Hur marknadsför man sitt företag

Smartare marknadsföring för ditt företag – värdefulla tips från PostNord

Bra marknadsföring är en viktig nyckel till framgång för alla typer av företag – såväl för redan etablerade verksamheter, som för start-ups. Ska man kunna slå sig fram på en marknad med tuff konkurrens gäller det att synas, och att synas för rätt målgrupper.

Tack vare framstegen inom digital kommunikation har möjligheterna inom marknadsföring blivit betydligt fler. Idag finns många smarta sätt att göra reklam för sin verksamhet och därmed öka chanserna till en lönsam tillväxt.

I PostNord Portal vill vi göra det enklare för dig som företagare att lyckas. Nedan har vi därför sammanställt en guide om hur du effektivt kan marknadsföra ditt företag och öka dess synlighet – komplett med tolv konkreta tips att testa.

Hur marknadsför man sitt företag?

12 marknadsföringstips för både små och stora företag

Att marknadsföra sig och göra reklam för sin verksamhet är förstås särskilt viktigt i början av en företagsresa, innan man har hunnit skapa sig ett namn på marknaden. Men bra marknadsföring är avgörande även längre fram. Med den konkurrens som råder på marknaden idag är det viktigt att fortsätta synas och höras även när man lyckats etablera sig väl.

Så hur marknadsför man då sitt företag på bästa sätt? Vilka tillvägagångssätt och kanaler finns att nyttja? Nedan följer tolv bra tips om marknadsföring från oss på PostNord – lika effektiva för små och nystartade företag, som för stora och välkända sådana.

1. Identifiera din målgrupp

Identifiering av målgrupp är nödvändigt för att kunna utforma din marknadsföring på ett så tilltalande och effektivt sätt som möjligt. Olika marknadsföringskanaler kan till exempel vara olika lämpliga för olika målgrupper. Detsamma gäller för tonalitet samt val av budskap, slogans, bilder och rörligt material.

2. Sociala medier

Sociala medier är kanske det mest effektiva sättet att nå ut till många snabbt. Det är dessutom möjligt att göra det helt gratis. Var flitig med inlägg, interagera med följare, använd hashtags och nyttja de smarta reklamfunktionerna som finns för företag.

3. Skapa Utskick med PostNord

Med vår tjänst Skapa Utskick kan du enkelt nå ut till många samtidigt genom att skicka brev, vykort eller flyers som adresserad eller oadresserad direktreklam. Givetvis går det att välja digitala eller fysiska utskick, eller både och.

Skapa Utskick får du tillgång till genom att öppna ett gratis användarkonto i PostNord Portal Business.

4. Bygg en hemsida

En egen hemsida är liksom sociala medier numera nästan ett måste för företag. Idag finns flera bra verktyg och mallar för att bygga hemsidor, men det går också att anlita en webbdesigner om du inte vill eller kan göra det själv. Väl lanserad kan du marknadsföra din hemsida på sociala medier samt i olika utskick.

5. Ordna samarbeten

Skapa samarbeten med andra företag för att öka din verksamhets synlighet. Genom att tipsa om och länka till varandra når ni fler personer och får förhoppningsvis fler kunder.

6. Engagera med tävlingar

Håll dina befintliga kunder lojala och locka nya genom att ordna roliga tävlingar på din hemsida och i sociala medier. Samarbetar du med andra företag kan du även få dem att vara med och sponsra med priser.

7. Sökmotoroptimera ditt innehåll

Genom att sökmotoroptimera innehållet på din hemsida och andra plattformar hjälper du ditt företag att ranka högt hos sökmotorer som Google och Bing. Ju högre det rankar, desto mer synligt blir det för kunder.

8. Skicka ut nyhetsbrev

Samla in e-postadresser via din hemsida och skapa en lista för automatiska utskick av nyhetsbrev. Helt gratis marknadsföring som dessutom är mycket effektiv.

9. Marknadsföring via bloggar

Skicka ut förfrågningar om samarbeten till stora bloggar. Kan de marknadsföra ditt företag i sina kanaler ökar din synlighet betydligt.

10. Gör marknadsundersökningar

Marknadsundersökningar är ett bra sätt att analysera marknaden, köpbeteenden och efterfrågan så att du utifrån det kan anpassa din marknadsföring.

11. Tryck visitkort

Traditionella visitkort kan delas ut till kunder och andra kontakter samt skickas med i varuleveranser. Samarbetar du med andra företag kanske även de kan tänka sig att dela ut dem.

12. Mässor och företagsevents

Delta i events och mässor som passar ditt företag och din bransch. Sammankomster som dessa kan mycket väl generera nya kunder och passar perfekt för att öka ditt företags synlighet.

Vill du ha fler tips?

Mer information och råd om att sköta en e-handel hittar du i vår samling av e-handelsartiklar.

FAQ om marknadsföring av företag

Vad är marknadsföring?

Marknadsföring är detsamma som reklam. Det handlar om att göra ett företag synligt och locka kunder med hjälp av olika typer av annonsering.

Varför är det viktigt med marknadsföring?

Marknadsföring behövs för att låta folk veta att ditt företag finns. Utan marknadsföring får potentiella kunder ingen kännedom om ditt företag.

Hur mycket kostar marknadsföring?

Det beror på vilken typ av marknadsföring du satsar på samt om du tar hjälp med marknadsföring. Mycket reklam kan idag göras helt gratis.

När är det bäst att marknadsföra ett företag?

Marknadsföring är särskilt viktigt vid lansering av ett nytt företag, men bör göras kontinuerligt om företaget ska kunna växa.