Progressive web app

Postnord har lanserat en progressiv webbapplikation så att du enklare ska kunna kontrollera dina leveransflöden direkt i din telefon eller surfplatta. Men vad är egentligen en progressiv webbapplikation och hur fungerar den? Här går vi igenom allt du behöver veta för att komma igång.

spårbart paket

Vad är progressive web app?

Progressive web app, eller progressiv webbapplikation, är en webbaserad applikation som installeras via webbläsare istället för via app-butiker. I praktiken innebär det att en och samma app kan användas av alla – oavsett vilken typ av enhet och operativsystem de använder. För användaren fungerar en PWA precis som en vanlig app, men för det ansvariga företaget blir det både enklare och billigare att leverera en förstklassig användarupplevelse eftersom de slipper utveckla och uppdatera separata appar för olika operativsystem.

Hur fungerar PWA?

Skillnaden mellan en PWA och en vanlig mobilapp är att PWA:n inte har utvecklats för ett specifikt operativsystem utan är en slags responsiv webbplats som laddas ner i appform på användarens skrivbord. Med hjälp av tekniker som JavaScript, HTML och CSS kan PWA:n skapa snabba och engagerande användarupplevelser, och appen fungerar dessutom oavsett om användaren är online eller offline.

För att en app ska definieras som PWA måste följande krav uppfyllas:

 1. Appen är säker, den kan alltså endast nås över https-uppkoppling.
 2. Appen använder en så kallad service worker som gör att den kan användas offline.
 3. Appen har en Web App Manifest-fil som kopplar ikonen i enheten till webbplatsen.

För- och nackdelar med progressiva webbapplikationer

Fördelar med PWA:

 • Du behöver inte distribuera appen via en marknadsplats för appar utan kan göra det direkt på din hemsida.
 • Du kan uppdatera och förbättra appen när du vill utan att användarna måste uppdatera sina enheter.
 • Appen har lägre utvecklings- och förvaltningskostnader eftersom du slipper utveckla flera appar för olika operativsystem.
 • PWA:n funkar offline eftersom den sparar ner innehållet när den kommer i kontakt med ett nätverk.
 • PWA:n har betydligt bättre prestanda jämfört med en vanlig app, vilket i sin tur ökar antalet konverteringar.
 • Din hemsida får fler besökare eftersom appen lätt går att nå via sökmotorer.

Nackdelar med PWA:

 • Högre utvecklingskostnader än om du endast hade tagit fram en hemsida, men billigare än att skapa flera appar för olika operativsystem.
 • Drar mer batteri än vanliga appar.

PostNord Portal Business – en PWA för e-handlare

Som avtalskund hos Postnord får du tillgång till Portal Business, en plattform där du kan boka frakt, spåra leveranser, hantera kundärenden, sköta fakturering och mycket mer. Det är helt enkelt din bästa vän när du vill ha kontroll över dina leveransflöden, och med hjälp av vår PWA Postnord Portal Business kan du få ut ännu mer av portalen.

Detta vinner du på att använda Postnords progressiva webbapplikation:

 • Appen skickar notiser till dig så fort det dyker upp ett ärende som behöver hanteras, det gör att du kan motverka problem innan de drabbar din kund.
 • PWA-tekniken gör sidan snabbare, vilket innebär att du alltid har tillgång till den senaste informationen.
 • Appen har lägre utvecklings- och förvaltningskostnader eftersom du slipper utveckla flera appar för olika operativsystem.
 • Appen fungerar med alla dina enheter, oavsett vad för slags enhet och operativsystem du använder.
 • Trots att det är en app kommer du aldrig få några irriterande meddelanden om att den måste uppdateras till den senaste versionen – det görs automatiskt.
 • Du kommer att få fler nöjda kunder eftersom du snabbt kan hantera deras ärenden direkt när de behöver hjälp.

Om du redan är avtalskund med ett portalkonto och vill prova på att använda Postnords PWA laddar du ner Postnord Portal Business via Google Play Store. Postnord Portal Business-appen är kompatibel med samtliga webbläsare och operativsystem, så med andra ord är det bara att installera ikonen och logga in för att komma igång.

Du som ännu inte är avtalskund hos Postnord men vill bli – klicka här för att skapa ett kostnadsfritt företagskonto. Om du vill ha mer information om hur Portal Business kan underlätta ditt arbete kan du läsa mer här.

Vill du läsa fler artiklar liknande artiklar, se vår samlingssida E-handel.

Vanliga frågor om progressiva webbapplikationer

Vad är PWA?

PostNord Portal Business-appen finns tillgänglig i Google Play Store, och är kompatibel med alla operativsystem och enheter.

Varför ska jag använda Postnords PWA?

Om du är avtalskund hos Postnord och använder PostNord Portal Business-appen kan du kontrollera alla dina leveransflöden från din mobil eller surfplatta – härligt va?

Kostar det något att skaffa Postnords PWA?

Nej, PostNord Portal Business-appen kostar inget att installera eller använda.