Vad är distributionskanal?

Många producenter samarbetar med andra företag för att tillgängliggöra sina produkter för sina slutkunder. Dessa samarbetspartners kallas för distributionskanaler och är i många fall oumbärliga för producentens lönsamhet. Vilka uppgifter kan man lägga på en distributionskanal och hur hittar man rätt företag att samarbeta med?

Vad menas med distributionskanal och vilken funktion fyller den?

Samtliga mellanhänder som möjliggör ett företags försäljning och distribution av en produkt kallas för distributionskanaler. Som företagare har du möjlighet att sälja din vara direkt till din kund, men nyckeln till att effektivisera och utveckla verksamheten kan ibland vara att anlita andra företag för att utföra vissa uppgifter. Alla företag har olika behov och begränsningar, och därför kommer även val av distributionskanaler att variera. Till exempel kan ett större företag ha förutsättningar att driva sin egen marknadsföringsavdelning, medan ett mindre tjänar mer på att anlita en utomstående byrå.

Relaterad läsning: Tredjepartslogistik (3PL)

Vad ska man tänka på när man väljer distributionskanal?

Att välja rätt distributionskanal redan från början är nödvändigt för att din verksamhet ska utvecklas åt rätt håll, och ett felaktigt val kan ha negativa konsekvenser. Nedan är några saker som kan vara bra att tänka på när du ska göra ditt val.

1. Analysera marknaden och jämför flera alternativ

Leta upp potentiella partners som passar din budget, och fundera på om de även kommer att fungera lika bra även om några år när din verksamhet har utvecklats. Jämför alternativen och väg företagens för- och nackdelar mot varandra.

2. Förstår partnern din verksamhet och vad du behöver?

När du har valt ut några företag som du tror kan vara lämpliga för ett samarbete behöver du undersöka om de faktiskt kan uppfylla dina behov. Om du behöver anpassa din verksamhet för att kunna samarbeta med företaget kan ett annat alternativ passa bättre.

3. Vad vinner partnern på att samarbeta med dig?

Om samarbetet ska bli av det långsiktiga slaget kan det inte bara bringa lönsamhet för dig – ditt företag måste också bidra positivt till din partners affär. Se till att ni att ni förstår varandras verksamheter och långsiktiga mål, på så sätt kan ni hjälpa varandra att nå dem.

Så kan PostNord fungera som distributionskanal

Behöver du hjälp med att distribuera dina varor? PostNord Portal Business är portalen som hjälper dig att effektivisera logistiken kring din affär, oavsett omfattning på din verksamhet. I portalen hittar du verktyg som gör det enkelt att skicka, spåra och hantera varor. Du som driver e-handel har dessutom möjlighet att integrera din webbshop med PostNord så att fraktinformationen skickas direkt till oss när dina kunder handlar av dig.

Här hittar du mer information om våra företagstjänster.

Läs mer om logistik

Mer matnyttig läsning om logistik finns samlad på ett ställe: samlingssidan för Logistik. Utöver vår huvudartikel hittar du även alla artiklar inom ämnet där.

Vanliga frågor om distributionskanaler

Vilket syfte fyller en distributionskanal?

Rätt distributionskanal kan hjälpa företag att göra sin verksamhet mer lönsam och effektiv.

Vilka uppgifter kan en distributionskanal ha?

En distributionskanal kan till exempel ha som uppgift att samordna, marknadsföra, förhandla, finansiera eller distribuera.

Varför ska man ha en distributionskanal?

Den främsta anledningen till att ha distributionskanaler är för det bidrar till företagets lönsamhet.