Vad sälja i webshop?

Onlinehandeln växer – men vad säljer bäst på nätet?

Internet har utvecklats till att bli en enorm handelsplats, vilket möjliggörs av den dagliga försäljningen som sker både on- och offline. En följd blir att allt fler webshops startas, men hur vet man vilka produkter som säljer? Det kan vi svara på.

Hitta innehåll

Research inför starten

Påfyllningsbara produkter

Tänk på målgruppen

Transparens och information

Vanliga frågor om onlineförsäljning

Research inför starten

Innan du köper in varor till din webshop bör du sondera terrängen. Är det produkter som redan är lätta att få tag, i och i så fall: Kan du erbjuda något annat, mer unikt?

När du har bestämt sig för vilken typ av produkter du vill sälja i din webshop bör du kolla upp såväl frakt- som emballagekostnader. Undersök även vad det kostar att skicka brev och paket inom Sverige och till utlandet, en tjänst som du kan beställa via PostNord Portal Business.

Du kan även passa på att läsa in dig på mer om e-handel.

Påfyllningsbara produkter

Att sälja saker som kräver påfyllning, som godismaskiner, mobiltelefoner eller batteridrivna leksaker, gör att kunderna med all sannolikhet återkommer. Då ska du förstås se till att ha alla tillbehör hemma.

Fler exempel på påfyllningsbara produkter

 • Bläckpatroner
 • Toner till skrivare
 • Såpbubblor
 • Läsplattor
 • Kolsyremaskin

Även produkter som är under utveckling kan vara en god investering. Skillnaden i försäljningssiffror kan bli stor om du väljer att bara sälja trendiga saker i din webshop, särskilt om det saknas en långsiktig tanke bakom produkterna. Som exempelvis en jojo eller Rubiks kub.

I jämförelse med en produkt som Barbie, som har tusentals tillbehör och attiraljer som passar till varje docka, finns det knappt några tillbehör till vare sig en jojo eller en kub. Det finns därmed inte så mycket utrymme för användaren att utvecklas eller bygga på sin kunskap/sitt intresse.

Tänk på målgruppen

Oavsett hur bra en produkt eller tjänst än är så kommer den inte att sälja om du inte riktar in dig på rätt målgrupp. Något som gäller även om de är av god kvalitet och efterfrågade i övrigt.

Exempel på produkter som säljer bäst på nätet

 • Träningsredskap
 • Brädspel
 • Pussel
 • Skönhetsprodukter
 • Hemmagym
 • Möbler
 • Inredning

Transparens och information – håll kunderna uppdaterade

Transparens och information är också två viktiga aspekter att ha i åtanke. Många kunder vill hålla sig ajour med vad som händer med transporten. PostNord tillhandahåller en tjänst som innebär att kunden kan få automatiska aviseringar direkt till mobilen eller inkorgen. En tjänst som många kunder uppskattar då de, samtidigt som de känner sig sedda, själva kan ha full koll på var transporten befinner sig. Genom att erbjuda detta bidrar du till den viktiga kundupplevelsen.

Vanliga frågor om onlineförsäljning

Vad innebär online-handel kontra offline-handel?

Offline-handeln kännetecknas av att en traditionell vara säljs på nätet och sedan skickas per post (eller liknande). Online-försäljning sker istället genom nedladdning direkt via nätet. Oftast rör det sig om nedladdningar av dataspel, e-böcker och filmer mm.

Vilka produkter säljer mest på nätet just i år?

Under första halvan av 2021 var det bland annat iPad-skal, musik, nyhetstjänster, e- böcker och sport/fritidsartiklar som toppade försäljningslistorna.

Hur skriver man en riktigt bra produktbeskrivning?

Det gäller att skriva informativt, konkret och säljande. Information om storlek, färg och material bör finnas med. Ge gärna exempel på användningsområden och tips på liknande produkter. Finns en manual eller broschyr bör du länka till denna.