Lyckas med din e-handel – 6 saker som verkligen gör skillnad

Att nå Framgång med sin webshop

Det råder ingen brist på råd där ute kring hur man lyckas med sin e-handel; allt ifrån att välja rätt webbhotell till att välja lättpackade produkter med hög marginal. Men vi vet att konsumenterna e-handlar det mesta idag och vi vill gärna dela tips med dig som verkligen kan göra skillnad – oavsett vilken e-handelsplattform du valt och vilka produkter du väljer att sälja via e-handel. Här listar vi sex praktiska åtgärder som verkligen kan göra skillnad för att lyckas med din e-handel.

Framgång e-handel

1. Ha användaren i fokus och förbättra din e-handel kontinuerligt

Ska man bara sälja det kunden efterfrågar, eller ska man identifiera behov på marknaden och lösa dem på nya och innovativa sätt? Sanningen ligger förstås någonstans i mitten. Henry Ford lär ju ha sagt  “Fråga dem vad de vill ha och de svarar en snabbare häst” när man undrade om det fanns någon marknad för T-forden. Samtidigt fick den butik som tog in fidget spinners snabbt år 2017 antagligen många tusen sålda innan marknaden var mättad och intresset svalnat. Att både se den större bilden med utmaningarna som behöver lösas och att ha örat mot rälsen för att upptäcka trender är alltså viktigt som e-handlare.

Genom att ha användaren i fokus och hela tiden förbättra sin e-handel efter dennes upplevelse skapar man en e-handel kunderna vill återvända till. För all e-handel generellt gäller det att det ska vara lätt att hitta varorna man söker, lätt att få svar på eventuella frågor, lätt att genomföra köp och lätt att få varan levererad. Men exakt vad “lätt” betyder är lite olika från person till person, så vårt råd är att hitta en modell som fungerar för dig och sen hela tiden arbeta för att göra små förbättringar över tid.

2. Välj pålitliga samarbetspartners med lång erfarenhet

Som e-handlare har man inte lyxen att kontrollera hela köpupplevelsen själv. Ditt skyltfönster är en sökmotor eller en social media plattform, och produkten levereras av en tredje part. Därför är det extra viktigt att som e-handlare arbeta med en fraktleverantör med bevisad erfarenhet och som själva är måna om kundupplevelse och kvalitet. På PostNord vågar vi säga att vi har leveranser i vårt DNA, vi levererar trots allt över 100 000 000 försändelser per månad.

Som e-handlare behöver du inte bara tänka på hur leveransen kommer från ditt lager till fraktleverantören, utan också vilka leveransalternativ som den leverantörer erbjuder ut till kunden – oavsett om din kund finns i Sverige eller utomlands. När du bokar frakt med Skicka Direkt Business kan du välja på en mängd olika leveranssätt för din kund.

3. Minimera manuella processer och var rädd om din egen tid

Som ny e-handlare får man ofta göra allting själv och det finns inte alltid ekonomisk möjlighet att ta hjälp utifrån under de första åren. Alltså behöver man hitta lösningar som spar tid åt en och samarbetspartners som förstår utmaningarna man står inför.

På Postnord är vi måna om att hjälpa e-handlare växa för går det bra för dig, så går det ju bra för oss! Därför är Postnord Portal Business helt gratis att använda, du betalar endast för försändelserna du skickar. I portalen har du möjlighet att skapa mallar för dina vanligaste paket och du kan spara dina kunders adressuppgifter i adressboken för att enkelt kunna skicka varor till dem flera gånger.

Du kan integrera våra frakttjänster i din e-handel så behöver du inte ens boka leveranserna – det sker automatiskt när kunden går igenom sin checkout-process. Och dessutom kommer vi gärna och hämtar dina försändelser, oavsett om du har lager i garaget hemma eller redan har skaffat en lokal till ditt företag.

4. Optimera processen för returer i din e-handel

Som e-handlare kommer du märka att din tid behövs till allt möjligt, men inte minst till att köpa in eller producera dina varor och till att identifiera och marknadsföra dig mot nya kunder. Därför är det inte så konstigt att köp som blivit lite fel och som ska returneras ibland hamnar långt ner på prioriteringslistan. Vi vet dock att det är just vid sådana tillfälle som du kan skapa riktigt lojala kunder som väljer att tala gott om dig – därför ser vi till att underlätta den processen så mycket som möjligt. 

I PostNord Portal Business skapar du snabbt returförsändelsen i verktyget och skickar kunden en QR-kod på email eller sms för att de smidigt ska kunna sända tillbaka varan. De behöver bara visa QR-koden hos ombudet, som i sin tur då kan skriva ut retursedeln till paketet. Du kan även välja att skicka med en retursedel direkt i paketet – något vi rekommenderar om du har en vara som ofta behöver returneras till exempel på grund av osäkerhet kring storlekar. Om du skickar större varor till dina kunder kan du använda Return Pickup-tjänsten så kan din kund enkelt boka hämtning av returen när det passar dem.

framgångsrik e-handel

5. Testa, mät och räkna ROI på din marknadsföring

Kanske känner du, precis så som många andra företagare gör, att alla skulle ha nytta av produkterna du erbjuder? Ja, vi tror också det! Men vi vet också att alla inte är en så bra målgrupp att ha när man ska göra marknadsföring. Därför föreslår vi att du testar olika vägar i din marknadsföring och ser vad som ger bäst ROI (Return-On-Investment, återbetalning på investerat belopp).

I sökmotorn kan du annonsera på ord som du tror att din målgrupp söker på när de behöver det du erbjuder. Vi på PostNord kan hjälpa dig att nå personer i specifika postnummerområden genom adresserad eller oadresserad reklam direkt i postlådan.

Med Skapa Utskick kan du, förutom att använda egna adresser, nå:

Företag baserat på:

 • Län, Kommun eller Postnummer
 • Bransch
 • Årsomsättning
 • Antal anställd
 • Riktat till en viss avdelning

Privatpersoner baserat på:

 • Län, Kommun eller Postnummer
 • Ålder (Minimum 16 år)
 • Kön (Alla, Endast män, Endast kvinnor)
 • Boendeform (Villa, Hyresrätt, Bostadsrätt, Annat)
 • Köpkraft (Låg till Hög)
 • Hushållsform (till exempel Singelhushåll, Småbarnsfamilj med flera)

Vilken marknadsföringskanal som passar bäst för din e-handel märker du på hur många försändelser du skickar med oss under tiden och tiden efter du genomfört en kampanj. I PostNord Portal Business kan du enkelt gå tillbaka och titta på statistik för skickade paket om du inte vill räkna dem under tiden.

6. Återkommande kunder är guld värda

Marknadsföring är en nödvändighet för att kunderna ska veta om att du finns, men när de väl gjort ett köp så kommer upplevelsen av det köpet avgöra om de vill komma tillbaka – och om de vill tipsa sina kompisar om din e-handel.

Genom att erbjuda bra kundservice kommer dina kunder fortsätta komma tillbaka gång på gång, och investeringen du gjorde i marknadsföring för att nå dem från första början kommer betala tillbaka sig flerfaldigt. Och bra kundservice behöver inte vara svårt; genom tydlig kommunikation kring leverans av köpta varor och snabb hantering av returer är du redan på god väg.

Med PostNord Portal Business kan du enkelt sätta upp notifieringar till kunden kring paketen de väntar på, och om de önskar göra en retur så vet du ju precis hur du hanterar det på bästa sätt, för det läste du ju om här ovanför. 

Den e-handelskund som blir bra behandlad innan, under och efter köp tvekar inte att återkomma i framtiden och för alla företag är återkommande kunder guld värda.

Vi hoppas att den här artikeln gett dig några idéer på praktiska saker att börja agera på i din e-handel idag! Om du inte redan är avtalskund med oss så blir du det på några minuter genom att skapa ett konto på Postnord Portal Business. Vi ser fram emot att hjälpa dig lyckas med din e-handel!

Fler matnyttiga e-handelsartiklar hittar du här.