Så startar du en e-handel steg för steg

En enkel guide till att starta en webbutik

Har du bestämt dig för att starta en webbutik? Att starta en e-handel kan verka enkelt, men det finns i själva verket flera saker du måste ha i åtanke. I den här guiden har vi samlat både tips och matnyttig information som hjälper dig att starta din e-handel.

1. Vad vill du sälja i din e-handel?

Det säger kanske sig självt, men det första steget i att starta en e-handel är att bestämma vad du ska sälja. Du måste också säkerställa att du har tillgång till det du vill sälja – att du har leverantörer.

I en e-handel kan du sälja nästan vad som helst förutsatt att du följer gällande lagar och regler. Men för att skapa en lyckad e-handel är det en god idé att se till att det du erbjuder efterfrågas på marknaden. Det gör du genom att undersöka marknaden och analysera vad konsumenterna efterfrågar.

Frågor att fundera på

  • Vad saknas på marknaden idag?
  • Vad vill kunderna ha?
  • Vad trendar just nu och vad kommer att bli en trend längre fram?
  • Vad kommer det att kosta att leverera produkten?

Populära varukategorier inom e-handel

  • Skönhet och hälsa
  • Kläder och skor
  • Böcker och media
  • Hemelektronik
  • Dagligvaror, mat och dryck
  • Sport och fritid
  • Heminredning
  • Barnprodukter och leksaker

Källa: E-barometern Q1 2022

Ska du sälja till företag? I vår artikel om B2B e-handel kan du läsa mer om handel mellan företag.

2. Lär känna dina kunder innan du startar din e-handel

Att lära känna potentiella kunder är viktigt både för din produktutveckling och marknadsföring. När du vet vem du riktar dig till kan du exempelvis ta reda på om de är intresserade av dina produkter och vad de tycker om dem. Det kanske visar sig att du har valt fel målgrupp eller att din produkt saknar något. Med rätt feedback blir det lättare att utveckla produkten och göra den mer tillgänglig och attraktiv för den kundgrupp där efterfrågan är som störst.

Även ut ett marknadsföringsperspektiv är det viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om målgruppen. Du får större förståelse för dina kunder, deras drivkrafter och behov. Med en ökad kundförståelse kan du skapa en bättre målgruppsanpassad kommunikation som kan leda till mer försäljning och ett starkare varumärke.

3. Skapa en finansiell plan för uppstart och drift av din webshop

Att starta en e-handel är en stor kostnad. Hur bra du än tycker att dina produkter är och hur väl du tycker att du kommunicerar med dina kunder, så kommer det att ta tid innan pengarna börjar rulla in och du går med vinst. Det är därför viktigt att du tar hänsyn till allt som kan påverka den totala kostnaden för att starta och driva din webshop.

Börja med att göra en budget där beräknar kostnaden för exempelvis e-handelsplattform, konsult, marknadsföringsinsatser, logistikleverantörer, lagerhållning, frakt och så vidare. Sätt också upp mätbara KPI:er som stöttar dina affärsmål.

4. Välj ett passande domännamn när du startar din webbutik

För att starta en e-handel eller webbutik behöver du ha en domän, även kallad webbadress. Du kan enkelt registrera en domän via såväl domänleverantörer som leverantörer av e-handelsplattformar. Det domännamn du väljer ska spegla syftet med hemsidan och säga något om dig, ditt företag eller de produkter/tjänster du erbjuder.

I samband med att du registrerar ett domännamn måste du välja vilken eller vilka toppdomäner du vill registrera namnet på, till exempel .se, .com, eller .nu. En del väljer att använda olika toppdomäner för olika målgrupper, medan andra registrerar flera toppdomäner för att hindra andra från att använda dem.

5. Hitta en e-handelsplattform som uppfyller dina behov

Idag finns det flera olika e-handelsplattformar att välja mellan – såväl gratisversioner som skräddarsydda prenumerationsvarianter. Du kan bygga ett eget system, köpa en standardlösning eller använda en open source-lösning. Det viktigaste är att plattformen har de funktioner du efterfrågar, är skalbar, lättnavigerad och stödjer de integrationer du vill använda för till exempel logistik, betalning, bokföring och marknadsföring. Det är även viktigt att plattformen har en användarvänlig design som får besökaren att stanna kvar på sidan och lätt kan klicka hem dina produkter. Men lägg inte för mycket tid på designen.

Ett vanligt misstag många gör när de väljer en e-handelsplattform är att de inte planera för hur verksamheten kan komma att se ut längre fram. Se därför till att du väljer en lösning som gör att du kan skala upp hemsidan i takt med att verksamheten växer.

Glöm inte att skriva informativa produktbeskrivningar, inkludera information om pris, frakt, returer och kundtjänst. Det ökar kundernas känsla av trygghet.

Erbjud flera betallösningar

Att kunna erbjuda kunden olika betalningsalternativ är viktigare än vad man tror. Kunden kan då välja det som uppfyller deras behov bäst. Ju fler betalningsmetoder du erbjuder, desto fler kunder kommer genomföra sina köp. Statistiken visar att 44% av alla som handlar via nätet har avbrutit sitt köp i kassan för att de saknat en viktig betalningsmetod. De betalningsmetoder du bör erbjuda är fakturabetalning, kortbetalning och direktbetalning från en leverantör som dina kunder har förtroende för.

De flesta betallösningar på nätet tillhandahålls med transaktionsavgift, det kan vara allt mellan 1,2 och 3 % per transaktion. Ibland inkluderas också en startavgift. Här får du räkna på din förväntade försäljning och ställa kostnaderna mot varandra.

Alltså, när du väljer mellan olika e-handelslösningar – se till att välja en plattform som kan hantera kortbetalning, direktbetalning och fakturabetalning via internetbank. Ett tips är att titta på de lösningarna konkurrenterna erbjuder och fråga dig själv om du skulle handla från denna sida med dessa betallösningar.

Låt kunden påverka leveransen

E-handelskonsumenter vill i allt högre grad påverka var och när en vara ska levereras. Den får inte bli en bromskloss i deras vardag. Kunderna vill i hög grad ha kontroll över transporten från dörr till dörr och ser gärna att leveransen sker snabbt och enkelt. Med PostNord Portal Business kan du erbjuda dina kunder flera leveransalternativ, till exempel vart paketet ska levereras – till dörren eller ett utlämningsställe, samt när leveransen ska ske.

Ett tips för att hitta rätt e-handelsplattform är att besöka olika leverantörer och jämföra olika lösningar.

6. Koppla samman e-handeln med olika integrationslösningar

För att du ska kunna bli en framgångsrik e-handlare behöver du leverantörer som hjälper dig med bland annat logistik, betalning, bokföring, lagerhållning och CRM. Se till att så mycket som möjligt kan kopplas ihop, annars riskerar du att få göra mycket av jobbet manuellt.

Smidig bokning av frakt – Skicka Direkt Business

När du startar en e-handel är det viktigt att du kan leverera produkterna till dina kunder snabbt, smidigt och säkert. PostNords Skicka Direkt Business har flera praktiska funktioner som hjälper dig att sköta e-handelns försändelser. Du kan exempelvis boka frakt på några klick, exportera dina adresslistor för smidigare fraktbeställning, skapa och använda mallar för de vanligaste försändelsetyperna och se alla dina försändelser på ett ställe.

Leveranser och returer – PostNord Portal Business och PostNord App

När du driver en e-handel kommer du att vara tvungen att hantera returer och reklamationer. Om du kan säkerställa en enkel och lättillgänglig returprocess så vinner du kundernas förtroende och därmed chansen att de handlar hos dig igen. Det är därför viktigt att du tillhandahåller en smidig returlösning. Hos PostNord kan du exempelvis skapa QR-koder till din returavsändare som de kan använda för att skriva ut en retursedel hos sitt postombud.

Genom att ansluta din nystartade e-handel till PostNord kan du dessutom ge dina kunder möjlighet att styra allting som rör både leveranser och returer direkt i mobilen. Med PostNord App kan dina kunder bland annat följa sina paket, ta emot digitala avier, legitimera sig inför uthämtning av paket och hantera sina returer.

Önskar du automatisera din e-handel för att få mer tid över till annat? Vi på PostNord har flera olika integrationslösningar som gör det enkelt för dig att beställa frakt, hantera leveranser och driva din nystartade e-handel.

7. Planera uppstarten och driften av e-handeln

Nu när du har skapat dig en bild av dina produkter, kunder, domäner och e-handelsplattformar är det dags att planera hur din nätbutik ska fungera i praktiken. Vilka produktkategorier ska du ha? Vilket annat innehåll behöver du? Hur ska kundtjänsten fungera? Hur ska du marknadsföra e-handeln? Med en tydlig plan över hur du ska jobba med e-handeln ökar sannolikheten att driften sker på ett effektivt och smidigt sätt när du lanserar den.

8. Starta din webbutik och locka kunder

Det kan gå snabbt att starta en webbutik, men att locka kunder och få dem att köpa dina produkter är desto klurigare. Hur du lanserar din webbutik beror naturligtvis på din budget och din marknadsföringsstrategi. Vill du smyga dig fram eller slå på stora trumman och väcka intresse direkt?

Oavsett vilken marknadsförings- eller lanseringsstrategi du väljer är det viktigt att du fokuserar på rätt personer och formulerar ett tydligt budskap. Här kan du läsa mer om hur du kan marknadsföra din e-handel.

Bra att läsa om du ska starta en webbutik

Mer matnyttig information om att starta och driva e-handel hittar du på samlingssidan för e-handel.

Vanliga frågor om att starta en e-handel

Vad kostar det att starta en e-handel?

Det är mycket svårt att säga, då det beror exempelvis på vad du säljer, vilken plattformslösning du väljer, leveranskostnader, löner och underhåll av sajten.

Vad krävs för att starta en webbshop?

Det kräver planering, produkter och rätt resurser. För att driva e-handel måste du exempelvis ha produkter, en hemsida med e-handelslösning, en leveranspartner och mycket mer.

Vem kan starta en webbutik?

Vem som helst kan starta en webbutik. Det viktigaste är att du undersöker om du har de resurser som krävs och hur marknaden ser ut.

Måste man starta företag för att starta en e-handel?

Nej, men det är en fördel eftersom du kan behöva ett organisationsnummer för att använda en del lösningar. Det är även bra att ha ett registrerat företag ur ett skatte- moms- och bokföringsperspektiv.