Enhetslast – en leveransguide från PostNord

Begreppet enhetslast syftar till flera varor som packas och lastas tillsammans för enkel och smidig leverans. Här kan du läsa om vilka olika typer av enhetslast det finns, varför enhetslaster är praktiskt för dig som företagare samt hur PostNord kan bistå vid transport och leverans av enhetslaster.

För fler liknande artiklar, se vår samlingssida Logistik.

Skicka stora paket

Vad är enhetslast?

Enhetslast är en leveransbeteckning som avser gemensam emballering och lastning av ett antal varor. Beteckningen hänvisar oftast till en samling produkter som staplas på en lastpall och sedan förpackas som en enda enhet. Det kan också syfta till annan gemensam förpackning av varor – exempelvis i en kartong eller en container.

Enhetslast möjliggör smidigare leveranser

Enhetslaster fyller en viktig funktion vid transport och leverans av stora varupartier samtidigt. Genom att packa ihop många mindre föremål så att de tillsammans bildar större enheter, kan lastning och transport effektiviseras avsevärt. Såväl tidsmässigt som kostnadsmässigt.

Hur fungerar enhetslast?

Det finns inga bestämda specifikationer vad gäller mått, vikt och volym på en enhetslast. En enhetslast kan i princip vara hur stor eller liten som helst – huvudsaken är att det är flera mindre enheter som emballeras och/eller lastas till en större i syfte att underlätta frakt.

Vissa typer av enhetslaster är emellertid vanligare än andra. Följande tre enhetslaster är standardiserade i internationella fraktsammanhang:

  • Lastpall: Enkel plattform av trä eller plast, på vilken varor staplas och emballeras. Lastpallar har spår undertill som gör att de kan flyttas säkert med gaffeltruck.
  • Handvagn: Används vanligen på interna lager för att förflytta varor från lastbrygga till hyllplats. Lastvolymen är ofta lägre i en handvagn än på en lastpall.
  • Fraktbehållare: Avser oftast en förvaringsbox av modell container. Fraktbehållare har som regel väggar och tak av plåt, trägolv samt två dörrar framtill. Används för bulktransporter av större eller flera enhetslaster.

Fördelar och nackdelar med enhetslast

Precis som med allt annat finns både fördelar och nackdelar med enhetslast. Huruvida det är ett bra alternativ för ditt företag beror på hur din verksamhet ser ut samt vilka förutsättningar och behov du har.

Fördelarna respektive nackdelarna med enhetslast kan sammanfattas så här:

Fördelar

  • Enhetslast underlättar logistiken och möjliggör snabbare leveranser.
  • Det möjliggör enklare omlastning och reducerad terminaltid.
  • Olika typer av enhetslaster ger god flexibilitet och bra anpassningsmöjligheter.

Nackdelar

  • Enhetslast är mest lönsamt vid större bulkleveranser.
  • Det förutsätter att allt ska levereras till samma plats.

Flera containrar eller en ensam lastpall – vi löser såväl större som mindre enhetslaster

Skickar ditt företag större varuförsändelser och önskar hjälp med effektivisering av frakt och logistik? Låt oss på PostNord hjälpa till.

Med vår kapacitet, vårt transportnät och vår expertis inom allt som rör frakt och logistik kan vi optimera dina varuleveranser på bästa möjliga sätt. Dessutom har vi gjort det nästan barnsligt enkelt att använda våra tjänster.

Som företagskund hos oss får du tillgång till massor av praktiska verktyg i PostNord Portal Business, av vilka flera med fördel kan användas för leverans av enhetslaster. Under funktionen Skicka Paket kan du till exempel köpa frakt online och boka upphämtning av utgående leveranser. Perfekt när större enhetslaster ska skickas och du vill slippa släpa dem till ett ombud.

Du kan också spåra enhetslaster under pågående leverans – både inkommande och utgående – via funktionen Spåra Paket.

Saknar du konto i Businessportalen? Inga problem. Registreringen tar bara någon minut och är helt gratis. Här kan du signa upp dig redan nu.

Vanliga frågor om enhetslast

Hur stor är en enhetslast?

Enhetslaster kan variera mycket i storlek. Så länge det är ett antal mindre enheter emballerade och lastade som en större enhet räknas det som en enhetslast.

Varför använda enhetslast?

Enhetslast effektiviserar frakten vid stora försändelser samt kortar ner leveranstiden. Något som i sin tur blir fördelaktigt både tidsmässigt och kostnadsmässigt.

För vem lämpar sig enhetslaster?

Enhetslaster är ofta särskilt fördelaktigt för företag som skickar stora varuleveranser.