Prisstrategi webshop

Varför du bör ha en prisstrategi för din e-handel

Det är ett faktum att de flesta produkter kan prissättas på helt olika nivåer och ändå sälja lika bra. Det handlar självklart om förtroendet som kunden har för varumärket från början, men även om saker som; vilka alternativ som finns tillgängliga och hur de upplevs av kunden, samt servicenivå och leveranstid.

Vikten av att välja rätt prissättningsstrategier

Som e-handlare är det lätt att bara fokusera på just servicen och produktkvaliteten i sin e-handel. Det är inte på något sätt dåligt, förutom eventuellt för att se till att företaget överlever och har möjlighet att växa. För att säkerställa god lönsamhet, och därmed både långsiktighet i företag och utvecklingsmöjligheter, behöver du också överväga vilken prisstrategi som passar bäst för dig. Du kan välja en enda prisstrategi, eller använda olika för olika produktkategorier, annars hamnar du i en ständig position av att återuppfinna hjulet när det kommer in nya produkter. Glöm inte att din tid också är värd pengar!

Nedan går vi igenom några olika prissättningsmodeller som du kan välja mellan, eller blanda utifrån vad som passar bäst för din verksamhet. Det viktiga är att du tar reda på vad som passar bäst för dig och ger din verksamhet bäst förutsättningar för att lyckas och frodas.

Letar du efter fler sätt att öka lönsamheten? Missa inte 6 tips om hur du driver en framgångsrik e-handel. Fler tips om e-handel hittar du bland våra e-handelsartiklar.

Vad är kostnadsbaserad prissättning?

Kostnadsbaserad prissättning är kanske den man först kommer att tänka på. Ta kostnaden för inköp eller tillverkning av produkten, lägg på en procentuell summa för att täcka övriga kostnader och din vinst. Glöm sen inte att multiplicera med 1,25% (eller motsvarande momssats för dina produkter) så har du ditt konsumentpris.

Att alltid lägga på samma procentsats på inköpskostnaden är ett enkelt sätt att snabbt prissätta nyinkomna varor. Det förutsätter dock att du vet vilka kringkostnader du har som måste täckas av den här procentsatsen – om du missar att ta hänsyn till kostnader (t.ex. lagerhållning och webbhotell) så minskar din vinst snabbt. Det är också viktigt att du tar hänsyn till leveranskostnader för dina produkter. Genom Postnord Portal får du snabbt överblick på dina skickade paket och alltid rätt pris direkt.

Vad är konkurrensbaserad prissättning?

Inom branscher och för produkter där det är väldigt hög konkurrensnivå är det lockande att välja så kallad konkurrensbaserad prissättning. Man undersöker alltså det pris konkurrenterna säljer samma produkter för (eller jämförbara produkter) och bestämmer därefter vilken nivå man själv vill sälja produkterna för. Konkurrensbaserad prissättning måste inte handla om att sälja produkten billigare än konkurrenten, utan handlar främst om att alltid veta vad konkurrenterna gör och anpassa sina egna priser utifrån de förutsättningarna.

Genom att gå igenom vad konkurrenterna har för priser så ser du vad du kan lägga på inköp och kostnader för att din e-handel ska gå med vinst. Det är alltså smart att genomföra konkurrentanalysen innan du gör dina inköp.

När ska man sälja billigare än konkurrenterna?

Kanske tänkte du direkt på att vara billigare än konkurrenterna när du läste uttrycket “konkurrensbaserad prissättning”. Om du gjorde det är inte så konstigt; ofta benämns väldigt låga priser som just “konkurrenskraftiga”. Men hur konkurrenskraftiga är de egentligen?

Innan du ger dig in i ett priskrig om lägst pris med dina konkurrenter bör du fundera över hur mycket mer du måste sälja av en vara för att få samma vinst vid lägre pris, som du hade innan prissänkning. Om du säljer 100 affischer för 100 kronor styck och då tjänar 5 000 kronor, men bestämmer dig för att sälja dem för 80 kronor styck istället för att vara billigare än konkurrenterna. Ja, då måste du istället sälja 167 affischer för att tjäna 5 000 kronor. Din vinst minskar nämligen från 50 kronor per affisch till 30 kronor. Såtillvida du inte lyckas betala mindre för inköp eller andra omkostnader i företag och därför kan säkerställa samma vinst trots det lägre priset.

Det är generellt svårare att få kunder att acceptera höjda priser än sänkta priser, så tänk igenom noga innan du sänker, eftersom du måste upprätthålla den ökade försäljningsvolymen över tid för att göra samma vinst.

Ett undantag kan vara om du säljer en nödvändig produkt som till exempel tvättmedel så kan priskänsligheten vara lägre och därmed kommer du kunna behålla samma efterfrågan trots höjda priser. Det kallas att produkten har låg priselasticitet. Produkter med hög priselasticitet får minskad efterfrågan om priserna stiger, eftersom de inte är nödvändiga.

Vad är värdebaserad prissättning?

Värdebaserad prissättning är en intressant prissättningsstrategi. Det ger dig möjlighet att jobba med såväl de produkter du erbjuder, liksom med kringservice (som leverans och kundservice) och ditt varumärke. Ju högre kunderna värderar alla de här delarna, desto högre pris kan du ta för din vara. Ett klassiskt exempel är en kopp kaffe, där produktionskostnaden ligger runt ett par kronor. Priset för kaffet kan dock sträcka sig över 50 kronor beroende på det värde kunden upplever av allting runtomkring själva kaffet. Till exempel kan man ta hänsyn till sådana faktorer som öppettider, inredning, plats att sitta, möjligheten att träffa andra över en kaffe och atmosfären i allmänhet. Att skapa en positiv kundupplevelse är en central del i att lyckas med den här typen av prissättning.

Vad är hedonisk prissättning?

En prismodell som påminner om den värdebaserade prissättningen är hedonisk prissättning. Ordet hedonisk kommer av grekiskans “hedone” som betyder njutning och lustkänsla. Enligt den modellen prissätter man på väldigt svårfångade, upplevda värden som leder till njutning. Att en bil kan kosta flera miljoner har väldigt lite att göra med behovet som bilen uppfyller, eller ens bilens design och utseende – däremot den känsla kunden upplever sig ha när den åker i eller kör den bilen. Om du har en ovanligare produkt eller vill positionera dig i lyxsegmentet kan en hedonisk prissättningsstrategi vara rätt för dig.

Vad är dynamisk prissättning?

Med digitaliseringen har möjligheten att genomföra och upprätthålla dynamisk prissättning ökat markant. Här kan priset ändras hur ofta som helst och tanken är att du prissätter utifrån efterfrågan, behov vid tillfället och andra relevanta faktorer för just dina produkter.

Dynamisk prissättning kan också kallas realtids-prissättning, just för att priset kan fluktuera och den kund som vill göra ett klipp kan välja att köpa produkten när de flesta andra inte tänker på det och därmed få det lägre priset. Kanske kostar glasskioskens glass bara 10 kronor när det är molnigt, men 20 kronor när solen tittar fram. För den som gillar glass även när det är molnigt är det smart att köpa glassen då – köerna är kortare och glassen är billigare.

Naturligtvis går det utmärkt att använda dynamisk prissättning som prissättningsmodell oavsett om du vill vara billigast på marknaden eller har ett annat mål med din positionering. Vi vill dock rekommendera att göra en ordentlig genomgång av verktygen för dynamisk prissättning innan du startar, eftersom du ofta behöver stöd från en mjukvara för att upprätthålla en sådan prissättning.

Faktorer som kan göra att dynamisk prissättning passar dig:

  • Konkurrenterna ändrar sina priser ofta
  • Tid på dygnet spelar stor roll vid köp
  • Leveranstiden har stor betydelse för kunden
  • Produkter säljer bättre när de är nya eller limiterade än när de “finns i lager”
  • Du har många produkter i din e-handel och behöver kunna anpassa prissättningen ofta för var och en av dem

PostNord ger dig full koll på dina leveranser oavsett prissättningsmodell

Oavsett vilken prissättningsstrategi du väljer så står vi på PostNord redo att leverera dina varor över hela världen, på ett säkert och snabb sätt, så att din servicenivå håller hela vägen från köp till leverans av produkten. Om du inte redan har ett konto på PostNord Portal kan du enkelt skapa ett konto här; oavsett om du har en ny e-handel och vill skicka ett paket i veckan eller om du vill koppla ihop ditt e-handelsstöd med våra logistiklösningar.

Vanliga frågor om prisstrategi för e-handel

Vad är en prisstrategi?

En prisstrategi är den metod som används för att bestämma priset på en produkt.

Vad ska man tänka på när man väljer prissättning vid e-handel?

När man väljer prisstrategi vid e-handel är det viktigt att ta hänsyn till bl.a. den aktuella marknaden och produktens priskänslighet för att hitta en prisnivå som säkerställer god lönsamhet och ger möjlighet att nå företagets kort - och långsiktiga mål.

Vad finns det för olika prisstrategier?

Det finns en rad olika strategier för prissättning, några exempel är kostnadsbaserad prissättning, konkurrensbaserad prissättning och dynamisk prissättning.