Tull inom EU

Du har säkert hört att det råder fri handel inom EU, men vad betyder det i praktiken? I den här artikeln går PostNord igenom vad du som företagare behöver ha koll på när du handlar med andra EU-länder.

Fler artiklar om tull hittar du på samlingssidan Tull.

Vad innebär EU:s tullunion?

Att EU har en tullunion betyder att EU är ett frihandelsområde där samtliga medlemsländer följer samma regler och tulltariffer. Tullunionen syftar både till att främja handel mellan EU-länder och till att skydda EU:s människor, djur och natur. I praktiken innebär tullunionen att alla tullverksamheter inom EU tillhör samma myndighet. Du behöver alltså inte lämna någon importdeklaration eller betala tull för varor som du handlar i andra EU-länder. Vid handel mellan olika medlemsländer kallas det därför inte för import eller export, utan för införsel.

Undantag från frihandelsregeln

Det finns vissa varor som du kan behöva ett särskilt tillstånd för att få föra in i Sverige trots att varan ursprungligen kommer från ett annat EU-land. Några exempel på sådana varor är alkohol, tobak, läkemedel och vapen.

Eori-nummer

Om du tidigare inte har handlat med företag utanför Sverige ska du först och främst skaffa ett Eori-nummer på Tullverkets hemsida. Eori-numret visar att ditt företag finns med i EU:s register över ekonomiska aktörer och är ett krav vid nästan all tullverksamhet. Vanligtvis tar det ungefär en timme för Tullverket att hantera ansökan.

Moms vid handel med andra EU-länder

När du köper varor som tillverkats i ett annat EU-land ska säljaren inte lägga på moms på fakturan. Istället redovisar du momsen på inköpen i företagets momsdeklaration och betalar in dem till Skatteverket. De krav som måste uppfyllas för att få handla momsfritt är att säljaren är momsregistrerad och varorna transporteras från ett annat EU-land. Du behöver dessutom uppge ditt VAT-nummer (momsregistreringsnummer) till säljaren.

Skicka varor inom EU med PostNord

Har du planer på att börja importera eller exportera till andra EU-länder? PostNords företagsplattform Portal Business gör det betydligt enklare att komma igång. Du fyller i fraktens vikt och vart den ska skickas, så presenterar verktyget de leveransalternativ du har att välja bland. Track & Trace gör att du kan följa fraktens färd genom Europa. Funktionen informerar dig dessutom om en avvikelse skulle uppstå.

Att bli avtalskund hos PostNord är kostnadsfritt. Här får du mer information om våra företagsverktyg.

Läs också: Tullregler vid import & export 

Vanliga frågor om tull inom EU

När bildades EU:s tullunion?

EU:s tullunion bildades 1968 i syfte att göra det enklare för europeiska företag att handla med varandra.

Varför kan man inte importera från ett annat EU-land?

Eftersom länderna tillhör samma tullunion kallas det inte för import utan införsel.

Vilka varor får man inte föra in i Sverige från andra EU-länder?

Några exempel på varor du behöver ha särskilda tillstånd för att ta in i Sverige är alkohol, vapen, tobak och läkemedel.