Hur lång tid tar en tullklarering?

PostNord lyder som enda aktör i Sverige under UPU- konventionen som reglerar import/export av postförsändelser. Det betyder att varor som skickas med posten från ett land utanför Sveriges gränser transporteras av PostNord. På så vis kommer PostNord ofta i kontakt med Tullverket.

Skicka brev runt jorden

Orsaker till försenad leverans

Ibland tar en leverans längre tid än förväntat, vilket bland annat kan bero på extra lång transportsträcka. Det kan också bero på att vissa avgifter inte har blivit betalda eller att transportföretaget är i färd med att hantera tulldeklarationen.

Enligt rapporter i media har dessutom brittiska e-handlare svårt att få logistiken att gå ihop efter införandet av Brexit. Detta har bland annat lett till att tullen i Sverige har tvingats skicka tillbaka sändningar på grund av otillräcklig dokumentation.

Andra orsaker till leveransförseningar kan vara att varor skickats otillåtet, det vill säga att de inte får lov att föras in i mottagande land (i detta avseende Sverige). Tullverket kan i sådana fall besluta att beslagta eller omhänderta varan för eventuell analys.

Varför betala tullavgift?

Du betalar för att bestämmelserna för tillstånd, licenser och restriktioner rörande import till Sverige ska skydda din egen och marknadens säkerhet av såväl humanitära som politiska skäl. Att momsen inte ska betalas beror på att den redan är inkluderad i priset, medan tullavgiften betalas separat. Hur mycket du ska betala i tull beror på varans art, men tumregeln är att du endast betalar tull för fysiska varor.

Läs också: Tullager – en leveransguide från PostNord

Hur länge ligger en vara kvar hos Tullverket?

Saknar du en vara kan den vara kvar hos Tullverket då de bland annat har rätt att beslagta, alternativt omhänderta, otillåtna varor. Du blir dock meddelad om detta sker, så har du inget hört bör du vända dig till din speditör. Är du företagskund hos PostNord använder du med fördel vårt företagsverktyg Track & Trace för att spåra ditt/dina försändelser.

Är försändelsen märkt med ”Under importbehandling” (på eng. “Held by customs” ) betyder det att den finns hos PostNord. I det fallet krävs det ett inlämningsnummer för att spåra paketet (numret ska ha angivits i samband med att försändelsen skickades). Under perioder med hög arbetsbelastning kan det ta ett par veckor innan du får din leverans.

För mer information, se Vad händer om paket fastnar i tullen?

Hur kan PostNord hjälpa till?

När du blir avtalskund hos oss kan du bland annat få hjälp med tullhanteringen av varor som skickas utanför EU. Du kan också få hjälp med att teckna en varuförsäkring via vår tilläggstjänst International Parcel.

Vidare läsning om tull

Fler artiklar rörande tull hittar du på samlingssidan Tull.

Vanliga frågor (Q&A) om tullklarering

Har tullen i Sverige rätt att beslagta varor som skickats från utlandet?

Ja, svenska Tullverket har mandat att antingen beslagta eller omhänderta varor som är otillåtna att föra in i Sverige.

Hur mycket måste jag betala i tullavgift?

Avgiften varierar beroende på vilken typ av vara det rör sig om.

Måste jag betala både tullavgift och momsavgift?

Nej, du behöver enbart betala tullavgift då momsen redan är (ska vara) inbakad i priset.