Partihandel – Så fungerar det

Vad är en partihandel egentligen – och hur fungerar en sådan? Erbjuder PostNord några tjänster som underlättar vid partihandel? Nedan finner du en introducerande guide till vad partihandel innebär, hur en sådan verksamhet fungerar och på vilka sätt PostNord kan bistå dig som partihandlare.

Tips: fler artiklar som denna hittar du i E-handelskategorin.

Vad är partihandel?

Partihandel är samma sak som grosshandel – det vill säga handel med stora varuvolymer mellan olika företag. Partihandlare köper ofta in stora varupartier direkt från tillverkare, för att sedan sälja dem vidare till distributörer, återförsäljare eller konsumenter. Antingen som partier eller – om det avser försäljning till konsumenter – som enskilda produkter.

Motsatsen till partihandel är detaljhandel, där partihandel alltså avser handel i bulk, medan detaljhandel innebär handel med enstaka varor.

Handel mellan företag

Partihandel är framförallt något som sker mellan olika företag (B2B e-handel) – till exempel från företag i tillverkningsindustrin till distributörer och återförsäljare. Detta eftersom enskilda konsumenter sällan är intresserade av köpa så stora varupartier som grosshandel innebär.

För dig som har en egen butik eller e-handel, eller på annat sätt driver företag med inriktning på försäljning mot konsumenter, är partihandel ett förmånligt sätt att köpa in varor. Handlar du större partier av en grossist kan du nämligen räkna med betydligt bättre priser än om du köper mindre mängder åt gången.

Partihandel och detaljhandel på samma gång?

Kan ett företag vara involverat i både partihandel och detaljhandel på samma gång? Absolut. Butiker och webbshoppar som riktar sig till privatkunder bedriver själva detaljhandel – men gör i regel sina inköp genom partihandel från grossister.

Bland grosshandlare finns också aktörer som bedriver såväl partihandel – det vill säga säljer varor i större partier till andra företag – som detaljhandel riktad till enskilda konsumenter.

Läs mer: Vad ska jag sälja i min webbshop?

Partihandel kräver grym logistik – ta hjälp av oss på PostNord

Handel med stora volymer ställer högre krav på fungerande transporter och smidig logistik. Här kan vi på PostNord vara behjälpliga – med flera smarta tjänster speciellt anpassade för företag.

Som företagskund i PostNord Portal Business kan du som partihandlare med en grossistverksamhet effektivisera och förbättra ditt varuflöde med funktioner som:

  • Boka hämtning och leverans av varupartier som ska ut till mottagare. Beställning görs snabbt och bekvämt på nätet och du väljer själv en dag och tid som passar.
  • Fraktköp online – registrera försändelse och mottagare i Skicka Direkt Business och få dina fraktsedlar på en gång. Dessa kan du antingen printa själv eller få utskrivna hos något av våra ombud.
  • Håll koll på dina leveranser med hjälp av verktyget Spåra Paket. Följ upp både inkommande och utgående leveranser, ändra pågående försändelser och se exakt leveransstatus för dina varor.

Har du inget konto i företagsportalen? Inga problem – det tar bara någon minut att fixa och är naturligtvis helt gratis. Skaffa ditt konto här.

Vanliga frågor om partihandel

Är partihandel och grosshandel samma sak?

Ja, grosshandel är det äldre begreppet för handel med stora volymer. Ordet 'gross' härstammar från tyskans ord för 'stor'.

Hur kan PostNord bistå mig som partihandlare?

Som Nordens ledande leverantör av logistiklösningar, kan PostNord hjälpa till med att effektivisera och förbättra stora varuflöden.

Vad är skillnaden mellan partihandel och detaljhandel?

Partihandel avser handel med stora volymer - så kallade varupartier - medan detaljhandel avser handel med enstaka artiklar.