Spårningsnummer

Vad är ett spårningsnummer?

Ett spårningsnummer är ett specifikt nummer som ett paket tilldelas när det lämnas in till ett fraktbolag för transport och leverans till mottagare. Såväl avsändare som mottagare kan använda spårningsnumret som referens för att se var försändelsen befinner sig och få uppdateringar om leveransstatus.

För företag verksamma inom e-handel är spårningsnummer liksom ordernummer ett hjälpsamt verktyg. Men vad är egentligen skillnaden mellan dem? Nedan finner ni en kort guide med information om vad spårningsnummer är och hur de används.

Ett spårningsnummer är en unik referenskod

Ett spårningsnummer är precis som ett ordernummer en unik referenskod eller ID-kod för paket. Det kan även kallas sändnings-ID. Spårningsnummer kan användas av avsändare och mottagare för att spåra en försändelses väg från det att den lämnar leverantören tills dess att den anländer till den slutliga destinationen.

Läs även: När kommer posten?

Hur fungerar ett spårningsnummer?

Spårningsnummer registreras dels digitalt, och skrivs dels ut som en streckkod på den fraktsedel som fästs på ett paket inför transport. Streckkoden scannas sedan av vid alla de olika transportfaciliteter som behandlar försändelsen på dess väg till mottagaren. Varje gång streckkoden scannas sker en uppdatering i paketets frakt- och leveransstatus, vilken kan ses på nätet om man gör en sökning på det aktuella spårningsnumret.

Så hittar man sitt spårningsnummer

Paket tilldelas spårningsnummer av det fraktbolag som anlitas för att leverera försändelsen. Oftast är det dock avsändaren som förmedlar numret till mottagaren.

Ett företag som ska skicka en order till en kund får spårningsnumret i samband med att paketet lämnas över för leverans och kostnaden för frakt betalas. Numret förmedlas sedan till kunden som en bekräftelse på att ordern har skickats. Vanligtvis sker detta via e-post.

Om man som mottagare av en försändelse inte får något spårningsnummer, eller om e-postmeddelandet med numret i försvinner, är det i första hand avsändaren man ska vända sig till – inte fraktbolaget. Detta eftersom företaget som skickat paketet enkelt kan få fram spårningsnumret genom att söka på ordernummer eller annan information kopplad till själva beställningen.

Hur många siffror har ett spårningsnummer?

Varje transportör har sitt eget unika format för spårningsnummer, varför de kan se olika ut hos olika fraktbolag. De flesta nummer innehåller dock runt 8-40 tecken. Spårningsnummer för internationella försändelser är ofta något längre än de för paket som endast skickas inom Sverige.

PostNords spårningsnummer består vanligen av 13 tecken, men beroende på var en försändelse kommer ifrån kan formatet se olika ut. Ett importpaket från USA har till exempel andra bokstäver i spårningsnumret än vad en nationell försändelse inom Sverige har.

Vidare kan spårningsnummer bestå av endast siffror, eller en kombination av siffror och bokstäver. Till skillnad från ordernummer särskrivs sällan spårningsnummer – vare sig med mellanslag eller bindestreck.

Vad är skillnaden mellan spårningsnummer & ordernummer?

Spårningsnummer och ordernummer är bägge en form av referensnummer, varför de kan vara lätta att blanda ihop. De är dock två olika nummer som refererar till två olika saker:

  • Ordernummer tillhandahålls av det säljande företaget och refererar till själva beställningen eller köpet
  • Spårningsnummer skapas av det fraktbolag som ska leverera ordern till mottagaren och refererar till själva transporten

Ordernummer kan till skillnad från spårningsnummer inte användas för att spåra ett paket. Det är däremot hjälpsamt vid kontakt med kund om sådant som rör själva ordern – exempelvis vid frågor om reklamation eller betalning.

Vill du veta mer?

Mer information om distribution och leverans av beställningar och andra försändelser hittar du i Logistik-kategorin.

Vanliga frågor om spårningsnummer

Hur får man ett spårningsnummer från PostNord?

Spårningsnummer tilldelas ett paket i samband med att det lämnas in för transport. Använder ni tjänsten Skicka Direkt får ni numret direkt vid köp av frakt.

Vem kan spåra ett paket med spårningsnummer?

Både mottagare och avsändare kan spåra ett paket med hjälp av spårningsnummer.

När går det att använda spårningsnummer för att se leveransstatus?

Ett spårningsnummer kan användas för att se frakt- och leveransstatus från det att en försändelse har lämnats in och registrerats hos transportören.

Hur spårar man paket via PostNord?

Det gör man med hjälp av vår funktion Spåra Paket, vilken finns tillgänglig för både företag och privatpersoner.