CIP Incoterms – Företagsguide från PostNord

CIP Incoterms är ett av flera standardiserade leveransvillkor för internationell handel och transport. För företag som transporterar varor – särskilt för import och export – är villkoret viktigt att känna till. Här hittar du information om vad CIP betyder, vad villkoret innebär för köpare respektive säljare samt hur du kan använda PostNord som transportpartner vid CIP-leveranser.

Vad betyder CIP?

CIP är en akronym för “Carriage and Insurance Paid to”, vilket på svenska kan översättas till “Frakt och försäkring betalt till (namngiven ort)”. Leveransvillkoret är ett av flera i den samling internationella handelstermer som kallas Incoterms.

För varutransporter som skickas med CIP som fraktvillkor gäller att säljaren bär ansvar för alla kostnader – inklusive försäkring – fram till dess att godset har lastats hos den första transportören i fraktkedjan. Var detta ska ske ska framgå som namngiven ort i avtalets villkor. Säljaren är också den som står för risken, men efter lastning hos första transportör övergår denna till köparen.

Bra att tänka på vid CIP som leveransvillkor

Syftet med CIP leveransvillkor är – precis som för alla andra villkor i Incoterms – att klargöra vem som bär ansvar för risker och kostnader i samband med en varutransport, och under vilket skede av transporten. Beroende på om man använder CIP i egenskap av säljande eller köpande part, finns olika saker att ta hänsyn till.

För företag som skickar varutransporter med CIP som fraktvillkor – det vill säga den säljande parten – gäller följande:

  • Ansvar för alla fraktkostnader (till slutdestination) samt risken fram till lastning hos första transportör
  • Ansvar för transportförsäkring – denna bör lägst uppfylla kraven för Institute Cargo Clauses (A)

För mottagaren – alltså köparen – innebär CIP Incoterms istället:

  • Fraktfri leverans fram till slutdestination
  • Bär alla risker för godset från och med lastning hos första transportör

Kostnadsmässigt är CIP leveransvillkor mer fördelaktigt för köparen. Viktigt att komma ihåg är dock att man som köpare övertar risken från och med första ledet i fraktkedjan. Här skiljer sig CIP från flera andra Incoterms, där säljaren bär alla risker förenade med transport ända fram till slutdestination.

Mer om logistik

Om du tyckte att artikeln var användbar, se även: fler artiklar om logistik.

Använd PostNords lösningar vid CIP-leveranser

Som Nordens ledande transportleverantör kan PostNord erbjuda flera smarta lösningar när ditt företag behöver skicka paket – såväl med CIP som leveransvillkor som CPT, DDP, DAP eller andra Incoterms.

Bland våra företagstjänster hittar du till exempel:

Använder du PostNord för CIP-leveranser är dina försändelser alltid försäkrade genom oss. Vi erbjuder snabba, trygga och kostnadseffektiva transporter såväl inrikes som utrikes.

Vill du veta mer om våra tjänster för företag? Surfa in på PostNord Portal Business och skaffa ett företagskonto redan idag. Helt gratis förstås.

Vanliga frågor om CIP Incoterms

Vad är skillnaden mellan CIP och CPT?

I CIP ansvarar säljaren för att försäkra godset under transport. I CPT är det istället köparen som måste teckna försäkring.

När gäller CIP?

När det finns som avtalat leveransvillkor mellan säljare och köpare.

Vem kan använda CIP?

CIP kan användas av företag vid transport av varor till andra företag eller distributörer.