Same day delivery – med kraft att förändra e-handeln

Same day delivery är ett nytt koncept i Sverige som har potential att förändra konsumenters sätt att shoppa på nätet. De nya supersnabba leveranserna har under de senaste åren testats av bland annat DHL, Foodora och PostNord. I artikeln kommer vi att gå igenom hur same day delivery kan påverka e-handeln framåt och hur PostNords tjänst PEX Bud fungerar.

Med kortare leveranstid kan e-handlare sälja en ny typ av produkter

E-handlare är de främsta upphovsmännen av försändelser till privatkunder. Med same day delivery kommer produkter som vanligtvis köps för omedelbar användning att främjas. Ett exempel på en sådan produktkategori är verktyg. När snickaren eller hemmafixaren är mitt inne i ett projekt och upptäcker att ett verktyg saknas blir det snabbt bråttom. Verktyget ska ofta inhandlas samma dag. Med same day delivery blir det plötsligt aktuellt för hemmafixaren att beställa från nätet.

Genom att kunna spåra paket till och från kunden minskas risken för att paket försvinner. Med vår tjänst Track & Trace i PostNord Portal Business får du full kontroll över dina paket och försändelser.

Så mycket är kunderna beredda att betala för same day delivery

För konsumenter finns ett tydligt värde i att få sina varor levererade samma dag. I en studie gjord av McKinsey i Sverige, Frankrike, Tyskland och Storbritannien var en frågeställning hur mycket konsumenterna skulle kunna betala för att få sin vara levererad samma dag. 50 % av de tillfrågade svarade att de skulle vara villiga att betala leveranskostnader på 60-70 kr för ett köp på 590 kr.

Se även: Läs fler artiklar om e-handel i e-handelskategorin.

PEX BUD – PostNords tjänst för leverans samma dag

Efter 10 år har PostNord express bytt namn till PEX bud, en tjänst för alla kunder som snabbt behöver transportera varor från punkt A till punkt B. Budbilarna har även omprofileras och rullat ut på marknaden sedan den 13 januari 2021. Flera av PEX buds tjänster har också fått nya namn för att öka tydligheten till kunderna.

Som e-handlare är det fördelaktigt att ha koll på sina kunders reklamationer. Med vår tjänst Portal Business kan du både skapa och följa reklamationer.

En ny bokningstjänst för digitala kunder

PEX BUD hade tidigare ett manuellt bokningssystem där kunderna fick ringa in eller mejla sina beställningar. Dagens bokningssystem är modernt och passar in på 2020-talet. Det passar väl för digitala köpare av budtjänster som sköter all sin logistik på nätet.

PEX BUD kan anpassas efter kundens unika behov

PEX buds logistiklösningar kan anpassas efter kundens unika behov och verksamhet. Det finns praktiskt taget inga begränsningar gällande vikt eller mått på paketen. I Stockholm och Göteborg erbjuds även cykelbud.

Leveranstiden anpassas efter förutsättningarna och hur snabbt kunden vill ha paketen.

  • PEX Expressbud – leverans så snabbt som möjligt
  • PEX 2-timmarsbud – leverans inom två timmar
  • PEX 5-timmarsbud – leverans inom fem timmar
  • PEX Dagbud – om kunden bokar före 09:00 sker leverans senast 16:00.

Med statistik över dina leveranser kan du får värdefulla insikter för att förbättra tjänsten. I Portalen kan du enkelt skapa rapporter över önskad kategori.

Vanliga frågor om same day delivery

Vad kostar PEX buds logistiklösningar?

PEX buds logistiklösningar kostar från 99 kr.

Vad betyder same day delivery?

Same day delivery är precis vad det låter som; kunden får sitt paket levererat samma dag som kunden gjorde beställningen. I Sverige använder en del e-handelsbutiker begreppet ”leverans samma dag” eller ”samma dag leverans” som betyder samma sak.

Vad betyder Q-handel?

Q-handel är en term som myntats av Foodora. Termen betyder “Quick-commerce” och Foodora menar att varan ska vara framme hos kund inom en timme.