Hur startar du e-handel?

I takt med digitaliseringen och den växande e-handeln vill många företag driva sin egen webshop. Faktum är att e-handeln växer rekordsnabbt med mer än 40 % år 2020. När du vill starta din webbutik kommer du att stöta på många utmaningar. Några av de viktigaste frågorna du behöver besvara är hur du ska nå din målgrupp, hur du får din målgrupp att köpa från dig och hur du behåller dem som kunder.

Här har vi samlat det viktigaste du behöver tänka på när du ska starta din e-handel: allt från val av e-handelsplattform till betal- och leveranslösningar. Mer specifik information om e-handel mellan företag (business-to-business) hittar du i vår artikel om e-handel för B2B.

En av framgångsfaktorerna är att förstå och anpassa sin verksamhet till lokala förhållanden. Det gäller allt från krav på hur man vill ha sina leveranser och hur snabbt, till preferenser för hur man ska ta betalt.

Vi har skapat en kort guide för dig som vill få tillgång till marknaden online.

Hitta rätt e-handelsplattform som uppfyller dina behov

Det finns ett hav av e-handelsplattformar där ute. Att välja rätt teknisk plattform som passar dina behov är viktigt. Ett tips för att hitta rätt e-handelsplattform är att besöka sajter som jämför olika lösningar genom för- och nackdelar. Vad som är centralt när man driver en webshop är att få besökaren att stanna kvar på sidan och att se till att ha ett kort avstånd till köp. Därför är det viktigt att du har en användarvänlig design och och informativ plattform med KORT laddningstid.

Din e-handelsplattform behöver också kunna erbjuda olika typer av betallösningar såsom kortbetalning, direktbetalning och fakturabetalning via internetbank. Många kunder uppskattar när man kan garantera en trygg betalning. För att öppna upp dig för en ännu större marknad så kan det också vara bra att erbjuda möjlighet att handla som företagskund.

Ge dina kunder trygga betalningsalternativ

Att kunna erbjuda kunden olika betalningsalternativ är viktigare än vad man tror. Kunden kan då välja det som uppfyller deras behov bäst. Ju fler betalningsmetoder du erbjuder, desto fler kunder kommer genomföra sina köp. Statistiken visar att 44% av alla som handlar via nätet har avbrutit sitt köp i kassan för att de saknat en viktig betalningsmetod. De betalningsmetoder du bör erbjuda är fakturabetalning, kortbetalning och direktbetalning från en leverantör som dina kunder har förtroende för.

Föredragen betalningsmetod och betalleverantör varierar från marknad till marknad och glöm som sagt inte att titta på hur betalningslösningen ser ut från din kunds perspektiv så du kan ge kunden möjlighet att välja. De flesta betallösningar på nätet tillhandahålls med transaktionsavgift, det kan vara allt mellan 1,2 till 3 % per transaktion. Ibland inkluderas också en startavgift. Här får du räkna på din förväntade försäljning och ställa kostnaderna mot varandra.

När du väljer e-handelsplattformen, se då till att välja en plattform som kan hantera kortbetalning, direktbetalning och fakturabetalning via internetbank. Ett tips är att titta på de lösningarna konkurrenterna erbjuder och fråga dig själv om du skulle handla från denna sida med dessa lösningar.

Låt kunderna välja leveransalternativ

Gör kunden nöjd genom flera leveransalternativ. Arbeta med logistikpartners som kan erbjuda flera olika transportalternativ. På samtliga marknader utom den nordiska förväntar sig över hälften av konsumenterna deras paket levereras inom tre vardagar.

E-handelskonsumenterna vill i allt högre grad påverka var och när en vara ska levereras. De vill ha kontroll på transporten från dörr till dörr och de är ute efter snabb och enkel leverans som inte blir en bromskloss i deras vardag. Med rätt leveranslösning kan du ge kunden möjlighet att välja leveranssätt eller utlämningsställe samt vid vilken tidpunkt en leverans ska ske.

Driver man en e-handel så kommer man att hantera returer och reklamationer. Det är därför viktigt att för dig som driver en webshop och för dig som e-konsument att det finns en smidig returlösning. Kan du se till att dina kunder får en enkel och lättillgänglig returprocess så har du vunnit förtroende och ökar möjligheter för återköp. Enkla processor leder till köp.

Vinn förtroende och gör gott på vägen genom att stödja dina kunder till möjligheten att välja hållbara och miljövänliga frakter. Detta ger goda signaler till konsumenter som blir allt mer miljömedvetna. Med PostNord Portal Business kan du få information om miljöpåverkan för olika leveransalternativ och en statistik som hjälper dig att optimera dina leveranser.

Vidare läsning om start av e-handel

Mer matnyttig information om att starta och driva e-handel hittar du på samlingssidan för e-handel.