Skapa utmärkt kundupplevelse vid e-handel

Positiva kundupplevelser ger viktiga konkurrensfördelar

Konkurrensen är stor inom e-handel. Därför är det viktigt att allt klaffar i samband med köp och leverans så att dina kunder får en så fin köpupplevelse som möjligt. Nöjda kunder kan sannolikt bli återkommande köpare.

Här är sju tips på hur du skapar en bättre kundupplevelse i din e-handel:

skicka paket

1. Snabba leveranser bidrar till kundupplevelsen

En kund som köper online vill många gånger ha sin vara så fort som möjligt. Snabba och varierade leveransalternativ är en konkurrensfördel. Att kunna erbjuda mängder med produkter i webbutiken är givetvis en fördel det också. Men om kunden sedan måste vänta i 15 – 20 dagar på sin leverans finns stor risk att du som e-handlare får dåliga betyg i kundrecensionerna.

Ibland går det inte att undvika en lite längre leveranstid, exempelvis om varan har tagit slut hos leverantören. I sådana lägen gäller det att ha en god kommunikation med kunden så att förväntningarna blir realistiska. Kanske kan du föreslå en alternativ vara eller erbjuda en liten rabatt som plåster på såren? Sådant bidrar till en god kundupplevelse.

2. Leverera alla varor samtidigt

Du som säljare måste tänka ur kundens perspektiv när du packar och skickar iväg varorna. Att det kanske passar din lagerverksamhet bättre att delleverera och skicka kundens beställning i tre omgångar innebär inte att det är rätt att göra så. Kunden ska inte behöva springa till ett utlämningsställe flera gånger eller sitta hemma och vänta på leverans flera dagar i rad.

Du som e-handlare måste ha en god kommunikation med din transportör för att kundupplevelsen ska bli bra, exempelvis genom att meddela att en viss order har flera sändningsnummer. Då kan transportören köra ut hela ordern till kund samtidigt.

3. Bättre kundkommunikation för bästa köpupplevelse

En kund som inte vet när och hur leveransen förväntas ske, riskerar att bli en missnöjd kund med dåliga omdömen som följd. Bra utformade och vältajmade aviseringar spelar en nyckelroll i din kundkommunikation.

Med tjänsten Aviseringar i portalen skapar du lätt regler för automatiska meddelanden via mejl eller SMS som går ut till varje kund som väntar på sin leverans. Alla mottagare är intresserade av att veta vad som händer med beställningen. Med denna tjänst kan du till exempel låta köparen veta när du skickat paketet och när det kommit till utlämningsstället.

Tips – skapa personliga aviseringar och lägg in företagets logotyp så skapar du extra starka band till dina kunder!

4. Ha en strategi för lagerpåfyllnad

Om du har mer än ett lager är det viktigt att ha en bra strategi för lagerpåfyllnad för att skapa en så god kundupplevelse som möjligt. Ett sätt är att använda sig av Cross Docking. Det gör att du exempelvis kan skicka gods från eget lager och från en leverantör som en enda försändelse till kunden. Godset konsolideras då hos transportören innan det körs ut till köparen.

En annan variant är drop shipping. Med drop shipping kan du låta gods gå från en eller flera leverantörer direkt till kunden genom en och samma försändelse.

5. Bättre köpupplevelse med överblick över logistikflödena

Oavsett vilka transportalternativ du erbjuder kunden och vilka logistiklösningar du som e-handlare använder är det viktigt att skaffa sig en god överblick över logistikflödet. Har du själv inte koll på vad som händer med transporten efter att kunden lagt sin order skapas utrymme för missförstånd och misstag i leveranserna.

6. Leverera paket med finess

Skickar du paket själv från eget lager kan du bemöda dig lite extra med att paketera dem på ett sätt som gör att de sticker ut från mängden. Skaffa eget emballage eller köp tejp med företagets logga för bästa kundupplevelse. Varför inte lägga i en flyer med ett erbjudande i varje försändelse?

Många känner inte till att det faktiskt går att få denna typ av finesser i packningen även om du använder tredjepartslogistik för dina leveranser.

7. Återkoppla med fysiska utskick

Med en god köpupplevelse ökar du chanserna att kunderna kommer tillbaka och handlar igen. Men det skadar inte att hjälpa dem lite på traven. I PostNord Portal Business kan du skapa fysiska utskick via brev, vykort eller flyer. Ladda upp en PDF och lägg in adresserna så får dina kunder ditt meddelande i sin brevlåda. Perfekt om du vill skicka ut ett erbjudande eller en rabatt som gäller för återkommande kunder!

Läs mer

Fler tips för att lyckas med din affärsrörelse hittar du bland våra artiklar om e-handel.