Vad är ordernummer?

Leveransguiden: Vad är ett ordernummer?

Ordernummer gör det lättare för företag inom e-handel att hålla ordning och reda bland beställningar samt i kommunikation med kund. Här finns information om vilket syfte ett ordernummer fyller, hur många siffror det vanligen har samt på vilket sätt det skiljer sig från ett spårningsnummer.

För mer information om allt som rör leveranser, transporter och liknande, släng ett öga på våra övriga logistikartiklar.

Ordernummer är en typ av referensnummer

Ett ordernummer kan liknas vid ett ID-nummer eller referensnummer som identifierar ett specifikt köp eller en specifik order. Företag som säljer produkter och/eller tjänster via e-handel ger ett unikt ordernummer till varje enskild beställning som görs.

Ordernummer är en förutsättning för att man som e-handlare ska kunna hålla ordning och reda bland alla beställningar och köp som kommer in. Användning av ordernummer, eller beställnings-ID som det också kallas, underlättar även om en kund hör av sig med frågor om en specifik beställning – exempelvis angående betalning eller reklamation.

Ordernummer rör endast beställningar – inte frakt

Ordernummer används internt inom ett företag och gentemot kund, men förmedlas oftast inte ut till fraktbolag och kurirer. De har alltså ingenting med transporten av en försändelse att göra. För det används istället spårningsnummer, eller sändningsnummer – vilka tillhandahålls av det fraktbolag som ansvarar för transport och leverans av försändelsen.

En kund som har frågor om sin beställning ska vända sig till det säljande företaget och uppge ordernummer om frågorna rör själva köpet eller produkten. Vid frågor om frakt- och leveransstatus ska kontakt istället tas med ansvarigt transportbolag, och då med spårningsnumret som referens.

Läs också: Följesedel och Fraktetikett

Kan ordernummer användas för att spåra paket?

Ordernummer kan vanligtvis inte användas för att spåra en försändelse som lämnat leverantören för frakt och leverans till kund. Detta eftersom ordernumret endast refererar till själva köpet – inte till transport och leverans av produkten.

I PostNord Portal Business finns funktionen Spåra Paket, med vilken ni som företag enkelt kan spåra såväl inkommande försändelser från leverantörer som utgående paket på väg till kund. Spårning sker då med hjälp av det försändelse-ID paketet tilldelades vid inlämning till PostNord.

Hur många siffror har ett ordernummer?

Ordernummer kan se olika ut hos olika företag. Det finns ingen generell regel som säger att ett ordernummer måste innehålla ett visst antal siffror, eller att det inte även får ha andra tecken i sig. Många företag har till exempel bindestreck och/eller bokstäver i sina ordernummer.

Ett ordernummer är ofta något kortare än ett sändnings-ID eller spårningsnummer.

Vanliga frågor om ordernummer

Vad är skillnaden mellan ordernummer och beställningsnummer?

Oftast är det samma sak. Ordernummer kan även kallas för beställnings-ID eller order-ID.

Varför är det bra att använda ordernummer?

Ordernummer gör det enklare att hålla koll på köp och ordrar som kommer in i företaget. Användandet av ordernummer underlättar också vid kontakt med kund.

Hur ser ett ordernummer ut?

Ordernummer kan innehålla både siffror, bokstäver och bindestreck, men se olika ut hos olika företag.

Ska man uppge ordernummer vid köp av frakt hos PostNord?

Det behövs inte. Använder ni vår företagstjänst Skicka Direkt Business fyller ni i uppgifter för avsändare och mottagare och får ett sändningsnummer.