Förbättra företagets ledtid med PostNord

Ledtider kan ha stor inverkan på lönsamheten i ett företag och är därför en viktig konkurrensfaktor att ta hänsyn till. Här hittar du en snabbguide till vad en ledtid är, vilka faktorer som påverkar ledtider samt vilken betydelse ledtider har. Du får även tips om hur du kan optimera ditt företags ledtider med hjälp av oss på PostNord.

Vad är en ledtid?

Ledtid är den tid det tar från det att en orderprocess startar, tills dess att kunden får sin beställning levererad. Till skillnad från leveranstid avser ledtid alltså inte bara tiden det tar att skicka en vara från avsändare till mottagare, utan även hela processen med att framställa och/eller förpacka produkten.

Se även: Vad är Supply Chain Management?

Varför är ledtider så viktiga?

Vilka ledtider ett företag har är avgörande för hur väl det lyckas stå sig i den hårda konkurrensen på marknaden. Ju kortare ledtider, desto bättre. Orsakerna till detta är flera:

  • Kunder förväntar sig generellt snabba leveranser och premierar företag som kan erbjuda det
  • Kortare ledtider sänker lagerkostnaderna och ger högre omsättning
  • Ju snabbare produkterna går ut till kund, desto mindre utrymme ges för kunden att hinna ändra sig, att ett bäst före-datum går ut eller att något händer som gör att produkten som producerats inte längre är efterfrågad

Kort och gott handlar ledtider om att smida medan järnet är varmt. Att svara på en efterfrågan och ett behov så fort som möjligt, för att undvika risken att dessa snabbt förändras.

Så kan du optimera företagets ledtid med PostNord

Vill du förbättra ditt företags ledtider behöver du se över hela produktions- och leveranskedjan. Hur lång ledtid du har påverkas av allt från materialtillgång och framställningsmetod, till förpackning och frakt.

Säljer du fysiska varor utgör transport från lager ut till kund en betydande del av den totala ledtiden. Således lönar det sig att vara petig med vilket fraktsätt du väljer – och att samarbeta med en pålitlig logistikpartner. Som Nordens ledande leverantör av frakt- och logistiklösningar åt företag, kan vi på PostNord hjälpa dig att minska dina ledtider med flera smarta företagstjänster.

Genom att skaffa ett konto i PostNord Portal Business – det är helt gratis och tar bara någon minut – kan du till exempel använda funktioner som:

Boka Upphämtning

Boka hämtning av utgående leveranser direkt från ditt lager eller din fabrik. Du väljer datum och tid – vi hämtar enligt beställning.

Skicka Direkt Business

Gör dina fraktköp snabbare och smidigare med Skicka Direkt Business. Registrera mottagare, betala direkt i portalen och printa ut dina fraktsedlar på en gång.

Integrationslösningar

Koppla ihop ditt affärssystem eller din e-handel med våra integrationer för automatiska fraktköp som minskar administrationen och ger kortare ledtid.

Gör som tusentals andra nordiska företag du med – minska dina ledtider och öka din lönsamhet med hjälp av PostNord.

Fler artiklar om logistik

Om du vill veta mer om distribution, frakt och andra delar av logistikkedjan, missa inte vår välfyllda artikelsamling om logistik.

Vanliga frågor om ledtid

Hur beräknar man ledtider?

Beräkning av ledtider görs med hjälp av en ledtidsanalys, där alla komponenter som påverkar en ledtid tas med och vägs in.

Vad är en bra ledtid?

Det kan se olika ut för olika branscher, marknader och produkter. En bra ledtid är generellt en ledtid som är jämförbar, eller helst bättre, än konkurrenternas.

När bör man se över sina ledtider?

Ledtider är en viktig konkurrensfaktor i ett marknadsklimat som ständigt och snabbt förändras. De bör därför ses över och analyseras kontinuerligt.