Klarna lanserar Swish i sin checkout för e-handel

Swish + e-handel – efterlängtad nyhet för Klarna-användare

Svenska konsumenter och e-handlare kan nu glädjas åt att en av de mest eftertraktade betaltjänsterna blivit tillgänglig hos alla som är anslutna till Klarna Checkout. 

I slutet av 2020 gick Klarna ut med att en integrering av Swish i gränssnittet var nära förestående. Lanseringen började med ett trettiotal handlare –  däribland Gymgrossisten och Apohem – och är nu (2021) fullt utrullad.

Samarbetet kommer enligt representanter för Klarna att bidra till smidigare och säkrare shoppingupplevelser för såväl e-handlare som enskilda konsumenter.

Klarnas produktchef om lanseringen:

– Swish matchar vår tjänst på ett mycket bra sätt. Det är ett ersättningsalternativ inom Klarna, vilket innebär att kunden kan välja en alternativ betalningsmetod men ändå vara skyddad av Klarnas garanti, säger Sajal Chakravarty, produktchef på Klarna.

 

Varför inför ni Swish för köp i Klarna-appen?

Vi genomförde ett A/b-test med e-handlare där Swish medförde betydande förbättringar.

Ett foto av Klarnas produktchef, Sajal Chakravarty

Sajal Chakravarty, produktchef på Klarna

Vad innebär det här för Klarnas kunder (återförsäljare och e-handlare)?

– Ingen integrering – ingen signering av avtal. För våra kunder blir tjänsten endast en trevlig bonus de i sin tur kan erbjuda sina kunder. Snabbheten och enkelheten är verkligen unik. Tar vi Gymgrossisten som exempel har de, utan att ha behövt programmera en enda rad med koder eller förklara något för sina kunder, bara kunnat rulla ut det här direkt.

Lanseringen har gått snabbt. Vi började precis före jul förra året.

 

Har ni haft många önskemål från kunder om Swish vid er checkout?

– Från handlare: Ja. vi gjorde en konceptualisering efter det att sju handlare uttryckte att de vill ha det och genomförde som alltid betatester. Handlare blir som våra vänner, vilka regelbundet återkopplar med feedback om hur deras kunder upplever nya funktioner, hur det ser ut etc. Vi får konstruktiv information från både små och stora e-handlare utifrån vad som passar användningsfallet. Vårt nätverk av handlare som testar samt tester av integrationer hjälper oss att skala upp.

Från konsumenter: När vi gick ut med nyheten började folk prata om det och vi kunde identifiera att det fanns ett behov av tjänsten.

 

Finns det risk att kunden får för många alternativ vid checkout?

Vi strävar efter en värld där kunden inte ska behöva tänka så mycket, utan endast fatta ett beslut. Vi har genomfört tester på marknader utanför Sverige och datan visar vilka betalningsmetoder som är mest populära. I en värld med många valmöjligheter hjälper vi kunden att enkelt fatta beslut – exempelvis genom en funktion som gör det möjligt att ställa in en automatisk betalningsmetod baserat på  tidigare val.

 

Vilka framtida utvecklingar kan vi förvänta oss vad gäller betalningar vid checkout?

– iDeal i Nederländerna och Mobilepay i Danmark är redan på plats. Trots att varje land har sin egen valuta fungerar det sömlöst. För oss är det ett måste att hitta ett sätt fungera med varje lands egna metod.

 

Vilken är den mest populära betalningsmetoden?

– Traditionella kort och banköverföringar fortsätter att dominera, men nya metoder kommer att ge ökad försäljning även inom dessa segment. 

Ur intervju med Sajal Chakravarty, Product Manager på Klarna.

Hur fungerar Swish?

Swish är en betaltjänst som gör det möjligt att såväl skicka som ta emot pengar direkt via en mobilapp. För att kunna hantera betalningar genom Swish måste du ha ett bankkonto anslutet till tjänsten. Du måste också ha ett mobilt BankID för att kunna verifiera betalningar du skickar.

Swish för privatpersoner och företag

Swish finns tillgängligt för såväl privatpersoner som företag. Tjänsten är gratis för vanliga konsumenter, medan företag får betala en månadsavgift samt en provision på varje transaktion.

Driver du en e-handel eller har någon annan typ av företagsverksamhet, kan du med hjälp av Swish Företag avsevärt förenkla hanteringen av betalningar. För dig som även är ansluten till Klarna kan kommande lansering av samarbetet med Swish medföra ytterligare förbättringar.

Vilka fördelar kommer Swish för e-handel med Klarna att innebära?

Medan Swish står för enkelhet och smidighet bidrar Klarna med ett flertal fördelar för säkrare shopping på nätet. Swish som betalningsalternativ vid e-handel via Klarna medför bland annat:

  • Möjlighet för kunder att swisha betalningar för fakturor genom Klarna-appen
  • Smidigare returer och reklamationer
  • Säkrare transaktioner då Swishbetalningar genom Klarna omfattas av Klarnas köparskydd

Klarna står för hela integrationen

Trots att lanseringen av Swishbetalningar i Klarna Checkout är ett samarbete mellan de bägge parterna, är det Klarna som står för hela integrationen. Som ett av Sveriges mest framgångsrika fintechbolag har Klarna den teknik och de resurser som krävs för att bygga en välfungerande integrationslösning – och för att rulla ut en lyckad lansering.

Klarna Checkout i PostNord Portal Business – ännu en lyckad integration

Du som är företagskund hos PostNord kan via ditt användarkonto i PostNord Portal Business integrera tjänsten Skicka Direkt Business med Klarna Checkout.

Via Klarna Shipping Assistant kan du koppla din webbutik direkt till Skicka Direkt Business, och därefter välja precis vilka frakt- och leveransalternativ du vill erbjuda i din kassa. Varje gång ett köp genomförs registreras en fraktorder automatiskt i Skicka Direkt Business.

Det enda du behöver göra är att skriva ut fraktsedeln och skicka iväg försändelsen.

Läs mer om våra integrationer med Klarna.

Gillade du artikeln? Här hittar du alla våra artiklar om e-handel.

Vanliga frågor om Swish e-handel och Klarna Checkout

Kommer integrationen att innebära någon kostnad för mig som e-handlare?

Swish som betalningsalternativ i Klarna Checkout medför inga extra kostnader för dig som e-handlare ansluten till Klarna.

Måste jag skaffa ett Swishnummer till min webbutik?

Nej, då tjänsten är integrerad med Klarna kommer alla betalningar att gå via Klarna Checkout.

När kan jag förvänta mig att få Swish som betalningsalternativ i min kassa?

Integrationen rullas ut till alla handlare som är anslutna till Klarna under juli 2021.

Hur får jag tillgång till PostNords integrationer med Klarna?

För att få tillgång till våra företagstjänster måste du ha ett konto i PostNord Portal Business. Kontot är helt gratis och tar bara någon minut att öppna.