Handelskrig – det företagare behöver veta

När ett land börjar införa handelshinder för att påverka ett annat lands handelsekonomiska åtgärder uppstår något som kallas för handelskrig. Här får du lära dig om hur handelskrig fungerar och vilken effekt det har på omvärlden.

Kostnad för att skicka paket

Vad är handelskrig?

Handelskrig är ett slags politiskt krig där länder försöker straffa varandra genom olika handelsekonomiska åtgärder, såsom höjda tullavgifter. Handelskrig kan till exempel uppstå om ett land bestämmer sig för att införa olika protektionistiska åtgärder för att främja en viss bransch, och det får negativa konsekvenser för ett annat land. Det landet som har påverkats kan då bestämma sig för att markera genom att höja tullavgiften på en vara som det första landet är beroende av.

Vilka påverkas av handelskrig?

Trots att de handelsekonomiska åtgärderna i ett handelskrig är avsedda att påverka ett specifikt land är det långt ifrån bara det landet som drabbas. Förutom att det leder till prishöjningar inrikes hos de inblandade länderna kommer även utomstående länders industrier att påverkas av handelshindren.

Skicka företagets leveranser med PostNord

Som Nordens ledande transportföretag har vi en lång erfarenhet av att transportera varor till länder inom och utanför EU:s gränser. Genom att bli avtalskund hos oss kan du se till att dina varor levereras snabbt och säkert, och att din kund får den köpupplevelse den förtjänar. Vår företagsplattform Portal Business hjälper dig till exempel att skicka personliga utskick till dina kunder, effektivisera dina flöden och mycket mer – helt kostnadsfritt.

Klicka här för mer information.

Vanliga frågor om handelskrig

Vad betyder handelskrig?

Handelskrig är när länder använder handelshinder i syfte att påverka andra länders handelsekonomiska åtgärder.

Vad blir konsekvenserna av handelskrig?

Handelskrig rubbar den fria marknaden och gör att prisnivåerna höjs.

Vilka drabbas av handelskrig?

Även om ett handelskrig endast berör några få länder är det inte ovanligt att den globala ekonomin påverkas, vilket innebär att både företag och privatpersoner drabbas världen över.