E-handelslagen – viktig information till dig med e-handelsföretag

E-handelslagen – vad gäller för dig med e-handelsföretag?

Driver du en egen onlinebutik är det viktigt att du har koll på E-handelslagen och vilka krav den ställer på dig som företagare. På PostNord tycker vi att det ska vara lätt att göra rätt – och för det behövs tydlig information. Därför har vi nedan sammanställt en enkel guide till vad E-handelslagen är, när den gäller och vad du som driver ett e-handelsföretag behöver tänka på.

Fler artiklar om e-handel hittar du via vår samlingssida e-handel.

Vad är E-handelslagen?

Alla företag som säljer någon form av produkter eller tjänster på nätet omfattas av E-handelslagen. Lagen specificerar vilka skyldigheter och vilket ansvar en säljare på nätet har gentemot sina kunder.

E-handelslagen säkrar konsumentskyddet på nätet

E-handelslagen (2002:562) finns till för att säkerställa att konsumenter som handlar produkter eller tjänster på nätet omfattas av samma skydd som vid handel i fysiska butiker. Lagen ställer framför allt krav på vilken information och vilka tekniska hjälpmedel innehavare av onlinebutiker är skyldiga att tillhandahålla sina kunder.

Tillsammans med lagen om distansavtal och hemförsäljning, Konsumentköplagen samt Konsumentkreditlagen bidrar E-handelslagen till tryggare shopping på nätet – såväl vid köp av produkter som köp av tjänster.

Vilka krav ställer E-handelslagen på försäljare?

Lagen om e-handel berör främst en säljares skyldigheter när det gäller information och tekniska hjälpmedel vid försäljning på nätet. Du som säljer tjänster eller produkter online måste uppfylla följande krav:

Kontaktuppgifter och fullständig prisinformation på din webbplats

  • Tillhandahålla tydlig information om priser – inklusive eventuella avgifter för frakt samt skatter.
  • Uppge namn, organisationsnummer och kontaktinformation till ditt företag.
  • Se till att kunden kan ladda ned och spara de avtalsvillkor som gäller vid ett köp i din onlinebutik.

Krav på tekniska hjälpmedel vid beställning

  • Tillhandahålla tydlig information om hur en beställning görs och vilka köpvillkor som gäller, samt erbjuda tekniska lösningar som gör det möjligt för kunden att ändra, upptäcka fel och ta bort en beställning innan den slutförs.
  • Redovisa vilka språk beställningar kan göras på, samt i vilka valutor köp kan göras.
  • Skicka ut beställningsbekräftelser utan dröjsmål.

Om du driver en egen butik på nätet eller ska lansera en ny webbshop är det viktigt att du har koll på samtliga krav som E-handelslagen ställer på dig som säljare. E-handlare som inte uppfyller de villkor som finns specificerade i lagen kan anmälas av konsumenter till Konsumentverket.

När gäller E-handelslagen – och när gäller den inte?

Utöver att veta vad E-handelslagen är och vilka krav den ställer, är det också viktigt att känna till när den gäller och när den inte gäller.

E-handelslagen gäller när ett företag säljer fysiska produkter eller tjänster online och erhåller betalning för dessa. Även reklamfinansierade tjänster och marknadsföring på nätet inkluderas. Som privatperson omfattas du inte av lagen. Säljer du till exempel begagnade kläder eller andra produkter via andrahandsmarknader på nätet behöver du inte uppfylla kraven på information och tekniska hjälpmedel.

Lagen gäller heller inte vid behandling av personuppgifter online. För detta finns istället Dataskyddsförordningen – även kallad GDPR. Vidare är E-handelslagen inte heller tillämplig vid försäljning eller förmedling av lotterier eller spel på nätet där konsumenter kan satsa pengar.

E-handelsföretag som inte följer lagen riskerar att anmälas

Konsumentverket är den ansvariga tillsynsmyndighet som kontrollerar hur väl de olika konsumentlagarna i Sverige följs – däribland E-handelslagen.

Om en konsument upptäcker att ett e-handelsföretag inte uppfyller de krav som lagen ställer, kan denne göra en anmälan till Konsumentverket. Det enskilda fallet kommer inte att avgöras för att en anmälan skickas in, men däremot utgör anmälningar från konsumenter ett viktigt stöd för Konsumentverkets arbete för säkrare handel på nätet.

Läs hela lagtexten

Lagen om e-handel är en förhållandevis kortfattad lag som för närvarande innehåller 19 olika paragrafer. Språket är nutida och enkelt att läsa. På Riksdagens hemsida kan du ta del av E-handelslagen i sin helhet.

Upptäck PostNords tjänster för enklare e-handel

Utöver kraven i E-handelslagen och övriga aktuella konsumentlagar, måste e-handelsföretag även ha koll på en hel del andra saker för att verksamheten ska fungera. På PostNord vill vi bidra med det vi kan för att göra det enklare att framgångsrikt sälja produkter och tjänster på nätet – både för små och stora företag.

Som företagskund hos oss kan du via PostNord Portal Business bland annat nyttja smarta funktioner som:

 

Integrationslösningar för e-handlare

Förenkla frakt och logistik av varor till kund genom att integrera ditt e-handelssystem med PostNord – till exempel via tjänsten orderkoppling.

Läs mer om våra integrationer.

 

Skicka Direkt Business

Köp spårbar frakt direkt på nätet och skriv ut fraktsedlarna själv eller hos ombud.

Läs mer om Skicka Direkt Business.

Vanliga frågor om E-handelslagen

Vem omfattas av E-handelslagen?

E-handelslagen gäller endast för företag. Privatpersoner omfattas inte.

Tar E-handelslagen upp krav på köpvillkor?

Ja, i lagen finns krav på att tydlig information om köpvillkor ska finnas tillgänglig samt att villkoren ska kunna laddas ned av konsumenten.

Vilket territoriellt tillämpningsområde har E-handelslagen?

E-handelslagen har Sverige som territoriellt tillämpningsområde. Lagen bygger på dock på ett EU-direktiv för e-handel och ursprungsprincipen tillämpas vid försäljning till utlandet.

Varför finns E-handelslagen?

E-handelslagen syftar till att skydda konsumenter vid köp av varor eller tjänster på nätet.

Vem är ansvarig för att kraven i E-handelslagen uppfylls?

Varje enskilt e-handelsföretag ansvarar för att uppfylla de krav på information och tekniska lösningar som finns i lagen.