Eftersändning

Eftersändning av post för företag – så fungerar det

Med eftersändning av post får du post som skickats till företagets gamla adress automatiskt skickad till den nya adressen. PostNord går igenom hur eftersändning för företag fungerar.

Vad är eftersändning av post?

Med eftersändning av post menas att du automatiskt får all din post till en ny adress.  Alla företag med svenskt organisationsnummer kan eftersända post till en annan adress – tillfälligt eller vid permanent flytt. PostNord samarbetar med Svensk Adressändring för eftersändning av både företagspost och privat post.

Eftersändning vid permanent flytt

Om företaget flyttar och gör en adressändring innebär det bara att företagets adress har ändrats. Skulle någon skicka brev eller paket till den gamla företagsadressen vet inte brevbäraren vad hen ska göra med försändelsen. Därför är det alltid bra att göra en eftersändning av post när företaget byter adress permanent.

Eftersändning vid permanent flytt är något som man vanligtvis använder under en begränsad period, kanske ett år, eftersom det är en kostnad förknippad med tjänsten. Därför är det klokt att kontakta alla avsändare som ofta skickar något till företaget så att de känner till den nya adressen.

Tillfällig eftersändning

Ibland kan det vara bra om någon kan ta hand om företagets försändelser under en begränsad period. Det kan vara under sommarledigheten eller då lokalerna renoveras.

Med tjänsten eftersändning går det att välja att få posten pausad och lagrad i upp till två månader. Eller så kan du välja att få den skickad till en tillfällig adress i upp till sex månader.

Så mycket kostar det med eftersändning

Eftersändning av post är något som ofta beställs för ett år åt gången. Exakt kostnad beror på hur många försändelser det är per vecka i snitt.

Den totala kostnaden för att eftersända företagspost under ett år landar någonstans mellan 744 och 2072 kronor.

Tillfällig eftersändning kostar runt 100 kronor per vecka plus startavgift. För hemmaföretag finns en maxavgift som innebär att du aldrig behöver betala mer än för runt fem veckor för tillfällig eftersändning.

Se aktuell prislista hos Adressandring.se

Hur gör man för att eftersända posten?

Det är lätt att eftersända företagspost. Det finns flera sätt:

  • Gå till sidan för adressändring och eftersändning för företag på adressändring.se. Du hittar den här.
  • Välj adressändring med eftersändning.
  • Nu får du tre alternativ – ringa, chatta eller fylla i ett formulär (e-post). Du väljer själv vad som känns smidigast för dig.

Vanliga frågor och svar om eftersändning

Varför gör man en eftersändning?

Gör en eftersändning av post för att undvika att försändelsen skickas tillbaka till avsändaren när du gör en adressändring.

Vad kostar eftersändning för företag?

Eftersändning för företag kostar mellan 744 och 2072 kronor per år beroende på hur många försändelser som kommer varje vecka i snitt.

Kan man pausa posten?

Ja det går att beställa tillfällig lagring av posten i upp till två månader.

Kan jag eftersända post själv?

Nej, du måste beställa eftersändning med svensk Adressändring. Får du någon annans post kan du lägga brevet på närmsta brevlåda. Är det felaktigt adresserat till dig stryker du adressen så att brevet går tillbaka till avsändaren istället.