Köpvillkor vid e-handel – en företagsguide

Köpvillkor för e-handel – det här behöver du ha koll på

Att upprätta köpvillkor kan kännas svårt särskilt om man aldrig drivit en e-handel tidigare eller är obekant med vad som gäller. På PostNord vill vi dock göra det enklare för fler att starta företag och driva webbutik. Nedan har vi därför sammanställt en guide till vad du som företagare behöver ha koll på angående köpvillkor.

Webbshop

Vad är köpvillkor?

Köpvillkor är en viktig aspekt att ha koll på företagare, särskilt om du precis ska starta en egen e-handel. I villkoren fastställer du vad som gäller för bland annat betalningar, leveranssätt, fraktkostnader och returer – samt vilket ansvar du som säljare åtar dig när en kund handlar i din butik.

Köpvillkor för din och kundens trygghet

Allmänna köpvillkor är framför allt till för att tydliggöra vilka skyldigheter du som ägare av en e-handel har gentemot dina kunder. Eftersom e-handel bedrivs på distans blir dessa villkor en viktig trygghet för såväl de som handlar av dig som dig själv.

Utan köpvillkor blir det köpeavtal som ingås mellan säljare och köpare vid e-handel otydligt. Saknas skriftlig information om vilka åtaganden en e-handlare har gentemot sina kunder, blir det svårt för en kund att utkräva ansvar om ett köp skulle gå fel eller om en produkt inte uppfyller förväntningarna.

I samband med att en kund genomför en beställning i din webbutik bekräftar denne också att hen godkänner dina villkor. Skulle kunden efter det kräva något som inte omfattas av dina köpvillkor – och som det heller inte finns stöd för i E-handelslagen – har du alltid kundens godkännande av villkoren att hänvisa till.

Allmänna köpvillkor – standardiserade köpvillkor för e-handel

Köpvillkoren ska alltid anpassas efter de produkter och/eller tjänster du säljer i din webbutik, men det finns också en del allmänna villkor du är skyldig att inkludera. De allmänna villkoren är standardiserade köpvillkor för det avtal som ingås mellan dig som säljare och dina kunder när de handlar något i din e-butik. Dessa villkor ska till exempel innehålla:

  • Specifika egenskaper hos varje produkt/tjänst
  • Företagsinformation – namn, kontaktuppgifter och organisationsnummer
  • Fullständigt pris – inklusive skatt och eventuell fraktavgift
  • Betalningsmetoder och tidsfrist för betalning
  • Hur och av vilken aktör betalningar hanteras
  • Garantier, ångerrätt och reklamationer
  • Leveranstid och möjliga leveranssätt

För din egen skull rekommenderas att du lägger in som krav att kunderna ska bekräfta att de läst och godkänner dina villkor innan ett köp genomförs – exempelvis genom att kryssa i en ruta. På så sätt fullgör du dina förpliktelser som säljare och är juridiskt skyddad om en kund skulle hävda att hen inte kände till vad som gällde när köpet genomfördes.

Mallar kan underlätta vid framtagning av köpvillkor

Idag finns det flera standardiserade mallar att utgå från när du ska skriva köpvillkor för din e-handel. Det finns också diverse checklistor som kan hjälpa dig en bit på vägen. De ger dig visserligen tydliga ramar att utgå ifrån, men eftersom villkoren måste anpassas till din verksamhet är det viktigt att du inte kopierar mallarna eller checklistorna rakt av. Du måste kontrollera hur väl de stämmer överens med just din e-handel.

Se upp för de tre vanligaste juridiska missarna när du skriver köpvillkor

Att skriva köpvillkor för en e-handel behöver egentligen inte vara så komplicerat, men juridik kan vara snårigt och det är lätt hänt att vissa detaljer blir fel. Här är tre vanliga juridiska missar att se upp för när du skriver köpvillkor för din webbutik:

  • Villkoren anpassas inte efter de produkter eller tjänster du säljer
  • Du specificerar inte hur och när det faktiska köpeavtalet ingås
  • Tydlig information om ångerrätt saknas

Förbättra din e-handel med PostNords företagstjänster

PostNord erbjuder flera smarta företagstjänster framtagna i syfte att göra det enklare och smidigare att driva en e-handel. Med ett användarkonto i PostNord Portal Business kan du till exempel nyttja funktioner som:

Integrationslösningar

Genom att integrera ditt e-handelssystem med våra tjänster får du bland annat tillgång till automatiska fraktköp och ett flertal API:er för exempelvis spårning och helgleverans. Läs mer om våra integrationer.

Skicka Direkt Business

Med Skicka Direkt Business köper du spårbar frakt online för såväl inrikes som utrikes försändelser. Du betalar ingen fraktsedelsavgift och kan enkelt beställa upphämtning av utgående paket. Läs mer om Skicka Direkt Business.

Läs mer om e-handel

Om du vill förkovra dig ytterligare i ämnet, besök samlingssidan för e-handel. Där finns alla e-handelsartiklar samlade på ett ställe.

Vanliga frågor om köpvillkor för e-handel

Vem ansvarar för att skriva köpvillkoren?

Du som driver e-butiken är ytterst ansvarig för att köpvillkoren finns på webbsidan och innehåller rätt information, men du kan ta hjälp med att skriva dem om du vill.

Vad händer om man inte uppfyller köpvillkoren?

Om en företagare inte uppfyller villkoren för sin nätbutik kan kunden göra en anmälan till Konsumentverket, vilka i sin tur kan göra en utredning rörande brott mot e-handelslagen.

När gäller inte e-handelslagen?

Behandling av personuppgifter omfattas inte av e-handelslagen (men däremot av GDPR), liksom lotterier och onlinespel.