmetoderna kan variera mellan olika branscher och målgrupper.

Bonustips! Få fler kunder att genomföra sina köp online

Som e-handlare vet du hur svårt det kan vara att lotsa en kund genom hela köpprocessen – från medvetenhet till köp. Du vet också hur kostsamt det kan vara att tappa kunden så sent som i betalningsprocessen. Här listar vi därför tre tips som kan hjälpa dig att lotsa dina kunder ända in i mål.

Fler betalmetoder ger fler kunder

Flera alternativ för betalning är en viktig del för att få många kunder. I studien från Nets 2020 frågades svenska kunder varför de avbryter sina köp online. 11 % svarade att deras önskade betalningsmetod inte fanns tillgänglig. Att erbjuda flera betalningsmetoder är därför ett uppenbart sätt att få fler kunder att genomföra köpprocessen.

Spara kundens uppgifter – om kunden vill

I Nets undersökning Svensk e-handel 2020 uppgav var femte person att de skulle handla mer om de hade sina personuppgifter sparade i webbshoppen. När alla personuppgifter finns sparade blir köpen betydligt smidigare att genomföra, vilket får kunderna att handla oftare. Samtidigt vill vissa kunder inte att man sparar deras personuppgifter, troligen av rädsla för bedrägerier. Ge därför dina kunder möjligheten att frivilligt spara sina kontaktuppgifter i din webbshop. Var också tydlig med hur säkert informationen lagras och var noggrann med att personuppgifter behandlas i enlighet med GDPR. På så sätt håller du kunderna nöjda och får fler att genomföra köpprocessen.

Visa upp betalföretagens logotyper på startsidan

Betalföretag som till exempel Klarna och PayPal inger trygghet hos konsumenter medan Swish ger känslan av smidighet och enkelhet. Genom att visa upp betalföretagens logotyper redan på startsidan, skickar du positiva signaler till alla kunder som funderar på att handla. En annan trygghetsingivande signal är certifieringen Trygg E-handel.

Mer om e-handel

Om du vill stärka dina kunskaper inom e-handelsområdet, missa inte vår samling av e-handelsartiklar. Där hittar du alla våra artiklar om e-handel.

Vanliga frågor om betallösningar

Vad är en betallösning?

En betallösning för e-handel är ett system som möjliggör för konsumenter att genomföra köp i en webbshop. Vanligtvis erbjuder betallösningar kunder att betala med bank, kort, faktura och delbetalning.

Vilken betallösning ska jag välja?

Välj en betallösning som erbjuder betalmetoder som din målgrupp föredrar. Dubbelkolla att betallösningen inte kräver för mycket arbete för att implementeras till din e-handelsplattform.

När ska jag välja en betallösning?

Välj en betallösning när du är säker på vilka betalmetoder som din målgrupp föredrar.

Hur väljer man en betallösning?

Vissa betallösningar finns förinstallerade på e-handelsplattformar. Andra betallösningar finns online som kan laddas ned som Plug-in. En del betallösningar måste implementeras manuellt genom kodning.