Konsolidering av logistik – så fungerar det

Spara pengar och miljö med konsolidering

Konsolidering av logistik betyder att sammanföra två eller fler leveranser i en transport. Det ger fördelar i form av både kostnadsbesparingar och miljöbesparingar. PostNord Portal Business förklarar hur konsolidering av transportflöden fungerar.

Automatisera e handel

Vad är konsolidering av logistik?

Konsolidering av logistik innebär att två eller flera leveranser sätts ihop till en. Termen används även när man i större skala pratar om att konsolidera hela transportflöden. Begreppet används både för utgående och inkommande transporter.

I sin enklaste form kan du tänka dig att företaget organiserar sina transporter så att det kan slå ihop flera leveranser vilket leder till en effektivare logistik.

På ett större plan kan konsolidering handla om att en aktör inom logistikbranschen noga väljer ut ett antal samarbetspartners bland den stora mängden logistikföretag som finns på marknaden i syfte att optimera logistikflödet.

Konsolidering av logistik kan även handla om att anlita en transportfirma som exempelvis PostNord som ger dig möjlighet att ta ett helhetsgrepp om företagets logistik.

Varför gör man konsolidering av logistik?

Det kan finnas flera fördelar med att konsolidera logistiken. Ett av de främsta syftena med att använda sig av konsolidering är för att minska transportkostnaderna. Man brukar räkna med att konsolidering av logistik kan ge uppåt 30 – 40 procent i besparingar på frakten.

Ett annat skäl till att konsolidera transportflöden är för att spara på miljön. Många av de varor som säljs av olika affärer och leverantörer tillverkas i samma länder eller rent av i samma fabriker. Sedan levereras de till samma städer, affärsgator och så vidare. Miljöbesparingen av att konsolidera logistiken kan bli stor.

Sammanföring av transportflöden i praktiken

För att kunna sammanföra företagets transportflöden behöver du dels få möjlighet att analysera all logistik på ett bra sätt, dels behöver du en samarbetspartner som förstår värdet av att effektivisera och skala upp transporterna.

I PostNord Portal Business finns verktyg som hjälper dig att skapa detaljerade rapporter över företagets samtliga försändelser. Det ger de dig som logistikansvarig möjlighet att analysera logistiken i detalj och planera för hur den ska konsolideras.

Genom Skicka Direkt i portalen kan du enkelt lägga nya transportbeställningar och skapa mallar enligt de riktlinjer som du satt upp. Med hjälp av integrationer som Plugins till e-handelssystem och vårt eget API kan du lägga upp skräddarsydda logistiklösningar och olika sätt att konsolidera logistiken.

Fler artiklar om transport och logistik

Utöver våra företagsverktyg delar vi även med oss av vår kunskap i form av matnyttiga artiklar i Leveransguiden. Här kan du ta del av våra logistikartiklar.

Vanliga frågor om Konsolidering av logistik

Vad innebär konsolidering av logistik?

Konsolidering av logistik innebär att slå samman två eller flera leveranser i en och samma transport.

Vilka är fördelarna med att konsolidera logistik?

Två stora fördelar med att effektivisera logistiken genom konsolidering är att det minskar transportkostnader och minskar belastningen på miljön.

Vad behövs för att genomföra konsolidering av logistik?

För konsolidering av transportflöden behövs möjlighet att analysera logistiken i detalj och en samarbetspartner som både förstår värdet av att effektivisera och skala upp transporter och kan erbjuda den tjänsten i praktiken.