Operativt inköp

Operativt inköp handlar om att sköta organisationens dagliga logistikarbete med inköp och leveranser.

Vad är operativt inköp?

Operativt inköp är att löpande tillgodose företaget med inköp av tjänster eller varor. Det kan handla om att lägga upp nya beställningar och sköta leveransbevakningen. Men det kan även innebära att lösa problem som dyker upp i inköpsprocessen och leveranser.

Hur fungerar det?

Operativa inköp är del av organisationens inköpsarbete. Det fungerar ofta som en decentraliserad funktion i företaget. Arbetet präglas av en nära kontakt med leverantörer. Den eller de personer som jobbar som operativ inköpare har ofta goda kunskaper i logistik för att kunna hantera de utmaningar som kan dyka upp på daglig basis.

Den som är ansvarig för företagets operativa inköp brukar också se till så att leverantörsbasen utnyttjas fullt ut. Till skillnad från taktiskt och strategiskt inköp innefattar det som regel dock inte att upprätta leveransavtal, genomföra upphandlingar och utveckla relationen med leverantörerna.

Vad ska man tänka på vid operativa inköp?

Den som jobbar med operativa inköp har mycket att tänka på i det dagliga arbetet. Det handlar bland annat om att hålla koll på inköpsverksamheten, inklusive regelbunden kontakt med leverantörer och kontroll över logistikflöden.

Bland annat behöver denna person tänka på aspekter som:

  • Vad kan komma att påverka logistikflödet?
  • Hur mycket kapital är bundet i lager?
  • Hur ska osäkerheter i leveranser hanteras?
  • Hur ofta ska inköpen ske – inköpsfrekvens?
  • Vad är det för ledtid från orderläggning till leverans?
  • Vilka rutiner kan skapas för att effektivisera de operativa inköpen?
  • Hur ska leveransbevakningen utformas?
  • Vem tar emot och kontrollerar varorna?

De flesta organisationer brukar uppskatta och premiera om den som är ansvarig för inköp kan bidra till att sänka kostnaderna utan att påverka lönsamheten. Möjligheten att påverka denna aspekt kan ibland vara begränsad vid de operativa inköpen, men det finns alltid visst utrymme för att effektivisera och förbättra hur logistikkedjan fungerar.

Så kan PostNord bistå vid operativt inköp

PostNord har smidiga verktyg som underlättar vardagen för dig som jobbar som operativ inköpare. I Portal Business har du tillgång till en hel verktygslåda som gör det logistiska arbetet mer överskådligt och lätthanterligt. Här kan du lätt boka frakt och skicka paket. Sedan har du full översikt över allt som är på gång. Med hjälp av våra integrationer kan du ta kontroll över arbetsflödet och integrera våra tjänster i företagets egna system.

Mer information om logistik

Om du är intresserad av att lära dig mer om logistiken bakom företagande och transport rekommenderar vi ett besök till Leveransguidens logistikdel, där vi har samlat alla våra inlägg som behandlat ämnet logistik.

Vanliga frågor om operativt inköp

Vad är operativa inköp?

Operativa inköp handlar om att löpande införskaffa produkter eller tjänster åt en organisation. Det innefattar att lägga upp beställningar, hantera leveransbevakning och lösa problem som har med inköp och leverans att göra.

Vad är en operativ inköpare?

En operativ inköpare är en person som har hand om företagets inköp på en operativ nivå. Hen sköter beställningar och leveransbevakning med mera på daglig basis.

Går det att sänka kostnaderna för företagets operativa inköp?

Ja, genom att använda väl valda tjänster för transport och logistik går det att spara både tid och pengar genom att optimera logistikflödet.

Finns det fler sätt att effektivisera inköpsprocessen?

Ja, bortom de operativa inköpen går det även att se över leveransavtal och upphandlingar. Detta är något som ofta faller under företagets strategiska inköp.