Starta dropshippingföretag

Kom igång med dropshipping – det här bör du tänka på

Det finns både för- och nackdelar med dropshipping och därför är det viktigt att ha rätt verktyg från början. Vi reder ut begreppet dropshipping och tipsar om vad du behöver tänka på inför starten.

Vi börjar med att reda ut begreppet

Att ‘dropshippa’ är att bedriva handel/e-handel utan eget lager. Enkelt förklarat går det till så här:

  1. Kunden beställer en produkt från ett dropshippingföretag
  2. Företaget skickar en orderbekräftelse till kunden
  3. Företaget skickar beställningen till tillverkaren
  4. Tillverkaren skickar den färdiga produkten till distributören
  5. Distributören skickar produkten till kunden

Är dropshipping bara en trend?

E-handeln i Sverige omsätter omkring 90 miljarder kronor av den totala handeln. Dessutom köper ca. 70% av alla svenskar mellan 18-79 år i genomsnitt en vara på nätet varje månad, enligt E-barometerns årsredovisning från 2019. Är det bara en trend? Vi tror inte det.

Sociala medier

Företag som sysslar med dropshipping är ofta duktiga på Social Media Marketing. De använder helt enkelt olika plattformar som marknadsföringskanal och får på så vis snabbt ut information om sina produkter.

Dropshippern

Leverantören, eller dropshippern, tar emot beställningar vilka skickas till tillverkaren som skickar till distributören som skickar till slutkund. Tips: Så gör du för att hitta bra dropshippingleverantörer.

Dropshippa via webshop

Dropshippern driver ofta företag och kan till exempel dropshippa via en webshop i vilken bilder, produktbeskrivningar och diverse specifikationer tillhandahålls.

Exempel på vanliga dropshippingprodukter:

  • Riskokare
  • Bluetooth-högtalare
  • USB-kablar
  • Yogamattor
  • Hundleksaker
  • Träningstillbehör
  • Hudvårdsprodukter

Det som är viktigt att tänka på är att sälja produkter som följer rådande hälsoföreskrifter och EU:s allmän regler för försäljning på nätet.

Det finns många fördelar med dropshipping…

Ofta är det billigare att producera produkter baserat på efterfrågan, vilket leder till högre vinstmarginal. Riskerna är också relativt låga då det endast krävs ett litet startkapital i en redan etablerad och högst flexibel bransch.

Du slipper arbetet med lagerhantering, produktion, lönefrågor och har inga direkta geografiska begränsningar.

… och kanske några nackdelar

Det kan vara svårt att hitta leverantörer som uppfyller kraven enligt ovan. Även lager- och produktionskapacitet blir problematiskt att hålla koll på, likaså klimatavtryck och leveranstider.

I egenskap av dropshipper behöver du också (oftast) hantera både reklamationer och returer själv, vilket innebär att du bör kunna en hel del om CE-märkning. Det kan också vara bra att ha en erfaren samarbetspartner som kan det där med returer.

Sammanfattningsvis

Avslutningsvis några saker du kan ta med dig in i ditt nya dropshippingäventyr:

  • Försök hitta din egen nisch
  • Kontakta specifika dropshippingleverantörer
  • Bygg upp ditt varumärke
  • Marknadsför din webshop

Om du vill veta mer om olika logistiklösningar eller logistikfältet i allmänhet, missa inte Leveransguidens logistiksida, som är full av hjälpsam information för nuvarande och blivande företagare.