Vad är dropshipping och hur lyckas man med det?

Så fungerar dropshipping för företag i Sverige

Med dropshipping kan du enkelt starta en e-handel utan att behöva investera i lagerhållning och logistiklösningar. Istället skickas produkterna direkt från grossisterna till dina kunder. Här hittar du all information du behöver för att komma igång med dropshipping i Sverige. 

Dropshipping är ett smidigt sätt att bedriva e-handel och en metod som länge varit populär i bland annat USA. I Sverige är det ännu relativt ovanligt med företag som använder dropshipping, men intresset ökar stadigt och antal svenska aktörer som nyttjar affärsmodellen blir allt fler. 

Är du intresserad av att starta igång en e-handel med dropshipping är det viktigt att du först känner till hur det fungerar. Nedan finner du en guide till vad dropshipping är, vad som krävs för att lyckas med det samt vilka för- och nackdelar som finns.

Vad är dropshipping?

Dropshipping är en speciell form av distanshandel som gör det möjligt att sälja produkter utan att själv behöva ha ett eget lager. Driver du en e-handel med dropshipping i Sverige görs alla beställningar via din webbutik, men produkterna skickas direkt från grossisten till slutkunden utan att först passera dig.

All produktförsäljning sker med andra ord på uppdrag av dig och din e-handel, men du ombesörjer själv ingen produktion eller distribution. Affärsmodellen innebär således att du genom ditt distanshandelsföretag snarare blir en handelskommissionär än en traditionell återförsäljare.

Hur lyckas man med dropshipping?

För att lyckas med dropshipping behöver du bland annat ha en bra strategi, goda marginaler och pålitliga leverantörer. Val av produkter och målgrupp är förstås också viktigt. Det gäller att erbjuda eftertraktade varor till priser som både tilltalar kunden och ger dig en god vinstmarginal – precis som vid all slags försäljning.

Nedan följer ett antal tips på sådant som ger dig bra förutsättningar att bygga en lönsam verksamhet med dropshipping.

Samarbeta med leverantörer som ger bra provision

Som dropshipper erhåller du en provision från leverantören varje gång en kund köper något i din webbutik. Provisionen kan skilja sig mycket åt mellan olika leverantörer, varför det är viktigt att vara noggrann med vilka du väljer.
Bra leverantörer är på många sätt nyckeln till framgång inom en affärsmodell som dropshipping.

Ett smidigt alternativ till att själv hitta lämpliga leverantörer är att använda en befintlig produktportal för dropshipping – exempelvis Droshi, Oberlo eller BigBuy.

Fundera över vilka fraktkostnader och ledtider som känns rimliga

Leveranskostnader och ledtider är också något att ta i beaktning. På stora marknader som USA och Kina finns enorma utbud av produkter att dropshippa, men leveranstiderna är ofta långa och fraktkostnaderna högre.

När du väljer marknader för dropshipping till Sverige är det viktigt att fundera över vilka leveranstider dina kunder förväntar sig samt hur kostnaderna blir för dig. Tänk också på att moms och tull ska betalas för sådant som importeras från länder utanför EU.

Bygg en webbutik och marknadsför ditt företag

Sist men inte minst behöver du förstås en webbutik att sälja dina produkter i. Du måste också marknadsföra din e-handel för att nå ut till dina tilltänkta kunder.

Idag finns flera bra och billiga e-handelsplattformar i vilka du enkelt kan bygga din egen webbutik. För smidigare hantering av frakt kan du också koppla ihop ditt e-handelssystem med PostNords integrationslösningar.

Marknadsföring kan med fördel göras i olika sociala medier. Det är både gratis och når ut till många.

Sammanfattningsvis är följande 5 bra tips för att lyckas med dropshipping:

  1. Skapa en tydlig affärsplan och hållbar strategi för din verksamhet
  2. Satsa på produkter med hög vinstmarginal och som du har god kännedom om
  3. Hitta bra leverantörer – eller jobba med en befintlig plattform för dropshipping
  4. Bygg en webbutik med hjälp av en smidig e-handelsplattform
  5. Marknadsför din verksamhet på nätet och i sociala medier

Vanliga frågor om dropshipping

Måste man ha eget företag för att börja med dropshipping?

Ja, så länge du inte ska bedriva din e-handel som hobbyverksamhet utan vinstsyfte måste du ha ett eget företag.

Hur mycket kan man tjäna på dropshipping?

Det beror på hur mycket tid du lägger ned och vad du säljer, men med bra vinstmarginaler och pålitliga leverantörer finns goda möjligheter att få bra lönsamhet.

Hur fungerar det med dropshipping och skatt?

Generella regler för moms och skatt vid e-handel gäller, men villkoren skiljer sig åt beroende på produkter och inköpsland. För mer information kan du vända dig till Skatteupplysningen.

Vem ansvarar för reklamationer och returer?

Olika leverantörer kan ha olika villkor, men oftast går reklamationer och returer via dig som e-handlare. Ansvaret för hanteringen av dessa vilar således på dig.

Vilka fraktkostnader gäller vid dropshipping?

Det beror på från vilket land du köper in produkterna och hur högt varuvärdet är. Frakt från leverantörer utanför EU blir dyrare eftersom importmoms och tullavgifter tillkommer.