Demand management

Att fatta affärsbeslut utifrån vad som faktiskt efterfrågas är ett effektivt sätt att öka en verksamhets lönsamhet. Detta kallas för demand management och är vanligt förekommande inom e-handeln och logistikbranschen. Nedan reder vi ut allt du behöver veta om demand management.

Vad är demand management?

Demand management, eller efterfrågestyrning, är en metod där affärsbesluten baseras på prognoser om efterfrågan. Denna metod används på olika sätt inom olika områden beroende på vad man vill uppnå. Ett exempel på demand management är när inflationen går upp och riksbanken höjer reporäntan för att göra det dyrare att låna pengar. I det fallet syftar åtgärderna till att dämpa efterfrågan för att stabilisera ekonomin. Inom e-handeln fungerar det precis tvärtom – företagen utnyttjar data kring vilka produkter som fått mest klick och styr sedan produktionen och logistiken därefter.

Läs också: CPFR – Samarbetsplanering, beräkning och påfyllnad och Just in time.

Hur kan e-handlare använda demand management för att öka sin vinst?

Som e-handlare har du genom din egen hemsida tillgång till en mängd information kring vad som faktiskt efterfrågas av dina kunder. Datan avslöjar vilka produkter som troligtvis kommer att gå åt och du kan behöva beställa fler av, samt ger dig riktlinjer kring hur framtida kampanjer ska utformas. Genom att basera affärsbeslut på faktisk data kommer du dessutom kunna undvika att lägga resurser på kampanjer och produkter som inte passar dina kunder.

Förbättra företagets konkurrenskraft med PostNord

Att skapa en bra köpupplevelse handlar inte längre bara om att sälja produkter av hög kvalitet – hur varan levereras är minst lika viktigt. Som avtalskund hos PostNord får du tillgång till Portal Business, en plattform som både underlättar ditt dagliga arbete och gör att dina kunder vill återkomma om och om igen.

Det här kan du göra i Portal Business:

Boka, hantera och spåra leveranser
I Portal Business kan du sköta allt kring alla företagets in- och utgående leveranser, inklusive att boka upphämtning, kontrollera var frakten är och vidta åtgärder om något inte går enligt plan.

Få rapporter om din verksamhet
Vi sammanställer löpande rapporter kring din verksamhets leveranser, miljöinverkan och reklamationer. Det gör att du kan basera viktiga affärsbeslut utifrån data och inte känsla.

Integrera din webbshop med PostNord
Genom att koppla samman din webbshop med PostNords fraktlösningar får dina kunder möjlighet att skräddarsy leveransen efter sina preferenser i samband med att de ska betala. Fraktinformationen skickas sedan direkt till oss på PostNord.

Vanliga frågor om demand management

Vad betyder demand management?

Demand management betyder efterfrågestyrning, vilket innebär att man fattar affärsbeslut utifrån data kring kundernas efterfrågan.

Varför ska man använda demand management?

Genom att styra affärsbeslut utifrån vad som faktiskt efterfrågas på marknaden kan företag bli mer lönsamma.

Vilka bolag kan använda demand management?

Alla bolag som säljer tjänster eller varor kan använda sig av demand management för att förbättra sina resultat.