Starta budfirma

Starta budfirma

Är du en person som föredrar att vara ute på vägarna framför att jobba på kontor? Då är det möjligt att du är som klippt och skuren för att bli åkare – en marknad där det finns stor efterfrågan. I den här guiden berättar vi vad du ska tänka på när du startar eget åkeri.

Finansiering av budfirma

Ett startkapital är ett måste när man ska starta eget, och den största utgiften när det kommer till att starta åkeri är själva bilen. Därutöver tillkommer kostnader för att starta bolag, försäkringar, tillstånd, marknadsföring, programvaror och revisor. Om du inte har tillräckligt stort sparkapital finns det andra sätt att finansiera ditt åkeri, såsom genom starta eget-lån eller crowdfunding.

Val av budfordon

Hållbarhet blir allt viktigare för såväl kunder som uppdragsgivare, och ett krav som ofta förekommer är att fordonet ska vara miljövänligt. Även om ett miljöfordon kostar mer än en bil som drivs på bensin eller diesel finns risken att du går miste om uppdrag om du inte har en miljöbil. Dessutom kan du då med gott samvete vara säker på att du hjälper till att utveckla branschen åt rätt håll.

Lagstiftning

Du kan undvika att göra en del misstag om du läser på om de lagar som på ett eller annat sätt berör din verksamhet. Yrkestrafiklagen, arbetsmarknadslagar, skattelagstiftningen och bokföringslagen är några exempel på lagar du bör ha koll på – det mesta hittar du på nätet.

Yrkestrafiktillstånd

För att få driva budfirma behöver du ansöka om yrkestrafiktillstånd hos Transportstyrelsen. Transportstyrelsen kommer då att kontrollera om du har tillräckligt med kapital för att driva verksamheten, och dessutom måste du bifoga belastningsutdrag och skuldfrihetsintyg. Först när du har fått ett yrkestrafiktillstånd kan du göra en fordonsanmälan för din bil.

Bli medlem i en branschorganisation

Som ny i branschen kan det vara skönt att kunna vända sig till dem som har varit med längre än du. Genom att skaffa sig ett medlemskap i en branschorganisation kan du få hjälp med det du undrar över, och lära dig mer om allt från miljö till juridik.

Hitta uppdragsgivare för din budfirma

Val av uppdragsgivare är i många fall en smakfråga, och i åkeribranschen finns oändligt många möjligheter. Du kan till exempel arbeta för ett större logistikföretag och frakta deras leveranser eller hitta dina kunder själv. Den största skillnaden mellan dessa två alternativ är hur du får uppdragen och hur dina arbetsdagar ser ut. Större bolag kan erbjuda fasta arbetstider, medan det krävs mer flexibilitet av en mindre budfirma som står på egna ben.

Lär dig mer om logistikbranschen

Information är guld värd när man ska ta sina första steg inom en ny verksamhet. För dig som vill veta mer om logistik rekommenderar vi att du slänger ett öga på huvudsidan för logistik; där finns både övergripande information och länkar till informationsspäckade artiklar.

Vanliga frågor om att starta budfirma

Var ansöker jag om yrkestrafiktillstånd?

Du ansöker om yrkestrafiktillstånd hos Transportstyrelsen, det kostar 5700 kr.

Hur hittar jag kunder till min budfirma?

Du kan antingen ansluta din budfirma till ett större logistikföretag eller använda marknadsföring för att hitta dina kunder.

Vilket körkort behöver man för att köra budbil?

I de flesta fall räcker det med B-körkort, men C-körkort är en stor merit.