Generalagent

För att kunna välja en distributionsform som passar din verksamhet som handen i handsken är det viktigt att du förstår skillnaden mellan att samarbeta med en handelsagent och en återförsäljare. I den här artikeln förklarar vi begreppet generalagent så att du ska kunna ta ställning till om det kan vara något för dig.

Kostnad för att skicka paket

Vad är generalagent?

En generalagent är en handelsagent som har ensamrätt att förmedla affärer åt ett företag inom ett specifikt geografiskt område. Generalagenten är inte anställd hos företaget som äger rättigheterna till produkten, utan arbetar mot provision med att hitta kunder och upprätta kontakt så att avtal kan tecknas.

För- och nackdelar med att anlita en generalagent

Den främsta fördelen med att anlita en generalagent är att säljaren kan bibehålla kontrollen över hur varan marknadsförs och säljs. Eftersom generalagenten endast förmedlar kontakten mellan kund och säljare och inte själv säljer några varor kan säljaren själv bestämma vilka affärsvillkor som ska gälla. Nackdelen med att sälja via en generalagent är att det kan vara svårare att på förhand bedöma hur stora intäkterna kommer att bli, jämfört med när återförsäljare eller grossister förhandsbeställer varor.

Förbättra kundupplevelsen med hjälp av PostNord

Idag ställer kunden inte bara krav på själva produkten – hur den levereras är minst lika viktigt för att kunden ska vilja återvända eller rekommendera företaget till andra. Som företagskund hos Postnord blir det betydligt enklare att skapa en köpupplevelse som helt och hållet är på kundens villkor.

På plattformen Portal Business finns funktioner som gör att du till exempel kan:

    • Skapa personliga meddelanden som skickas automatiskt till dina kunder med leveransuppdateringar.
    • Integrera din webbshop med portalen så att kunden enkelt kan skräddarsy sin leverans efter sitt eget schema, informationen skickas direkt till oss.
    • Boka leverans till kund eller återförsäljare online – du bestämmer vilken tid och dag varorna ska hämtas upp.

Är du intresserad av fler artiklar på liknande ämnen? Se våra samlingssida Logistik.

Vanliga frågor om generalagent

Vad är en generalagentur?

Generalagentur är ett företag som har ensamrätt att förmedla en produkt inom ett visst distrikt eller land.

Vad betyder generalagent?

En generalagent är en aktör i distributionskedjan som har ensamrätt att förmedla en produkt till återförsäljare inom ett visst geografiskt område.

Vad är skillnaden mellan en agent och en distributör?

En agent arbetar med att förmedla affärer åt ett företag och får sedan provision på försäljningen, medan en distributör köper varor och säljer dem vidare i eget namn.