Distributör – vad betyder det och hur blir man en?

En distributör kopplar ihop tillverkare med återförsäljare och är således en viktig länk i en varukedja. Här hittar du värdefull information om vad en distributör gör, vad som är viktigt att tänka på som distributör och hur vi på PostNord kan bistå vid distribution av varor. Perfekt för dig som driver företag inom distribution – eller är på gång att starta upp ett.

Distributörer länkar samman tillverkare och återförsäljare

En distributör fördelar, sprider eller delar ut något från en aktör till en annan – exempelvis från en varuleverantör till en slutkund eller annan försäljningsaktör. Det kan handla om såväl fysiska produkter som digitala tjänster. Funktionen med att köpa in och sälja vidare gör att distributörer ofta blandas ihop med återförsäljare. Helt olika är de inte, men det finns en viktig skillnad:

  • Distributör: Köper in från tillverkare och säljer vidare till andra företag – det vill säga återförsäljare. Har oftast ensamrätt att distribuera en viss tillverkares produkter på en viss marknad.
  • Återförsäljare: Köper in från distributörer och säljer vidare till slutkonsumenter, till exempel i en fysisk butik eller via en webbshop.

Distributörer och återförsäljare utgör alltså två olika led i en varukedja – där distributörer är länken mellan tillverkare och återförsäljare, och återförsäljare är länken mellan distributör och konsument. Utöver distributörer och återförsäljare finns fler typer av mellanhänder, vilket du kan läsa mer om i vår artikel om distributionskanaler.

Läs också: Generalagent

Olika typer av distribution

För att bli en distributör behöver du som regel ha ett eget företag – exempelvis en enskild firma eller ett aktiebolag. Någon typ av plattform att sälja via är också bra – antingen en fysisk butik eller på webben. Beroende på vad du ska distribuera kan behoven sedan se olika ut. Ska du köpa in och sälja vidare fysiska produkter måste du till exempel ha plats för lagerhållning.

För leverans av varorna kan du antingen använda egna transportmedel, eller anlita ett fraktbolag. PostNord erbjuder till exempel flera smarta tjänster för snabb och smidig distribution av varor, om vilka du kan läsa mer lite längre ned.

Sist men inte minst behöver du också ha avtal med de tillverkare du vill köpa in dina produkter och/eller tjänster från. Här är det bra att känna till att olika tillverkare kan ha olika krav för att få bli återförsäljare. Viktigt är att aldrig distribuera fysiska eller digitala produkter utan avtal med tillverkaren.

Vad krävs för att bli en distributör?

Att köpa in varor eller tjänster för att sedan sälja dem vidare under egen flagg är den vanligaste typen av distribution, men inte den enda. En distributör kan också vara någon som ansvarar för att dela ut och leverera något från tillverkare till beställare – från avsändare till mottagare. Som det vi gör på PostNord till exempel.

PostNord tar emot brev och paket från företag med uppdrag att transportera och dela ut dem till rätt mottagare – alltså distribuera.

Bra att tänka på för dig som vill bli distributör

Distributörer spelar en viktig roll i flödet mellan tillverkare och den stora marknaden. Eftersom distributörer ofta har exklusiv rätt att distribuera en viss tillverkares produkter på en viss marknad, är konkurrensen betydligt mindre än för återförsäljare – och möjligheterna därmed många fler.

För dig som funderar på att bli distributör – eller som kanske redan är på väg att starta upp en egen verksamhet inom distribution – kommer här några tips om sådant som är bra att tänka på:

  • Kvalitetskontroll är a och o – säkerställ att produkterna du vill köpa in uppfyller de regler och villkor som finns
  • Analysera konkurrensläge och efterfrågan – hur ser marknaden ut?
  • Upprätta tydliga avtal med både kunder och leverantörer
  • Se över logistik och distributionskanaler
  • Skriv en affärsplan

Smartare distribution med PostNord som partner

I PostNord Portal Business hittar du ett flertal tjänster som gör ditt jobb som distributör både enklare, smidigare och mer effektivt – däribland:

Skicka Direkt Business

Köp inrikes eller utrikes frakt smidigt online. Skriv ut fraktsedlarna själv eller hos ombud.

Ta reda på mer om Skicka Direkt Business.

Integrationer

Koppla ihop din e-handel och ditt affärssystem med PostNord för automatiska fraktköp och bättre dokumentation.

Ta reda på mer om Integrationer.

 

Businessportalen finns tillgänglig för företag direkt på webben. Konto skapar du på bara någon minut – helt gratis förstås. Och på tal om gratis: du missar väl inte våra läsvärda artiklar om logistik?

Vanliga frågor om distributörer

Vem kan bli distributör?

För att bli distributör behöver du i korta drag ha ett företag, tillverkare att köpa produkter från samt en marknad att sälja vidare till.

Hur kan PostNord bistå distributörer?

PostNord kan bland annat underlätta distribution av varor med kostnadseffektiva och tidseffektiva frakttjänster.

Kan jag som distributör köpa in varor från utlandet?

Ja, men då räknas du som importör snarare än distributör.