Speditör

Vad gör en speditör?

En speditör har som uppgift att organisera transporter. Som speditör kan du arbeta med såväl inrikes som utrikes transporter, men det krävs en hel del förkunskaper. I följande artikel tipsar vi om utbildningar och egenskaper som krävs för att arbeta inom speditionsbranschen.

Speditörens arbetsuppgifter

När du arbetar som speditör ansvarar du för att planera så effektiva rutter som möjligt. Därmed är fördjupade kunskaper om transportlösningar, lagar och avtal av största vikt för att göra så exakta kalkyler som möjligt.

När en kund tar kontakt börjar speditören generellt sett med att samla in data om detaljer som godsstorlek, tillgänglighet och värde. När all nödvändig data har samlats in bokas plats för transport, och här rekommenderar vi att alltid använda automatisk spårning av paket i de fall denna tjänst finns tillgänglig.

Därefter utfärdas erforderliga dokument såsom import,- export- och tullhandlingar. Detta innebär att speditören även har kontakt med tullmyndigheten i mottagande land i samband med bland annat tullklarering och lagerhantering.

Olika slags speditionsföretag

En speditör kan vara allt från ett stort internationellt speditionsföretag med tusentals medarbetare, till ett litet nationellt bolag med bara ett par anställda. Vissa speditörer har specialiserat sig på inrikestransporter, medan andra aktörer levererar över hela världen. PostNord kan erbjuda båda delar.

Exempel på tre stora europeiska speditionsföretag är DHL, Schenker och Panalpina. Alla tre levererar kompletta paket och genomför godstransporter världen över.

Utbildning och lön

Det finns lite olika vägar att gå för den som vill utbilda sig till speditör. För det första krävs det allmän gymnasiekompetens för att läsa vidare, och när du har uppnått det kan du välja mellan följande program:

  • Ekonomiprogrammet
  • Handels- och administrationsprogrammet
  • Fordons- och transportprogrammet

Är du nyfiken på vad en speditör tjänar? Enligt uppgifter som vi har hämtat från Unionen tjänar en speditör mellan 30 000 och 37 000 kronor i månaden. Generellt sett går det att påverka lönen genom att ta sig an mer krävande arbetsuppgifter, höja prestationen, öka resultaten samt skaffa sig mer kunskap och erfarenhet.

Vanliga arbetsplatser

Som speditör kan du välja mellan att arbeta på ett rederi, vid flyget, på ett transport- och speditionsföretag, inom handeln eller industrin. Yrkesrollen kräver inte sällan arbete under kvällar och helger. Dessutom är goda kunskaper om/intresse för informationsteknologi (IKT) och olika informations- och kommunikationssystem ett stort plus.

Mer om logistik

Mer läsning om logistik hittar du i vårt galleri av logistikartiklar.

Vanliga frågor om speditör

Är det skillnad mellan en speditör och en transportör?

Medan en transportör utför själva transporten, är det speditören som organiserar och bokar den.

Är det seriöst av ett speditionsbolag att erbjuda olika kringtjänster?

Det är inte ovanligt att en speditör även erbjuder tjänster som administration och lagerhållning. Många väljer att se det som en extra service.

Vilket transportsätt är vanligast i Sverige?

I skrivande stund sker merparten av all godstransport i Sverige med lastbil, även om en stor del även sker via järnvägen.