FAQ portalen

Pacsoft Online och Skicka Direkt Business

Vad är Pacsoft Online och Skicka Direkt Business?

Skicka Direkt Business är PostNords nya fraktverktyg för företag. Det är en del av Portal Business, och kostar ingenting extra att använda. Verktyget är lika smidigt som populära Skicka Direkt, men har utökad funktionalitet som gör din logistik mer effektiv.

Pacsoft Online är ett tidigare fraktverktyg, som kommer att kunna användas av befintliga användare. Verktyget håller dock stegvis på att fasas ut.

Hur kommer jag åt Skicka Direkt Business?

Skicka Direkt Business finns som kostnadsfritt verktyg i PostNord Portal Business. Om man inte har tillgång till PostNord Portal Business så kan man ansöka om det på portal.postnord.com. Som ny kund i portalen behöver man vara avtalskund och den som ansöker legitimerar sig med Bank-ID.

Vad gör jag med alla mina mottagaradresser i Pacsoft Online?

Det går enkelt att exportera adresserna i Excel från Pacsoft och sedan kan man importera Excel dokumentet in i Skicka Direkt Business. Se mer på discover-se där det finns även en film som visar hur man gör. https://portal.postnord.com/discover-se/skicka-direkt-business/ . Det finns även möjlighet att boka hjälp.

Finns alla PostNord tjänster i Skicka Direkt Business?

Idag finns de absolut vanligaste tjänsterna och PostNord kommer att implementera ytterligare tjänster i Skicka Direkt Business under de kommande månaderna.

Jag har idag en integration från mitt affärssystem/e-handel system till Pacsoft Online, vad gör jag nu?

PostNord kommer att erbjuda ett antal integrationslösningar under de kommande 2 åren som skall möta det största behovet av integrationslösningar till Skicka Direkt Business. Löpande information om tillgängliga lösningar kommer att finnas på https://portal.postnord.com/discover-se/upptack/integrationslosningar/

Pacsoft har varit ett kostnadsfritt system, kommer det nu att kosta?

PostNords nya fraktverktyg Skicka Direkt Business kommer att vara det nya kostnadsfria systemet utan månadsavgift eller volymavgift.

Jag behöver hjälp att komma igång med Skicka Direkt Business

PostNord erbjuder kostnadsfria demonstrationer av Skicka Direkt Business och det går även att boka digitala möten där vi hjälper till att flytta mottagarregister och ger råd kring uppsättning av Skicka Direkt Business.

Vad ser jag mina avtalspriser?

När företaget är anslutet till PostNord Portal Business följer alla kundnummer och avtalspriser automatiskt med i portalen och visas när man skickar paket med Skicka Direkt Business.

Vem kan bli användare till Skicka Direkt Business?

Alla företag som har ett avtal med PostNord kan ansluta sig till PostNord Portal Business där Skicka Direkt Business finns som en kostnadsfri tjänst. Den första användaren som ansöker blir automatiskt administratör i portalen och kan sedan lägga till fler användare och sätta deras behörighet till vilka funktioner som de får använda i portalen.

Vem hanterar supporten för Skicka Direkt Business?

Det är PostNords digitala kundservice som har ansvaret och har både hög kompetens i pacsoft och Skicka Direkt Business, dom nås på 0771-37 10 15.

Varför stänger ni av Pacsoft?

PostNord har under ett antal år investerat i en ny teknologilösning för att skapa en företagsportal för våra affärskunder inklusive ett nytt fraktsystem Skicka Direkt Business.

Regelbundna enkäter med användare i Pacsoft Online samlar synpunkter kring funktionaliteten och föranleder justeringar eller som nu; transformeringar. Gränssnittet Skicka Direkt Business är ett direkt svar på efterfrågan och är designad för att möta ett behov som vi tydligt sett i våra mätningar runt användning Vi satsar nu all vår utveckling på dessa verktyg. Skicka Direkt Business har ökat i användandet under det senaste året och vi kan inte underhålla två fraktsystem in i framtiden.

Hur länge kan jag använda Pacsoft Online?

Vi genomför en stegvis förflyttning under 2021 med olika sista datum under kalenderåret som kommuniceras till berörda användare. Allt för att kunna på ett effektivt sätt erbjuda demonstrationer och hjälp möten via online bokningar. Orderkoppling till Pacsoft kommer att stödjas fram till 2 maj 2022.

Finns det möjlighet till att sätta olika profiler för olika användare?

I PostNord Portal Business finns det möjlighet för administratören eller utsedd person att skapa olika profiler med behörighet till tex enbart färdiga mallar i Skicka Direkt Business och bestämma avsändare och vilka mottagare som får användas.

Måste man gå igenom alla stegen för att skicka ett paket?

Det finns mallar i Skicka Direkt Business som enkelt skapas för att passa den typ av försändelser som man vill skicka regelbundet, tex Varubrev Första Klass och då behöver inte den person som skall skicka paketet gå igenom alla valen.

Vilka olika integrationsmöjligheter finns det idag?

PostNord arbetar kontinuerligt med att skapa fler integrationsmöjligheter och idag finns import av av fil, boknings API och snart integration med Klarna och ett antal e-handelsplattformar. Information om utvecklingen kan hittas på
https://portal.postnord.com/discover-se/upptack/integrationslosningar/

Utökad volym Pall & Paketgods

Vilka är riktlinjerna för bokning av Pall- och Paketgods?

 • Bokningar om 5 pallplatser/paketburar eller färre utöver ordinarie hämtningsvolym kan bokas samma dag före 14:00 för hämtning samma dag, vardag.
 • Bokningar om mer än 5 pallplatser/paketburar utöver ordinarie hämtningsvolym behöver bokas dagen innan före kl. 14:00 för hämtning nästkommande vardag.
 • Bokningar om mer än 18 pallplatser/paketburar utöver ordinarie hämtningsvolym, kontakta Kundservice på 0771-33 33 10.
 • Uppge kundnummer, hämtningsadress, leveransadress.
 • Hur mycket vill du att vi ska hämta; antal pallplatser eller paketburar samt palltyp (dvs halvpall, kvartspall, helpall, specialpall/sjöpall, styckegods).

Exempel 1: bokning av 5 pallplatser innan kl. 14.00

 • Företaget X har fast hämtning av max 10 pallplatser per dag.
 • Runt lunchtid bokar företaget hämtningen av ytterligare 5 pallplatser.
 • Regeln säger: Bokningar om 5 pallplatser eller färre utöver ordinarie hämtningsvolym kan bokas samma dag före 14:00 för hämtning samma dag, vardag. 
 • Extrabokningen är inga problem. PostNord hämtar hos Företaget X som vanligt och löser hämtningen av den volymen under dagen.

Exempel 2: bokning av 8 pallplatser innan kl. 14:00

 • Företaget Y har en fast hämtning av max 10 pallplatser per dag.
 • Företaget får tidigt på förmiddagen en stor order och behöver utöka den fasta hämtningen med 8 pallplatser.
 • Regeln säger: Bokningar om mer än 5 pallplatser utöver ordinarie hämtningsvolym behöver bokas dagen innan före kl. 14:00 för hämtning nästkommande vardag.
 • PostNord hämtar den fasta hämtningen om 10 pallplatser men den utökade volymen om 8 pallplatser kommer hämtas in under nästa dag.

Skapa konto

Vilka organisationer kan få tillgång till Portal Business?

Portal Business är tillgängligt för alla företag och verksamheter i Sverige som är avtalskund med PostNord. Om ditt företag inte är avtalskund så blir ni det som en del av konto-skapandet.

Vem kan skapa ett konto?

Om ni inte är avtalskund idag behöver ni skriva under vårt kundavtal som del av kontoskapandet. För detta behöver du vara firmatecknare eller ha firmatecknares godkännande. Du legitimerar dig med BankID. Du behöver även er organisationsnummer.

Om ni redan är avtalskund på företaget räcker det med att du känner till er kundnummer hos PostNord.

Hur hittar jag mitt organisationsnummer?

Kolla på ditt företags registreringsbevis

Är du firmatecknare eller sitter i styrelsen kan du logga in på bolagsverket.se för att hitta det.

Sök Online

Du är kanske inte firmatecknare. Du kan hitta de flesta företags organisationsnummer genom att sökna i öppna databaser som exempelvis allabolag.se

Kolla i Pacsoft, om ni använder det idag

Om du har ett Pacsoft-konto kan du hitta ditt organisationsnummer där.
1. Gå till pacsoftonline.se och logga in
2. Klicka på Underhåll
3. Klicka på Mitt konto, nu borde du se ditt organisationsnummer under rubriken Grundinformation.

Hur hittar jag mitt kundnummer?

Om du är Admin, kolla i Portalens företagsinställningar

Du som är Administratör för ert portalkonto kan gå in i kundnummerlistan som ligger under företagsinställningar. Hör kan man se alla sina kundnummer och även begära justering av t.ex. fakturareferens.

Fråga någon som är firmatecknare för din organisation

Om din organisation har ett avtal med PostNord så betyder det att en firmatecknare sannolikt upprättat det. Den personen har sannolikt kundnummerinformation.

Kontakta din postnord-säljkontakt

Om din organisation har en PostNord-säljare knuten till sig så hjälper den personen dig gärna att hitta rätt kundnummer.

Kolla i Pacsoft Online

Om du har ett pacsoft-konto kan du hitta ditt kundnummer där.
1. Logga in på pacsoftonline.se
2. Tryck på Underhåll
3. Tryck på Avsändare
4. Tryck på Ny avsändare
5. Scrolla hela vägen ner – under PostNord Brev eller Postnord Sverige AB hittar du ditt kundnummer. Båda fungerar.

Kontakta PostNord kundservice

Om du inte hittar ändå så hjälper vi dig gärna. Bara att höra av sig till PostNord kundservice.

Fraktköp-verktyget Skicka Direkt Business

Vad finns det för bokningsregler med Pall- och Paketgods?

 • Bokningar om 5 pallplatser/paketburar eller färre utöver ordinarie hämtningsvolym kan bokas samma dag före 14:00 för hämtning samma dag, vardag.
 • Bokningar om mer än 5 pallplatser/paketburar utöver ordinarie hämtningsvolym behöver bokas dagen innan före kl. 14:00 för hämtning nästkommande vardag.
 • Bokningar om mer än 18 pallplatser/paketburar utöver ordinarie hämtningsvolym, kontakta Kundservice på 0771-33 33 10.
 • Uppge kundnummer, hämtningsadress, leveransadress.
 • Hur mycket vill du att vi ska hämta; antal pallplatser eller paketburar samt palltyp (dvs halvpall, kvartspall, helpall, specialpall/sjöpall, styckegods).

Exempel 1: bokning av 5 pallplatser innan kl. 14.00

 • Företaget X har fast hämtning av max 10 pallplatser per dag.
 • Runt lunchtid bokar företaget hämtningen av ytterligare 5 pallplatser.
 • Regeln säger: Bokningar om 5 pallplatser eller färre utöver ordinarie hämtningsvolym kan bokas samma dag före 14:00 för hämtning samma dag, vardag. 
 • Extrabokningen är inga problem. PostNord hämtar hos Företaget X som vanligt och löser hämtningen av den volymen under dagen.

Exempel 2: bokning av 8 pallplatser innan kl. 14:00

 • Företaget Y har en fast hämtning av max 10 pallplatser per dag.
 • Företaget får tidigt på förmiddagen en stor order och behöver utöka den fasta hämtningen med 8 pallplatser.
 • Regeln säger: Bokningar om mer än 5 pallplatser utöver ordinarie hämtningsvolym behöver bokas dagen innan före kl. 14:00 för hämtning nästkommande vardag.
 • PostNord hämtar den fasta hämtningen om 10 pallplatser men den utökade volymen om 8 pallplatser kommer hämtas in under nästa dag.

Kan jag boka upphämtning för paketen jag skickar via Skicka Direkt Business?

Under första kvartalet av 2020 kan man boka upphämtning för upp till 10 pakt i Skicka Direkt Business.

Hur laddar jag upp en .csv-fil?

Klicka på Skicka Direkt Business och upptill på Adresser överst på vänster sida. På toppen av sidan hittar du funktionerna Importera och Exportera, där du både kan hämta och ladda upp ditt kundregister.  https://portal.postnord.com/shippingtoolpro/addresses/recipient/list

Kan jag redigera eller radera min order efter att den bokats?

Du blir inte debiterad för fraktlabel förrän leveransen skickats eller scannats av oss. Det betyder att du kan printa hur många labels du vill kostnadsfritt. Ser du ett fel på din label kan du lugnt rätta till detta och printa en ny. Skicka Direkt Business fungerar i detta hänseende på samma vis som Pacsoft.

Vad är ett spårbart brev?

Rekommenderat: När brevet bara kan levereras mot signatur av mottagaren.

Leveransattest: När du önskar mottaga en leveransbekräftelse på e-mail.

Vilka brevtjänster finns i portalen?


Här visas alla de bakomliggande PostNordtjänster som man idag kan använda för att skapa mallar
Som du ser finns både paket- och brevtjänster

EXEMPEL
Brevtjänster: Expressbrev, Rek och Spårbart brev utrikes

Vanliga paket/ehandelstjänster: Varubrev, MyPack Collect/Home och Returtjänster

Företagspaket: Parcel och Expresspaket

Gå till Skicka Direkt Business

Vanliga frågor om returer

Hur lång tid tar en retur?

En retur levereras vanligen inom 1-2 vardagar från det att den lämnats in till ombud eller hämtats upp av oss.

Varför ska jag använda PostNords returtjänster?

Våra returtjänster möjliggör snabbare, smidigare och säkrare returer för såväl kunder som företagare.

Ska jag välja Return Pickup eller Return Drop Off?

Det beror på vad som ska returneras. Return Pickup passar bra för större och tyngre returer, medan Return Drop Off är avsedd för mindre paket.

Hur skapar jag en QR-kod för retur?

QR-koder skapar du i din försändelselista i PostNord Portal Business. Där finns också tydliga instruktioner om hur du går tillväga.

Hur fungerar retur med QR-kod?

När ni skapar en retur med QR-kod kommer vi att skicka sms/email till avsändande kund med QR (även i Postnord App). Kunden tar med sig QR till valfritt serviceställe som kommer att skriva ut etikett efter scan.

På vilka sätt kan du låta din kund göra en retur?

Din kund kan antingen lämna in returen på serviceställe/ombud (Return Dropoff) eller få returen upphämtad av oss hemma (Return Pickup).

Hur gör jag en retur som ska hämtas upp (Return pickup)?

I MyReturns gör din kund returen själv och samtidigt bokar tid för upphämtning, vår chaufför tar med etiketten vid upphämtning. Skapar du via portal-konto eller tredje-parts system behöver kunden förses med etiketten, alt. Att du anger som tilläggstjänst att vår chaufför ska ta med etiketten vid upphämtning. Kund behöver boka tid för upphämtningen separat via returns.postnord.com.

Hur bokar min kund upphämtning av retur?

Din kund bokar direkt via https://returns.postnord.com/ med kollinummer eller via MyReturns om returen är skapad där.

Vad är MyReturns?

PostNords egen digitala returlösning som finns på https://myreturns.postnord.com/.

Faktura

Hur ser jag mina fakturor?

Du finner dina fakturor i portalens vänstermeny

Hur ofta mottager jag fakturor?

Det beror på hur ditt avtal med PostNord ser ut

Etikettskrivare

Hur installerar jag en etikettskrivare?

Du behöver först installera skrivarens programvara/drivrutiner och sedan skriva ut en testsida för att se att det fungerar. Fungerar det inte behöver du vända dig till skrivarleverantören.

Hur installerar jag PostNord Label Printing Client?

För att skicka ett printjobb till din skrivare behöver du installera PostNords etikettskrivar-klient på en dator som har tillgång till både skrivare och internet. Vi stödjer både Windows och MacOS/OS. Följ vår guide här eller gå direkt till:

Windows etikettskrivare
eller
MacOS Etikettskrivare

Vad är RAW-utskrift?

RAW-utskrift skickar en kommando-sträng till en skrivare direkt på sitt modersmål. RAW-utskrift kringgår skrivardrivrutinerna, vilket gör det mycket snabbt och pålitligt. Det är perfekt för att skriva ut kvitton, streckkoder och textbaserade etiketter.

RAW-utskriftsspråk

Det finns ett brett utbud av RAW-utskriftsspråk, så innan du börjar ska du kontrollera med din tillverkare vilka skrivare som stöds. Zebra-skrivare stöder vanligtvis EPL och/eller ZPL (du kan kontrollera vilket språk din Zebra-skrivare stöder genom att titta på dess identitetsskylt, som vanligtvis finns längst ner på enheten). DYMO-skrivare stöder för närvarande inte RAW-utskrift. Följande är några av de mest använda språken:

EPL (Eltron Programming Language): Eltron var föregångaren till Zebra och EPL stöds fortfarande av många Zebra-skrivare.

ZPL (Zebra Programming Language): detta språk ersatte det äldre EPL, men många skrivare stöder fortfarande båda språken.

ESC / P (Epson Standard Code for Printers): används oftast för att kontrollera kvitto-skrivare.

Så kommer du igång

Om du har en skrivare som stöder RAW-utskrift installerad på din Windows-maskin är du redan redo att starta RAW-utskrift. Om du använder MacOS/OS X behöver du följa instruktionerna i vår installationsguide innan utskrift.

Vilka skrivare stödjs?

De drivrutiner som installerats på din dator används för att kommunicera med din skrivare, så om du kan skriva ut till den normalt fungerar det med Etikettskrivare. Följande exempel är skrivarmodeller som med framgång använts för etikettutskrift. Oroa dig inte om din skrivare saknas i den här listan; det kommer fortfarande att fungera.

Följande exempel av skrivarmodeller har stöd för etikettutskrift via PostNord Portal.
Saknas din skrivare i nedan lista kommer den fortfarande att fungera så länge den uppfyller våra krav av utskriftsbredd för PostNord standard-etikett, 105 mm bred och har en upplösning på 203 dpi.

Brother
TD-4650TNWB DT/TT

Datamax
O’Neil E-4204B MarkIII

SATO
WS408
WS408DT

TSC
DA210
DA220

Toshiba
B-FV4D 203 dpi

Zebra
GK420d
GK420t

Etikettstorlek

Postnord har samma bredd på alla lablar : 105 mm- Längden styrs automatiskt.

Var köper jag etiketter som passar PostNords lablar?

Bland annat här kan du köpa etiketter som passar våra lablar

Ditt företags fullmakter

Hur kan jag se mitt företags fullmakter i portalen?

Du kan se dina fullmakter i vänstermenyn inne i PostNord Portal Business.

Vem kan se mitt företags fullmakter?

Det är du som administratör som har behörighet att se vilka fullmakter ditt företag givit för vilka som får hämta ut försändelser för er firmas räkning. Är ni fler administratörer så kontakta PostNords kundtjänst på kundservice.foretag@postnord.com så vi får veta vilka som ska ha behörighet.

Kan jag ta bort och lägga till fullmakter?

Det går utmärkt. Vi har samlat fullmakterna på ett och samma ställe för dig för att du enkelt ska kunna hålla reda på vilka som får hämta ut försändelser samt lägga till nya fullmakter och ta bort vid behov.

Priser och villkor