Åtta populära e-handelsplattformar – så väljer du en som passar dig

Vilken e-handelsplattform ska jag välja?

Idag är det enklare än någonsin att öppna en webbutik. Men det är inte desto mindre viktigt att välja en e-handelsplattform som passar företagets behov. I den här guiden tittar vi närmare på olika e-handelsplattformar och hjälper dig att hitta en handelsplattform som passar dig. Dessutom delar vi med oss av några av våra bästa tips och råd vid val av e-handelssystem.

framgångsrik e-handel

Så väljer du en e-handelslösning som passar dig

Det finns många metoder du kan använda dig av när du ska välja en e-handelslösning till ditt företag. En enkel och effektiv metod är MoSCoW-metoden vars syfte är att hjälpa dig att identifiera och prioritera de krav du anser att plattformen ska leva upp till. Metoden består av fyra punkter under vilka du listar de önskemål och krav du har. De fyra punkterna är must have, should have, could have and will not have – måste ha, borde ha, skulle kunna ha och ska inte ha.

  • Måste ha – det du anser att e-handelsplattformen måste ha.
  • Borde ha – det du anser att plattformen borde ha, men det är inte avgörande.
  • Skulle kunna ha – det du anser skulle vara roligt att plattformen har.
  • Ska inte ha – saker som inte har betydelse eftersom de inte tillför något av värde.

Metoden resulterar i en tydlig kravställning som du kan använda dig av när du jämför olika e-handelsplattformar. Det gör det även lättare för eventuella konsulter att förstå vad du vill ha.

Åtta populära e-handelstjänster i Sverige

Här är vår lista över åtta bra e-handelsplattformar som sticker ut från mängden och som är extra populära i Sverige.

1. Shopify

Shopify är en e-handelsplattform som bygger på att det ska vara enkelt för vem som helst att börja sälja online. Plattformen har ett användarvänligt gränssnitt och mängder med mallar så att du snabbt kan skapa en webbutik och komma igång med e-handel.

Med hjälp av många integrationer och en egen App-store kan du utveckla nätbutiken så att den har de funktioner du vill ha. Dessutom är integrationerna med sociala medier utmärkta.

Till nackdelarna hör att det finns begränsade möjligheter att anpassa butiken exakt så som du vill om du har väldigt specifika krav. Dessutom kan det bli ganska dyrt med transaktionsavgifterna för betallösningen.

2. WooCommerce

WooCommerce är en gratis e-handelslösning och ett av de allra populäraste alternativen för webbshopar.

Trots att lösningen är kostnadsfri är det ett mycket kraftfullt alternativ. Det beror på att det i själva verket är en insticksmodul i CMS-plattformen WordPress. Det innebär att du får tillgång till alla de övriga plugins och anpassningsmöjligheter som finns på denna plattform. Det finns bland annat insticksmoduler som integrerar webbutiken med PostNords fraktlösningar och Portal Business.

Allt är dessutom open source, vilket gör det lätt att utveckla och anpassa e-handelsplattformen tillsammans med utvecklare.

Till nackdelarna hör att startsträckan för att öppna en nätbutik är lite längre jämfört med exempelvis Shopify och Wix. Du behöver till exempel själv ordna med hosting.
Även om du kommer långt med de gratisverktyg som finns i WooCommerce kommer du förr eller senare troligtvis också vilja lägga en slant på några av de premium-plugins som finns. Med dessa kan du ge din e-handelslösning den funktionalitet du önskar.

3. Wix

Wix är en annan användarvänlig e-handelsplattform. Välj en av över 500 mallar, anpassa designen och lägg till en betallösning. Därefter lägger du till produkter eller importerar dem med en CSV-fil. Mycket svårare än så är det inte att komma igång med e-handel med WixStores.

Precis som med Shopify är bristen på anpassningsmöjligheter en av de främsta nackdelarna med Wix. Handelsplattformen bygger inte på öppen källkod vilket gör att det finns begränsade utvecklingsmöjligheter.

4. Quickbutik

Quickbutik är en komplett e-handelsplattform utvecklad i Sverige. Plattformen passar utmärkt för dig som vill fokusera på den svenska marknaden och samla allt du behöver på ett och samma ställe – allt från webbhotell och domäner till mallar och kundtjänst.

Quickbutik erbjuder inte lika många funktioner som exempelvis Shopify, men låter dig lägga in kod eller ”script” och göra egenutvecklingar. Det kan vara en stor fördel om du vill lägga till externa tjänster. Eftersom plattformen är svenskutvecklad erbjuder Quickbutik samtliga svenska betallösningar – Swish, Klarna, PayPal, Stripe med flera, vilket kan vara svårt att lägga till på många internationella plattformar. Du får dessutom tillgång till flera stilrena designmallar som du kan anpassa enligt tycke och smak.

5. Abicart

Abicart är en användarvänlig e-handelstjänst som gör det enkelt för såväl nybörjare som proffs att starta en e-handel. Plattformen erbjuder flera betalningslösningar, integrationsmöjligheter och designmallar som gör att du kan göra webshopen till din egen. Fördelen med Abicart är att de samarbetar med flera olika bolag, vilket innebär att du inte nödvändigtvis behöver byta ut alla dina affärs-, ekonomi- och logistiksystem när du börjar använda plattformen.

Nackdelen med mindre e-handelstjänster anpassade till den svenska marknaden är att de inte erbjuder lika många funktioner som de internationella varianterna.

6. Magento

Magento är en annan open source-plattform för e-handel och kanske det främsta alternativet till WooCommerce. Det är gratis att använda med det finns även en betalversion som inkluderar hosting, AI-funktionalitet och analysverktyg.

Till skillnad från WooCommerce är Magento inte någon insticksmodul i ett annat system utan det är en helt fristående e-handelsplattform. Säkerhetsnivån är hög och plattformen är kraftfull även om det inte finns riktigt lika många anpassningsmöjligheter som i WooCommerce.

Till nackdelarna hör att du behöver viss erfarenhet av att utveckla webbshoppar för att komma igång med gratisversionen. Väljer du betalversionen Magento Commerce ingår pagebuilder och support.

7. PrestaShop

PrestaShop är i likhet med WooCommerce en open source-plattform som gör att du kan bygga både stora och små webbutiker. PrestaShop erbjuder flera plugins och inbyggda funktioner vilket gör det till en utmärkt skalbar e-handelsplattform som din butik kan växa i. Du har dessutom full kontroll över vilka säkerhetsåtgärder du vill vidta för att skydda såväl din e-handel som dina kunders uppgifter.

Till nackdelarna hör att startsträckan för att öppna en nätbutik är lite längre om du använder PrestaShop eftersom du själv behöver ordna med webbhotell, domän och mejl. Inlärningskurvan kan dessutom vara ganska skarp, vilket innebär att du förr eller senare kan behöva anlita en utvecklare för att få koll på de mer tekniska bitarna.

8. OpenCart

Även OpenCart är ett gratis open source-alternativ med flera anpassningsmöjligheter. Eftersom plattformen är open source arbetar många utvecklare med att skapa olika tillägg. OpenCart har därför ett brett utbud av plugins och funktioner som du kan använda. Det finns tusentals teman (vissa är avgiftsbelagda) och tillägg för saker som produktflöden, rapporter, leveransmetoder och betalningslösningar att välja mellan. Trots dess anpassningsbarhet kan det vara svårt för nybörjare att nyttja hela plattformens potential då den kräver viss kodningskunskap.

Fler e-handelssystem

De åtta e-handelsplattformarna som vi gått igenom är några av de mesta använda, men det finns många fler. Här är en lista med fler populära e-handelssystem. Vissa har fullt stöd för den svenska marknaden, medan andra är mindre skräddarsydda för svenska förutsättningar.

  • Askås – svensk e-handelsplattform från Värmland.
  • BigCommerce – e-handelslösning för stora företag.
  • Weebly – alternativ plattform till Shopify och Wix.
  • Ecwid – för små företag som vill sälja på flera kanaler.
  • Big Cartel – e-handelslösning för konstnärer.
  • 3dcart – plattform som är SEO-anpassad från start.
  • Volution – extra bra för att sälja abonnemang.

Faktorer att ha i åtanke när du jämför olika e-handelssystem

Kostnad – vad ingår i priset?

Det första du bör göra när du jämför diverse e-handelsplattformar är att titta närmare på kostnaden och skapa dig en bild av vad som ingår i priset. De flesta plattformar har olika paketlösningar där du betalar en viss summa per månad eller år för att nyttja de funktioner som ingår i paketet. När du undersöker kostnaderna är det därför viktigt att du är uppmärksam på vad som ingår i varje paketlösning. Välj inte en billigare plattform på bekostnad av det du behöver för att driva din e-handel.

Integrationer – vilka lösningar är e-handelssystemet kompatibelt med?

En annan faktor att ha i åtanke när du utvärderar och jämför olika e-handelssystem är integrationer och plugins. Är plattformen kompatibel med de integrationer du vill använda?

PostNord erbjuder exempelvis flera integrationslösningar som underlättar allt från fraktbeställning till returhantering.

Med hjälp av PostNord Portal Business underlättar du inte bara för dig själv, utan för dina kunder. Du kan exempelvis erbjuda dina kunder flera valmöjligheter gällande leveransen. De kan välja vart paketet ska levereras – till dörren eller ett utlämningsställe och när leveransen ska ske.

I portalen hittar du även andra praktiska funktioner:

    • Skicka Direkt Business – boka frakt på några klick och se alla dina försändelser på ett ställe.
    • Track & Trace – spåra alla dina inkommande och utgående försändelser automatiskt.
    • Retur – underlätta flödet av returnerade varor och gör det enkelt för dina kunder att skicka tillbaka sina paket.
    • PostNord App – gör det möjligt för dina kunder att bestämma allt som rör deras leveranser och returer direkt i mobilen.

Med PostNords flexibla integrationslösningar får du helt enkelt mer tid över till andra viktiga delar av affärsrörelsen. Se därför till att den e-handelslösning du väljer tillåter och möjliggör tidssparande integrationer.

Design och UX – användarvänlighet är a och o

De flesta e-handelsplattformar erbjuder en rad olika teman och designmöjligheter – en del är gratis medan andra kräver en extra avgift. I en del fall kan det vara värt att investera i en avgiftsbelagd premiumvariant eller i en specialdesignad variant för att sticka ut från konkurrenterna, medan det i andra fall räcker med det tema som är inkluderat i priset.

Det är dock viktigt att komma ihåg att designen måste vara användbar. Användarupplevelsen spelar i många fall större roll än priset på det du säljer. Dagens konsumenter vill inte bara köpa produkter – de vill handla på lättnavigerade och engagerande hemsidor som ser trovärdiga ut.

Det är även viktigt att plattformen kan användas av dig och dina anställda på ett effektivt sätt. En krånglig administration med bristande automatisering kan skapa frustration och göra det svårt att uppdatera och hantera e-handeln. När du jämför olika lösningar kan det därför vara en fördel att ta en titt på hur plattformen fungerar bakom kulisserna och hur du kan arbeta med sajtens funktioner.

Skalbarhet – e-handelsplattformen ska växa med företaget

En skalbar e-handelsplattform är viktigare än många tror. Den ska trots allt fungera lika bra när kraven på webbplatsen förändras, företaget växer och trafiken ökar. Med en skalbar e-handelsplattform finns det utrymme för ditt företag att växa i takt med att marknaden och förutsättningarna förändras.

Säkerhet – skydda din e-handel och kundernas uppgifter

Som e-handlare hanterar du känslig data och måste därmed säkerställa att du väljer en e-handelsplattform som gör det möjligt för dig att hantera kundernas uppgifter på ett säkert sätt. De flesta plattformar har ett grundläggande skydd inbyggt, men om du vill utöka skyddet är det viktigt att du ser till att plattformen är kompatibel med det skydd du vill ha.

Betallösningar – är plattformen kompatibel med svenska betallösningar?

Det ska vara enkelt för dina kunder att betala för sina varor på ett sätt som passar dem. Det innebär att plattformen behöver vara kompatibel med de betalningsalternativ som dina kunder föredrar. Det låter kanske självklart, men alla plattformar är inte kompatibla med alla svenska betallösningar. Så se till att den plattform du väljer har ett tillräckligt brett utbud av betalningsalternativ.

Vill du läsa mer om e-handel?

För mer matnyttig information och råd – spana in huvudsidan för e-handel. Där hittar du exempelvis råd kring B2B e-handel, hållbar e-handel och e-handelslogistik.

Vanliga frågor om e-handelsplattformar

Vad är en e-handelsplattform?

En e-handelsplattform, även kallat e-handelssystem, e-handelslösning och webbutikssystem är en tjänst som möjliggör handel via internet.

Vilken är den bästa e-handelsplattformen?

Varje e-handelslösning har sina för- och nackdelar. Vilken som är bäst beror på dina krav på funktionalitet, användarvänlighet och hur stor budget du har.

Vad kostar en e-handelslösning?

Priset för e-handelslösningar varierar kraftigt. Vissa är helt gratis att börja med men kostar om du vill lägga till extra funktioner. Andra tar ut en avgift löpande eller baserat på omsättning.

Vad ska jag tänka på när jag väljer e-handelssystem?

Skaffa ett e-handelssystem som du kan växa i och som du kan anpassa så mycket som du önskar. Tänk på att webbutiken måste vara snabb och att svenska kunder vill ha kända betalningsalternativ.

Hur jämför jag olika e-handelsplattformar?

Det finns flera sätt att jämföra e-handelsplattformar på. Du kan exempelvis skapa en för- och emot-lista eller använda MoSCoW-metoden och utgå från din kravställning.