Vad händer om paket fastnar i tullen?

Vad händer om paket fastnar i tullen? Information till dig som företagare

Driver du en e-handel eller annan typ av verksamhet som inkluderar import och/eller export av varor, är det viktigt att du har koll på hur det fungerar med tullen. Vad händer exempelvis om ett paket fastnar i tullen? Och vad kan det bero på?

Nedan finner du en kort guide från PostNord med information som är bra att känna till.

Endast utomeuropeiska försändelser förtullas

Långt ifrån alla paket som skickas till eller från Sverige måste passera genom tullen. Eftersom det inom EU finns en gemensam tullunion (inkluderar även Norge, Island och Liechtenstein), gäller förtullning endast försändelser som skickas till eller från länder utanför EU – till exempel USA och Kina. Kom ihåg att Storbritannien efter Brexit inte längre tillhör EU.

Det här kan vara bra att tänka på när du som företagare ska välja leverantörer samt huruvida du själv vill erbjuda globala leveranser eller endast skicka paket inom EU.

Varför kan paket fastna i tullen?

Paket kan fastna i tullen ifall misstanke om otillåtet innehåll finns. Bristfällig dokumentation om vikt, innehåll, ursprung, värde samt avsändare och mottagare kan också göra att paket tas om hand av Tullverket för vidare analys.

Läs mer: Hur lång tid tar tullklareringen?

Vad händer om ett paket fastnar i tullen?

  • Ett paket som fastnar i tullen kan antingen tas i beslag av Tullverket, eller släppas vidare för leverans till mottagaren om genomförd undersökning visar att innehållet är godkänt för import.
  • Försändelser som tas om hand på grund av bristfällig dokumentation kan returneras till postoperatören i avsändarlandet med en uppmaning om att fullständig paketinformation måste bifogas.
  • Väntar man en leverans som fastnar i tullen för analys, skickar Tullverket alltid ett meddelande om att försändelsen finns hos dem.
  • Vid beslag av otillåtna varor – exempelvis narkotika eller narkotikaklassade läkemedel – upprättas även en anmälan om misstänkt brott.

Tullen får öppna paket vid misstanke om otillåtet innehåll

Tullverket har alltid rätt att öppna paket och brev om de på goda grunder misstänker att innehållet är olagligt eller farligt. PostNord får däremot inte öppna några försändelser – dels på grund av sekretessen om förtroliga meddelanden, och dels för att det skulle innebära en arbetsmiljörisk.

Importhantering sker hos PostNord

Väntar du en leverans för vilken senaste statusen säger att paketet är under importbehandling, betyder det inte att det har fastnat i tullen. “Under importbehandling” innebär att försändelsen tullklareras av oss på PostNord (eller vald speditör) för beräkning av tullavgift och importmoms.

Så snart du som mottagare har betalat avgifterna skickas paketet ut för leverans. Transport- och leveransstatus för din försändelse ser du enkelt via funktionen Spåra Paket.

Har du fler frågor om tull?

På vår samlingssida för tullartiklar hittar du mer tullrelaterad information.

Vanliga frågor om tull och utomeuropeiska försändelser

Hur vet jag om mitt paket har fastnat i tullen?

Tullverket meddelar alltid mottagaren om en försändelse har beslagtagits för analys eller returnering.

Hur länge tar en tullklarering hos PostNord?

Det beror på försändelsens dokumentation samt hur snabbt du som mottagare betalar de beslutade avgifterna. För snabbast hantering tipsar vi om tjänsten Betala Moms.

Hjälper PostNord till med deklaration av importmoms?

Endast för privatpersoner. Om du importerar varor genom ett momsregistrerat företag ansvarar du själv för att deklarera och betala importmomsen till Skatteverket.

Vad händer om tullavgift och importmoms inte betalas i tid?

Försändelsen skickas då tillbaka till avsändaren och den begärda importmomsen och avgiften annulleras.