Automatiska aviseringar till dina kunder baserat på frakthändelser

För att ansluta er till Aviseringar, be en administratör för ert företag i PostNord Portal Business att besöka Aviseringar i vänstermenyn.

Gör som tiotusentals andra företag i Norden

  • Få fler nöjda kunder med anpassade aviseringar
  • Skapa enkelt regler för meddelanden
  • SMS-avisering och mejlavisering
  • Möjlighet till merförsäljning
  • Minska belastningen på kundtjänst

Nu kontaktar vi kunderna - inte tvärtom. [...]
Minuten efter att det blivit en misslyckad leverans fångar vi upp det och kontaktar kunden.

Per LindstenTransport Ops Mgr, Staples

Boka en kostnadsfri demo

Välj en tid som passar dig, så visar vi hur smidigt det kan bli med Automatiseringar

Varför är aviseringar viktigt?

Aviseringar är ett kraftfullt verktyg för att skapa en god relation till dina kunder. En kund som beställt en vara och som får skräddarsydda och vältajmade aviseringar känner sig mer omhändertagen.

Med bra aviseringar skapar du en fin köpupplevelse och lägger grunden för en långvarig och god kundrelation. Dina kunder kommer tillbaka i högre utsträckning och känner sig trygga med att handla hos er.

Hur skickas aviseringar?

I Aviseringar-modulen kan du enkelt skapa mallar för de meddelanden du vill skicka till dina kunder. Där lägger du lätt in olika regler för när en viss avisering ska skickas. När villkoret är uppfyllt skickas en avisering automatiskt ut till kunden via SMS eller epost. Du behöver själv inte göra något!

Vad är skillnaden mot aviseringar via Track & Trace?

Med Portal Premium får du tillgång till både anpassning av aviseringar, och regler för när aviseringar ska skickas. Detta är en rejäl uppgradering från de förskrivna aviseringar du kan skicka manuellt via Track & Trace i vanliga Portal Business.

Spara tid genom att inte behöva skicka meddelandena manuellt. Du skapar bara dina mallar och ställer in logiken. Sen skickas allt automatiskt.

Håll din kund extra uppdaterad genom att ställa in aviseringar för händelser utöver de som de vanligtvis blir upplysta om.

Kommunicera med eget manér och logtyp genom att skriva dina meddelandetexter själv och lägga in en elelr flera logotyper för dina varumärken.

Spara pengar genom att förebygga fall som leder till avgifter för dig – t.ex. genom en extra påminnelse om att hämta paketet hos ombud innan det går i retur.

Vilka typer av aviseringar kan man välja?

I PostNord Portal Business finns det två sätt att leverera aviseringar på – mejl och sms:

Mejlavisering

Att skicka ut ett mejl med information till kunden om olika frakthändelser är smidigt. Förutom att alla har en e-postadress medför denna aviseringsmetod möjlighet att skicka extra information och erbjudanden till kunden på ett mycket kostnadseffektivt sätt.

Sms-avisering

Med sms-avisering ökar du chansen att dina kunder verkligen ser ditt meddelande. Vissa e-postprogram och tjänster blockerar felaktigt mejlutskick och då kan det vara skönt att veta att aviseringen även går att leverera via sms. Vissa kunder kan även uppleva att det är lättare att ta till sig ett sms än ett mejlutskick.

Du väljer själv vilken typ av meddelande som ska gå ut till kund i samband med att du lägger in regler för dina aviseringar. Givetvis kan du även välja att både sms-avisering och mejlavisering ska skickas.

Använd startklara automatiseringar

-eller bygg dina egna

Påminn kund att hämta paket innan det går i retur

Minska returkostnader

Minska era returkostnader genom att avisera kunder om att hämta sina paket innan de returneras på grund av att lagringstiden hos ombudet löper ut.

Kontakta kunden när paketet levererats

Kontakta kunden när glädjen är som störst

Du påverkar kundupplevelse och kundlojalitet positivt genom att kontakta din kund direkt efter slutleverans. Du kan t.ex. skicka kontaktuppgifter till din kundtjänst, be dem om att betygssätta leveransupplevelsen, informera om pågående kampanjer eller fråga om att teckna medlemskap i er kundklubb.

Meddela kund att deras retur kommit fram till dig

Minska kundservicesamtal kring returer

Kunder kanske oroar sig om en retur flyter på som förväntat. Du kan vara proaktiv och meddela dem om att deras retur kommit fram till er och exempelvis ge dem en upplysning om när de kan förvänta återbetalning.

Meddela din kund när sändningen påbörjar transport

Håll kunden uppdaterad om positiv utveckling

Du påverkar kundupplevelsen positivt med fler upplysningar om vad som händer med ordern. Som ett andra steg i leveranskedjan kan du notifiera kunderna när PostNord har påbörjat transporten av försändelsen.

Meddela egen kundtjänst när PostNord inte kunde genomföra bokad hämtning

Hantera avvikelsen på bästa sätt

Du kan meddela er interna kundtjänst om PostNord inte kunnat genomföra en bokad hämtning. Baserat på denna information kan ni starta efterforskning enligt era interna processer.

Meddela kund om risk för försening

Påverka kundens förväntan

PostNords algoritm har förutspått en förseningsrisk och du kan underlätta dina kunders dagliga planering genom att meddela dem om detta. Genom att vara proaktiv och transparent så kan din kund fatta beslut utifrån sin situation.

Bygg din egen automatisering

Använd och anpassa regler för när meddelanden ska skickas. Du kan såklart göra egna meddelanden också!

Se prisnivåer

Lägg in egen logotyp och meddelandestil

Skapa egna meddelandemallar

Automatisera utskick av aviseringen

...eller skicka dem manuellt via Track & Trace

Smarta triggers avgör när ett meddelande skickas

Flexibiliteten i PostNord Portal Business aviseringar är mycket stor. För att våra system ska veta i vilket sammanhang du vill skicka ut ett meddelande finns flera så kallade triggers. Vi kan likna dem vid olika villkor som finns för att ett meddelande ska gå ut till kunden.

I grundpaketet Business Plus ingår fyra sådana triggers:

Transportorder – EDI mottagen

När du skickar ett paket kan kunden få ett meddelande när PostNord har tagit emot transportordern för den beställda produkten. Meddelandet kan till exempel säga att paketet snart är på väg och att du är glad att kunden valt att köpa i just din butik.

I denna avisering kan det med fördel finnas en trackinglänk så att kunden kan följa paketets väg till leverans. Här finns också möjlighet att dela med sig av annan information som du vill att kunden får, till exempel en rabattkod som kan användas vid nästa köp.

Första transporthändelse

Så snart PostNord påbörjar transporten kan kunden få ett nytt meddelande. Här är det lämpligt att lägga in länken till PostNord tracking igen så att kunden känner full kontroll över var paketet är. Vill du ge kunden ytterligare information går det givetvis bra även här.

Försändelsen levererad

När kunden fått sitt paket kan det passa med ett nytt automatiskt meddelande. Detta är en fin möjlighet till merförsäljning, information om kundklubb eller om du vill ge kunden en speciell rabattkod. Det kan även passa att informera om möjlighet till retur, vilket kan bidra till en känsla av trygghet hos kunden.

Dagar kvar på utlämningsställe

När det bara återstår några få dagar som paketet ligger kvar på utlämningsstället kan du låta ett nytt meddelande skickas. Många gånger har kunden bara helt enkelt glömt att hämta ut paketet. Denna typ av aviseringar visar att du bryr dig om din kund. Dessutom minskar det med stor sannolikhet företagets returkostnader.

Dessa fyra triggers räcker i de flesta situationer. Vill du utnyttja aviseringar maximalt? I Business Premium och Business Enterprise kan du välja upp till 14 triggers för dina aviseringar!

Du bestämmer själv reglerna för aviseringarna

När du har valt en trigger skapar du lätt en regel där du bestämmer hur meddelandet ska lyda, vem som ska få det och om det ska levereras som SMS-avisering och / eller genom mailavisering. Dessutom avgör du om aviseringsregeln ska köras kontinuerligt eller endast under ett intervall som du anger.

Alla regler som du skapar är automatiskt inaktiverade i utgångsläget. Du kan göra justeringar i lugn och ro utan att behöva oroa dig för att det skickas meddelanden till kunder innan du är klar. När du känner dig nöjd med inställningarna aktiverar du bara aviseringen.

Ge dina kunder en perfekt köpupplevelse

Automatiska aviseringar innebär att du kan skapa en mycket trevlig köpupplevelse utan att du eller dina medarbetare behöver göra något extra. När du väl har lagt in de olika reglerna för meddelanden sköter PostNord aviseringen automatiskt.

En kund som får vältajmade meddelanden via sms eller mejl känner sig uppmärksammad och får en känsla av kontroll. Det ökar sannolikheten att ni får goda omdömen av kunden och att hen kommer tillbaka med nya beställningar i framtiden.

Dessutom kan välanpassad information avlasta kundtjänsten genom att du i förväg berättar för kunderna om sådant som de brukar fråga.

Flera praktiska verktyg i Portal Business

Ett konto i PostNord Portal Business ger många fler fördelar utöver möjligheten att skapa automatiska aviseringar. Här är ett urval:

Skicka Direkt – Boka frakt eller upphämtning snabbt och enkelt online. Läs mer om Skicka Direkt

Track & Trace – Du och dina kunder har alltid full koll på var paketet är. Läs mer om Track & Trace

Reklamationer – Låt dina kunder reklamera en försändelse på ett smidigt sätt. Läs mer om reklamationer

Så enkelt börjar du med PostNord Portal Business

Du öppnar lätt ett konto på Portal Business där du kan skapa regler för aviseringar och förbättra dina kunders köpupplevelse.

Skapa Businesskonto

Så här skaffar du ett gratis konto:

Steg 1

Registrera ett konto online. Fyll i företagets organisationsnummer för att hämta uppgifterna.

Steg 2

Ange dina användaruppgifter.

Steg 3

Signera ditt kundavtal digitalt med BankID. Därefter kan du logga in i Portal Business.

Vanliga frågor om aviseringar

Vad är aviseringar?

Aviseringar är automatiskt genererade meddelanden som skickas till dina kunder vid utvalda tidpunkter och för specifika händelser under och efter paketets leverans.

Varför är aviseringar bra?

Aviseringar är bra eftersom de håller dina kunder informerade om sin leverans, vilket bidrar till en god köpupplevelse och skapar trygghet. I förlängningen kan det medföra att de handlar mer i framtiden. Aviseringar minskar också antal ärenden hos kundtjänst då en informerad kund sällan behöver ringa.

Vad kostar aviseringar?

Aviseringar är en tilläggstjänst som kostar från 750 kronor per månad i Business Plus-paketet. Kostnad för SMS och mejlutskick tillkommer.

Vad kostar det att skicka avisering per sms?

Att skicka en avisering med sms kostar 75 öre per sms.

Vad kostar mejlaviseringar?

Mejlaviseringar kostar 29 öre per mejl i Business Plus-paketet och är gratis Business Premium och Business Enterprise.