Emballera på bästa sätt – packa rätt med PostNord

Paket som skickas med posten behöver kunna tåla en del stötar, tryck och vibrationer under transporten. Dels från våra sorteringsmaskiner, men även från annat gods. Således är det viktigt att emballera det du skickar på ett bra sätt. Nedan finner du några värdefulla tips och råd kring hur du bäst emballerar föremål som ska skickas med posten, samt hur du bör tänka med förpackning av olika typer av varor.

För dig som driver eller vill starta en e-handel har vi samlat våra artiklar om elektronisk handel här.

Vad är emballage?

Emballage är det förpackningsmaterial som skyddar de varor du skickar och ser till att dina försändelser förblir hela under posthanteringen och transporten. Det bör också skydda mot fukt. Alla paket bör ha ett yttre och inre emballage, men beroende på innehållet ser rekommendationerna för lämpligast sätt att packa olika ut. Bland annat är det skillnad på hårt och mjukt innehåll.

Emballera hårda varor

  • Använd ett slitstarkt yttre emballage – till exempel kraftig wellpapp eller kartong
  • Skydda innehållet från stötar med bubbelplast eller annat mjukt inre emballage
  • Se till att innehållet inte kan åka omkring i den yttre förpackningen
  • Emballera varje sak för sig om du skickar flera varor i samma paket
  • Anpassa emballaget efter föremålets känslighet – använd mer stötdämpande material till ömtåliga varor

Emballera mjuka varor

Med mjuka varor avses framförallt textilier – till exempel kläder eller hemtextilier.

 

  • Välj ett tåligt yttre emballage som sluter så tätt som möjligt om varan – finns det för mycket luft i paketet kan den yttre förpackningen spricka och gå sönder om den skulle utsättas för tryck
  • Inre emballage behövs oftast inte då den mjuka varan i sig ger en stötdämpande effekt. En plastpåse eller dylikt är däremot bra för att skydda mot fukt.

Vassa föremål

Vassa föremål kräver extra mycket inre emballage för att inte riskera att paketet går sönder inifrån. Detta är också viktigt för att ingen ska skada sig. Skickar du saxar, knivar eller annat vasst bör dessa omslutas av kraftigare plast eller en inre kartong.

Förslutning och etiketter

Slutligen måste du också försluta ditt paket ordentligt samt sätta etiketter på lämpligt ställe. Förslutning görs bäst med packtejp över alla skarvar – helst både på längden och bredden. Etikett med namn och adress till mottagaren ska fästas på så sätt att den syns tydligt och enkelt kan skannas av. Skickar du något ömtåligt kan det även vara bra att komplettera med en “Denna sidan upp”-etikett.

Använd PostNord emballage eller egen förpackning

Emballering kan antingen göras med eget material eller med färdigt emballage från PostNord. Vi erbjuder flera olika typer av färdiga emballage för enkel och bekväm paketering – däribland vadderade påsar och kartonger.

Enklare post- och logistikhantering med PostNord

Rätt emballering är en av flera aspekter att tänka på när du ska skicka paket. Speciellt om du är företagare. Med PostNords tjänster för företag kan du förenkla din post- och logistikhantering på flera sätt. Med ett konto i PostNord Portal Business får du bland annat tillgång till:

Skicka Direkt Business

Köp spårbar frakt direkt på nätet och skriv ut dina fraktsedlar hemma eller hos ombud.

Läs mer

Integrationer för e-handel

Anslut ditt e-handelssystem till PostNord med hjälp av våra integrationslösningar, och få tillgång till bland annat automatiska fraktköp.

Läs mer

Reklamationer

Registrera och följ upp reklamationer till dina leverantörer.

Läs mer

FAQ om emballering

Hur köper jag färdiga emballage från PostNord?

Våra färdiga emballage finns att köpa hos våra ombud.

Finns färdigt emballage med porto?

Ja, PostNord har både färdigfrankerade vadderade kuvert och kartonger i olika storlekar.

Vem ansvarar för trasiga emballage?

PostNord Logistics är ansvariga för emballage och innehåll som går sönder under vår hantering. Paket som är trasiga redan när de lämnas in ersätts däremot inte av oss.

Hur emballerar jag gods på pall?

Paket som skickas på pall bör inte ställas för långt ut på pallen. Tyngre paket placeras längst ned med lättare gods ovanpå. Säkra alltid fast lasten med plast eller spännband.