Point of Sale System – hantering, analysering & optimering av försäljning

Point of Sale System är ett vanligt förekommande begrepp bland företag verksamma inom handelssektorn – såväl med fysiska butiker som med e-handel. Här finner du information om vad ett Point of Sale System är, vilka funktioner det fyller samt vilka lösningar PostNord erbjuder för optimering av ditt POS-system.

Vad är Point of Sale System?

Point of Sale System är det system i vilket en aktör inom handel – exempelvis en butik eller ett café – registrerar köp och administrerar andra funktioner kopplade till försäljning. På svenska kan Point of Sale System översättas till kassasystem.

I sin allra enklaste form kan ett POS-system bestå av enbart en vanlig manuell kassaapparat, medan mer avancerade system kan ha mängder av olika funktioner och integrationer kopplade till bland annat lager och fakturering.

Läs också: Enterprise Resource Planning

Standardiserat POS-system eller skräddarsytt för dina behov

Idag finns många olika Point of Sales-system att välja bland på marknaden. Några av de vanligaste operativsystemen för POS är Windows XP, JavaPOS, Unix och Concurrent DOS.

Som företagare kan du välja mellan att köpa ett färdigutvecklat standardiserat POS-system, alternativt få ett skräddarsytt utifrån din verksamhets unika behov och förutsättningar. Färdiga Point of Sale-system är generellt vanligare hos mindre företag, medan större organisationer oftare har specialdesignade lösningar.

Hur används ett Point of Sale System?

Det grundläggande syftet med ett POS-system är att registrera betalningar och hantera transaktioner kopplade till försäljning. I takt med att tekniken utvecklats har dock systemen blivit allt mer avancerade och innehåller idag betydligt fler funktioner än så. För många företag inom handel är POS-systemet numera en central plattform på vilken stora delar av verksamheten är byggd.

Förutom registrering och hantering av betaltransaktioner kan ett Point of Sale System också användas till administrering av allt från lagersaldo och försäljningsrapporter till fakturering och analyser av försäljningstrender. Vilka funktioner som ingår i ett POS varierar mellan olika programvaror.

Inmatning av betalningar lägger grunden för allt annat

Kärnan i ett Point of Sale System består av en eller flera enheter för inmatning av betalningar. Detta eftersom registrering av betaltransaktioner utgör grunden för all annan försäljningsrelaterad data.

Enheter för inmatning kan vara kassaapparater i en fysisk butik, eller en digital kassafunktion i en e-handel. I en butik med flera kassor utgör varje enskild kassa en egen point of sale – även om de givetvis är anslutna till samma programvara.

Enheterna för betalning består i sin tur oftast av dessa komponenter:

 • kvittoskrivare
 • streckkodsläsare
 • kortterminal
 • digitala skärmar och datorer.

Med hjälp av hårdvarukomponenter som ovanstående kan betalningar från kunder matas in i kassan. Transaktionerna registreras i programvaran, varifrån olika typer av data skapas och loggas.

Vilken information kan ett POS-system generera?

Vilken data du kan få ut av ditt POS-system beror på hur pass avancerad mjukvaran är och vilka funktioner den stödjer. Ju större verksamhet du har, desto fler funktioner kan du ha nytta av.

Ett modernt Point of Sale System bör, förutom att registrera betalningar, som minst klara av:

 • rapporter om lagersaldo och eventuella avvikelser
 • försäljningsrapporter
 • skapa och sända elektroniska kvitton och orderbekräftelser
 • digitala skärmar och datorer.
 • lagra och hantera kundinformation
 • spåra köp, returer, byten och reklamationer
 • resultatrapporter med nyckeltal.

mPOS – Mobile Point of Sale System

Nya generationen POS-system är oftast molnbaserade och har såväl stationära hårdvarukomponenter som mobila. Dessa system kallas för mPOS – eller Mobile Point of Sale System.

Ett mPOS-system ger dig möjlighet att ytterligare förbättra flödena i din affärsverksamhet samt att erbjuda dina kunder mer flexibilitet, bättre service och en mer personligt anpassad shoppingupplevelse.

Exempel på mobila enheter är dosor för självscanning samt självutcheckningskassor.

POS-systemet är navet i din verksamhet

Point of Sale System lanserades i handeln för första gången under tidigt 1970-tal. Sedan dess har POS kommit att bli alla retailers högra hand och ett essentiellt verktyg för optimering av såväl försäljning som verksamheten i stort.

Jobbar du inom retail – online och/eller i fysisk butik – gör du klokt i att investera i ett bra POS-system som möter behoven i din verksamhet och som kan bidra till att optimera din försäljning.

Driver du ett mindre företag kan det gott och väl räcka med en enklare standardiserad programvara. Har du behov av extra funktioner och specialanpassningar finns alla möjligheter att få ett POS-system skräddarsytt för just din verksamhet.

Vässa ditt POS-system med PostNords integrationer

På PostNord vill vi hjälpa såväl små som stora företag att lyckas bättre med sina verksamheter, att öka tillväxten och nå såväl de högst uppsatta målen som de största drömmarna.

För dig som jobbar inom retail – och då kanske särskilt inom e-handel – erbjuder vi innovativa integrationslösningar som enkelt kan länkas samman med ditt Point of Sale System för att effektivisera allt som rör frakt och logistik av varor till kunder.

Med PostNords integrationer kan du bland annat implementera smarta funktioner som automatiska fraktköp i samband med orderläggning samt fraktköp med CSV- eller Excelfil direkt i ditt POS- eller affärssystem. Funktionerna syftar till att förenkla och förbättra de steg i försäljningsprocessen som rör transport av ordrar, så att du får tid och utrymme att fokusera på annat.

Tillgång till våra integrationer får du genom vår företagsportal PostNord Portal Business. Där hittar du även massor av andra bra företagsverktyg för smartare, snabbare och bättre hantering av varutransporter – däribland Skicka Paket, Spåra Paket samt Postbox.

Vill du veta mer om hur våra integrationslösningar fungerar och hur vi kan bistå ditt företag vid användning av ett Point of Sale System? Hör av dig till vår kundtjänst så berättar vi mer.

Vanliga frågor om Point of Sale System

Varför ska man använda ett POS-system?

Ett POS-system är nödvändigt för att kunna ta emot och registrera betalningar. Utöver det har POS-system även flera andra bra funktioner kopplade till försäljning.

Vem behöver ett Point of Sale System?

Alla företagare som sysslar med någon typ av försäljning behöver ett Point of Sale System.

Vad består ett POS-system av?

POS-system består av både hårdvara och mjukvara. Till hårdvara räknas bland annat kortläsare och skärmar, medan mjukvaran utgörs av själva programvaran.